banner

İlk ve ortaokulların 1.sınıflarına kayıt işlemleri tamamlandı




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mecburi ilköğretim çağına giren, 1 milyon 335 bin 721 çocuğun ilkokul 1. sınıflara; 1 milyon 217 bin 737 öğrencinin de ortaokul  5. sınıflara kaydının yapıldığını bildirdi.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2014-2015 eğitim öğretim yılı için bütün resmi ilkokulların birinci sınıflarına ve bütün resmi ortaokulların beşinci sınıflarına öğrenci kayıtları; öğrencilerin MERNİS bilgileri esas alınarak, ikametgahlarına en uygun okula, herhangi bir başvuru olmaksızın, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapıldı.

Bu yolla, mecburi ilköğretim çağına giren (2008 doğumlulardan geçen yıl kayıt yaptırmayanların tamamı ve 2009 Ocak-Şubat-Mart doğumlular) 1 milyon 335 bin 721 çocuk ilkokul 1. sınıflara; 1 milyon 217 bin 737 öğrenci de ortaokul 5. sınıflara kayıt edildi.

Veliler,  Bakanlığın http://www.meb.gov.tr internet adresinde yer alan e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi giriş ekranından çocuklarının T.C. kimlik numaralarını yazarak, yerleştirildiği okulu ve okulun iletişim bilgilerini öğrenebilecek.

Çocuğunuzun hangi okula kaydı yapıldı (Tıklayın öğrenin)

Doğum tarihleri 2009 Nisan-Eylül aylarında bulunan ve dolayısıyla kayıtları veli isteğine bağlı çocuklar da ikametgahlarına en uygun ilkokullara geçici olarak yerleştirildi. Bu yaş grubundaki çocuğunu birinci sınıfa göndermek isteyen velilerin, okula yazılı istekte bulunmaları, okula kesin kayıtları için yeterli olacak.

Raporlar okul açılınca verilecek

Zorunlu kayıt yaşında olup çeşitli sebeplerle kaydının ertelenmesi istenen veya anasınıfına gönderilecek çocukların velileri, 66, 67, 68 aylık (Ocak-Şubat-Mart 2009 doğumlular) olanlar için okul müdürlüğüne dilekçe verecek, 69, 70 ve 71 aylık (Ekim–Kasım- Aralık 2008 doğumlular) olanlar için ise alacakları raporu okul müdürlüğüne, okullar açılınca teslim edecek.

Aynı şekilde ortaokul 5. sınıflara kayıtlar da MERNİS üzerinden adres uyumlu olarak Bakanlık tarafından gerçekleştirildi. Bu bağlamda ilkokulu tamamlayan bütün öğrencilerin, ortaokul kayıtları ikametgahlarına en uygun resmi ortaokullara yapıldı.

Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler ile şehit ve muharip gazi çocuklarının kayıtları, velilerinin istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde, 2014-2015 eğitim öğretim yılı başında, istedikleri resmi okula yapılacak.

Öğrenci sayıları adres güncellemeleri yapıldıkça değişecek

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra görev yeri değişen kamu görevlileri ile ikamet adresi değişen vatandaşların çocuklarının kayıtları, yeni adreslerine uyumlu okullara sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. Okulların aday kayıt ekranlarındaki öğrenci sayıları adres güncellemeleri yapıldıkça değişecek.

Herhangi bir nedenle hiç bir okula kaydı yapılmamış çocukların  velileri, öncelikle ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres kontrolü yaptıracak, ardından ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkililerini bilgilendirecek.

Özel okullara, konservatuvarlara ve imam hatip ortaokullarına adrese dayalı kayıt işlemi yapılamadığından, e-okul işlemleri açıldığında, çocuklarını özel okul, konservatuvar veya imam hatip ortaokullarına kaydettirmek isteyen velilerin herhangi bir evrak ya da nakil istemeye gerek duyulmaksızın doğrudan bu okullara başvurmaları yeterli olacak. Bu okulların yöneticileri, başvuran velilere gerekli kolaylıkları sağlayarak kayıt ve nakil işlemlerini gerçekleştirecek.

Tüm çocuklar en az bir yıl okul öncesi eğitim almış şekilde ilkokul birinci sınıfa başlamalarını sağlamaya yönelik olarak, öncelikle bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına kaydedilmesi sağlanacak. Okulun kayıt bölgesinde bulunan ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında zorunlu eğitime başlayacak çocukların eğitim talebi karşılandıktan sonra daha küçük yaş grupları için grup açılması yoluna gidilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.