banner

MEB meslek liseli sayısında hedefe yaklaştı




Milli Eğitim Bakanlığı, meslek liselerine giden öğrenci sayısında, 2014-2018 Stratejik Eylem Planı'ndaki yüzde 50 hedefine yaklaştı.

 

osman_nuri_gulayMilli Eğitim Bakanlığı , Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, AA muhabirine, ülke genelindeki 3 bin 290 mesleki ve teknik eğitim okulunda yaklaşık 1 milyon 740 bin öğrencinin okuduğunu, 130 binin üzerinde öğretmenin görev yaptığını söyledi. Bu liselerin alanlarını sektör iş birliğiyle belirlediklerine işaret eden Gülay, mesleki eğitimde 2014-2018 yıllarını kapsayan Stratejik Eylem Planı'nın bitmesine 3 yıl kaldığına dikkati çekti. Son dönemde "mesleki eğitimde sessiz devrim" yapıldığını belirten Gülay, eylem planı çerçevesinde 22 okul türünün 3'e indirildiğini, bu sayede her meslek lisesinde o bölgeye has bölümlerin açılabildiğini dile getirdi. 

 

Meslek lisesi kayıtlarında 4 yılda yüzde 40 artış 

 

Mesleki eğitimdeki öğrenci sayısının giderek arttığını anlatan Gülay, "Bu yıl 9'uncu sınıflarda 585 bin 879 öğrencimiz var. 4 sene evvel 9'uncu sınıflarda 374 bin öğrencimiz vardı. Demek ki yüzde 40 öğrenci artışı var. O halde meslek lisesine giden öğrenci tercihlerinde çok sorun yaşamıyoruz. Her şeyi çok üniversiteye odaklamamız gerekir" ifadelerini kullandı.

 

Almanya'nın nüfusunun 82 milyon, Türkiye'nin ise 78 milyon olduğuna işaret eden Gülay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Neredeyse birbirine denk. Almanya'da 0-24 yaş genç nüfus yüzde 23, bizde yüzde 42. Çok genç bir nüfusumuz var. Almanya'da genç nüfus oranı yüzde 23, üniversite sayısı 298. Bizim üniversite sayımız 193. Oradan yüzde 30 daha az. Almanya'da meslek lisesi öğrencisi sayısı 8,4 milyon, ülkemizde 1,7 milyon, bu kadar genç nüfusa rağmen. Almanya'da üniversite öğrencisi 2,4 milyon, bizde 5,5 milyon. Almanya'da işsizlik yüzde 6, bizde yüzde 11. Tablo bu. Demek ki Almanya'da sektörün verdiği ücret, çalışma ortamları, yönlendirme, çocukları lisans eğitiminden, ön lisans eğitimden daha ziyade meslek lisesini bitirdikten sonra sektörle buluşturmuş, istihdam etmiş." 

 

"Hedefe çok yaklaştık"

 

Stratejik Eylem Planı'nda, mesleki eğitime giden öğrenci sayısını artırma hedefleri olduğunu belirten Gülay, şunları kaydetti: "2013-2014 eğitim öğretim döneminde bu rakam yüzde 43'lerdeydi, hedefimiz ise yüzde 50 idi. Şu anda brütte yüzde 48,99'a ulaştık. 3 yıl içinde genel ortaöğretime giden öğrenci ile meslek lisesine giden öğrenci sayımız yüzde 50-yüzde 50 bandında birleşecek. Yani hedefe çok yaklaştık."


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.