banner

Askeri lise (ALS 2015) başvuruları ne zaman başlıyor?




Askeri lise (ALS 2015) başvuruları ne zaman başlıyor? Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda Öğrenim Görecek Öğrencileri Seçme Sınavı (ALS 2015) başvuruları ve sınav tarihi belli oldu. Askeri liselere kimler başvuru yapabilir? Askeri lise sınavları nasıl yapılıyor? Askeri liselere başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak? ALS başvuru kılavuzu yayınlandı mı, ne zaman yaınlanacak?

Subay olmak isteyen ortaokul öğrencileri için geri sayım başladı. Askeri liseler bu yıl kaç öğrenci alacak? Askeri lise sınavlarına başvurular ne zaman yapılacak? Askeri liseler ile bando astsubay hazırlama okulu sınavlarına başvurular 19 Şubat-5 Mart 2015 tarihleri arasında ÖSYM Başkanlığı tarafından alınacak. Askeri lise giriş sınavı (ALS 2015) bu yıl 19 Nisan 2015 tarihinde yapılacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı,  Gülhane Askeri Tıp Fakültesi (GATF) ve Bando Astsubay Hazırlama Okulu’unda öğrenim görmek isteyen öğrenciler için başvuru ve sınav tarihi ile başvuru koşulları belli oldu.

Bilindiği gibi Askeri lise sınavları (ALS) geçtiğimiz yıl 2014’te 20 Nisan’da yapılmıştı. 2014 askeri lise sınavına (ALS) toplam 52,873 aday başvuru yapmıştı.

Askeri liselerle bando astsubay hazırlama okullarına başvuru tarihleri belli oldu. Fakat, ÖSYM tarafından alınacak başvurularda Askeri lise giriş sınavı (ALS 2015) başvuru kılavuzu ne zaman yayımlanacak? ÖSYM, ALS 2015 başvuru kılavuzunu başvuru tarihleri arasında yani 19 Şubat-5 Mart 2015 tarihleri arasında ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr/ internet adresinde yayınlayacak. Askeri liselerde öğrenci olmak isteyen adayların bu tarihleri kaçırmaması gerekiyor.

Askeri liselere giriş sınavı 19 Nisan 2014 Pazar günü yapılacaktır. Yazılı sınav saat 9.30'da başlayacak ve 2 saat (120 dakika) sürecektir. Yazılı sınavda adaylara, ortaokul düzeyinde, çoktan seçmeli bir test uygulanacaktır.

Askeri liselerde eğitim kaç yıl sürüyor?

Askerî liselerde 4 yıl eğitim verilmektedir

Askeri liselere giriş için yapılan yazılı sınav sonuçları kaç yıl geçerli?

Askeri liselere giriş için yapılan yazılı sınav sonuçları sınavın yapıldığı yıl için geçerli olacaktır

Askeri liselere giriş sınavına (ALS) kimler başvuru yapabilir?

Askeri liselere başvurularda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokulların, 8. sınıfında okuyor olmak ve 2015 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmak şartı aranmaktadır. Kısacası ortaokul 8. Sınıf öğrencileri başvuru yapabilir.

Yurt dışındaki okul mezunları için (Bu durumdaki adayların da 2015 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmaları gerekmektedir.) bu okulların bir mesleğe yönelik olmadığını ve ortaokullarıyla denkliğini belirten, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış belgeye sahip olmak (Bu belge yazılı sınav sonucunda ilgili Kuvvet Komutanlıkları tarafından 2. aşamaya çağrılan adaylar gelirken getirilecektir.)

Askeri liseler için mezuniyet not ortalaması kaç olmalıdır?

Askeri liselerde öğrenci olabilmek için yalnızca ortaokul 8. Sınıf öğrencisi olmak ve yıl sonunda okulu uzatmadan mezun olmak yeterli değil bununla birlikte, okul bitirme derecesi (son beş yılın ortalaması) Askerî liseler için en az 75,00, Bando Astsubay Hazırlama Okulu için en az 65,00 olmalı.

Askeri liselere ve astsubay bando hazırlama okullarına 2015’te giriş için aranan genel şartlar neler?

Askeri liselere başvuruda şu kriterler aranmaktadır;

- Erkek ve Türk vatandaşı olmak,

- Evli, dul, nişanlı olmamak, bir kadınla nikâhsız, birlikte yaşamamak,

- Türk Silahlı Kuvvetleri Ortaöğretim Okulları Yönetmeliği’nin 13. maddesinde belirtilen giriş koşullarını taşımak,

- Herhangi bir nedenle askerî okullardan çıkmamış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak,

- Yapılacak özel güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,

- Okul idaresine karşı öğrencinin sorumluluğunu üstüne alacak bir veli göstermek (Veli, baba, anne veya mahkemece tayin edilmiş bir şahıs olabilir.),

- T.S.K. Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nin Askerî Okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin aşağıda yazılan sağlık niteliklerine uygun olmak, vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudunun herhangi bir 2 yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düz taban olmamak), duymasında en ufak bir kusur bulunmamak, her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak, lazer ameliyatlısı olmamak, kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak, yapılacak diğer muayenelerden sağlık raporu almak,

- En fazla 16 yaşında (1998 doğumlu) olmak,

- En az 13 yaşında (2001 doğumlu) olmak,

- Türkçeyi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk vb. olmamak),

- Yapılacak ön sağlık muayenesinde, yaş, boy (ayakkabısız) ve kilo aşağıda belirtilen alt ve üst sınırlar içinde, boy-kilo oranı ise TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne uygun sınırlar içinde bulunmak,

Yaş   En az boy/kilo         En fazla boy/kilo

13     140,5 cm/ 30 kg     171,5 cm/ 67,45 kg

14     146,5 cm/ 34,2 kg  178,5 cm/ 72,8 kg

15 152,5 cm/ 39,5 kg      182,5 cm/ 77,6 kg

16 158 cm/ 44,9 kg         185 cm/ 80,8 kg

Askeri liselere giriş yazılı sınavının kapsamı

Askeri lise giriş sınavında (ALS) adaylara, ortaokul düzeyinde bir test uygulanacaktır. Test;

Türkçe okuduğunu anlama, Türkçeyi doğru kullanma (30),

Sosyal Bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (7), Millî Tarih (4), Türkiye Coğrafyası (4)),

Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü (30) ve Fen Bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünme (Fizik (9), Kimya (8) ve Biyoloji (8)) ile ilgili çoktan seçmeli sorulardan oluşacaktır.

Askeri lise yazılı sınavında başarılı olanlar 2. aşama sınavına girecek

Yazılı sınavda başarılı olan adaylar 2. Aşama sınavına girmeye hak kazanırlar. 2. seçim aşaması aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:

a) Ön Sağlık Muayenesi

b) Bedeni Yeterlilik Testleri

c) Psikoteknik Testi (Yalnız Hv.K.K.lığı için)

ç) Müzik Yetenek Testi (Yalnız Bando Astsubay Hazırlama Okulu için)

d) Mülakat e) Sağlık Muayenesi

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.