banner

İlköğretim öğrencilerinden ilginç buluş!




Stor perdelerde devrim yapacak buluş ilköğretim öğrencilerinden geldi.

İlköğretim öğrencilerinden store perde buluşu“Bu Benim Eserim” yarışmasında, icadıyla patent almaya hak kazanan Ahmet Uyanık ve Sencer Yazıcı isimli iki ilköğretim öğrencisi, ortam sıcaklığına göre kendi kendine kapanan stor perde için patent başvurusunda bulundu.

Özellikle yaz aylarında mobilyaların güneş ışığına maruz kalarak renklerini kaybetmesi sorunundan yola çıkan öğrenciler; ortam ışığına göre açılıp kapanabilen ve bunu termostat ile sağlayan stor perdeyi icat ettiler. Patent başvurusu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bu Benim Eserim” yarışmasında patent sponsoru olarak görev alan Adres Patent firması tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirildi.

Üsküdar Rauf Orbay İlköğretim Okulu öğrencilerinden Sencer Yazıcı ile Ahmet Uyanık, Fen ve Teknoloji Öğretmenleri Yasemin Özkan rehberliğinde gerçekleştirdiği 'Mobilya Dostu' isimli çalışma ile 'Bu Benim Eserim' yarışmasında bölge finaline kalmış ve 183 okul içerisinde patent almaya hak kazanan 15 okuldan biri olmuştu. Mobilyaların güneş ışığından zarar görmemesi mantığından yola çıkan öğrencilerin akıllı stor perde buluşunun faydalı model başvurusu Adres Patent tarafından yapıldı.
 

Annelerinin sorununa çözüm ararken buluş yaptılar

Öğrencilerin projelerine rehberlik eden öğretmenleri Yasemin Özkan, "Öğrencilerimizin buluş, annelerinin yazın tatile gittiklerinde açık kalan perdeler yüzünden mobilyaların renklerinin solmasından şikâyetçi olmalarından ortaya çıktı. Buluşlarının patent almaya uygun olması ise beklenmedik bir sevinç oldu" dedi.
 

Buluş üretime dökülecek

Öğrencilerin ailelerinin akıllı stor perdeyi biraz daha geliştirdikten sonra üretime dökmeyi planladıklarını dile getiren Özkan, "Aileler projeyi geliştirdikten sonra firmalarla görüşüp üretilmesini sağlayacaklar" açıklamasında bulundu.
 

Genç buluşçu sayımızı arttırmalıyız

Akıllı stor patent başvurusunun tescil sponsoru Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Alkan ise konuyla ilgili olarak, "Toplumun ilk ve orta öğretim döneminde buluş yapma bilinciyle yetiştirilmesi teknoloji üretimini kendi yapan bir ülke olmanın birinci koşulu. Bu tip projeler öğrencilerin araştırmacı bakış açısını geliştirmekte. Genç buluşçu sayımızın artması patent sayımızın dünya standartlarına ulaşmasının birinci koşuludur" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.