banner

Özel okullar merkezi sınavla öğrenci alacak




Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği, oluşturduğu sınav yürütme komisyonuyla ayrı bir özel okullar sınavı yapmak için çalışmalarına başladı.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) bu yıl son kez yapıldığının ve kaldırılacağının açıklandığını hatırlatarak, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yol haritasında belirsizliğin olduğunu belirtti.

Sınava ilişkin ayrıntıların kamuoyu ile paylaşılmamasının sorunlara neden olduğunu ifade eden Gülan, "Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 8. sınıflarda bazı derslere ait sınavların merkezi olarak yapılacağını söyledi ancak nasıl yapılacağı konusunda henüz net bir şey yok. Sınav sonuçlarını Bakanlık özel okullara vermiyor. Bu nedenlerle derneğimize üye olan okullar ve üye olmadığı halde sınavla öğrenci alan okulların temsilcilerinden oluşan sınav yürütme komisyonuyla  ayrı bir özel okullar sınavı yapmak için çalışmalara başladık. Gerekli başvuruları yaptık" dedi.

Sınavın nasıl yapılacağı, açık uçlu soruların oranının ne olacağı konusunda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Gülan, yapacakları merkezi sınavın yine devlet kuruluşları tarafından gerçekleştirilmesini istediklerini ifade etti.

Sınavın merkezi olması gerektiğine dikkat çeken Gülan, "Yoksa bir standardı olmaz. Çorum'daki özel okul sınavı kolay yapabilir. Ankara'daki İstanbul'daki zor. Burada eşitsizlikler olur. Bu nedenle soruların merkezden gitmesi lazım. Açık uçlu sorular olacaksa da çok ciddi standarda dayalı okunması gerekiyor. Ayrıca sınavlara farklı gözetmenlerin gitmesi lazım. Yoksa adalet ve güvenilirlik olmaz, haksızlıklar olur" diye konuştu.  

Birinci kademe izin için Bakanlığa başvuruda bulunduklarını anlatan Gülan, üst kademeye gitmesi ve diğer izinler için süreci başlattıklarını söyledi.

"Özel okulların ayrı bir sınav yapması için Bakanlık izin verirse ilgili yönetmelikler üzerinde çalışacağız" diyen Gülan, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile sınav protokolü imzalanmasının ardından isteyen okulların bu sınav sistemine dahil olacağını kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.