banner

Ortaöğretim öğrencileri ‘NanoTeknoloji’ ile tanıştı




Fatih Üniversitesi de gençlerin NanoTeknoloji dünyasına ilgi duymalarını sağlamak ve farkındalık oluşturmak için TÜBİTAK’ın desteğiyle ‘7’den 70’e NanoTeknoloji Farkındalığı Oluşturulması’ projesini hayata geçirdi.

Tekstilden sanayiye, teknolojiden tıp dünyasına kadar birçok alanda hayatımıza giren NanoTeknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Öyle ki eğitim kurumları bu alanda hem merkezler açıyor, hem de dersler okutuyor. Fatih Üniversitesi de gençlerin NanoTeknoloji dünyasına ilgi duymalarını sağlamak ve farkındalık oluşturmak için bir proje ortaya koydu. ‘7’den 70’e NanoTeknoloji Farkındalığı Oluşturulması’ projesi ile pratik hayatta NanoTeknolojinin kullanılabilirliğini uygulamalı şekilde görme imkânı sunuyor. Projenin ikinci aşamasında; çeşitli branşlarda öğretmenler, üniversitelerde eğitim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri yer alıyor.

“NanoTeknoloji alanında insan yetiştirmek zorundayız”

Proje ile ilgili İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Uslu Fatih Üniversitesi Biyo-Nano Teknoloji Merkezine bir ziyarette bulundu. Uslu, NanoTeknoloji alanındaki çalışmaların hayatın her alanında uygulanabilir olmasının sosyal yaşam açısından büyük bir değer taşıdığına değindi.

Uslu, ‘NanoTeknoloji ile eşyaları dönüştürmek ve eşyalara yeni özellikler kazandırmak mümkün. Kullandığımız telefonlardan tutun giydiğimiz kıyafetlere kadar kullanılıyor. Bu demek oluyor ki bu alanda insan yetiştirmemiz ve ortaya çıkacak olan nitelikli insan ihtiyacını karşılamamız gerek. NanoTeknoloji alanında farkındalık oluşturmak ve sevdirmek bu noktada önemli. Ben bu proje ile gençlerin teknolojiye olan ilgilerinin artacağını gördüm. Çünkü burada çekinmeden istedikleri soruya cevap bulabiliyorlar. Bilim üretmek her soruyu sorabilme özgürlüğünü gerektirir. Bu projeyi ortaya koyan Fatih Üniversitesini kutluyorum.' dedi.

“Öğrenciler teknolojiyi bilmedikleri için korkuyorlar”

Yediden yetmişe herkeste NanoTeknoloji farkındalığının oluşturulması gerektiğini ifade eden Proje Sorumlusu Uzm. Dr. Yakup Bakış, ilk aşamada ortaöğretim öğrencilerini ele aldıklarını söyledi. Bakış; ‘Geleceğimiz olan genç neslin NanoTeknoloji konusunda bilgilendirilmesi ve teknolojiyi sadece satın alan değil üreten insanlar olması bilincinin oluşmasını amaçlıyoruz. Bu alan sadece gelişmiş ülkelerin güç yetirebileceği bir alan değil. Öğrencilerin çoğu bilimi yapamayacakları korkusu taşıyor. Ancak günlük hayatta kullandıkları teknolojilerin yapımını görünce heyecanlanıyor.’ dedi.

7’den 70’e NanoTeknoloji Projesi hakkında öğrenciler neler söyledi?

"En çok canlıların yapısı dikkatimi çekti. Çıplak gözle göremediğimiz canlıların bile tüylerinin bulunduğu ve onların üzerinde tozlar barındırdığını öğrenmek çok dikkat çekiciydi. Teknolojinin bu kadar keyifli olduğunu görmek benim kariyer tercihimi değiştirecek sanırım."

Sabancı 50. Yıl Lisesi, Özge Sedef

“Saç telini, böceğin gözlerini, uğurböceğini, yaprakları incelediğimiz zaman çok heyecanlanmıştım. Bence çok güzeldi biz nasıl görüyoruz ama gerçekte nasıllar. Sanırım gelecekte bende bu alanda uzmanlaşacağım.” Sabancı 50. Yıl Lisesi, Işıl Alıcı

“Su tutmayan maddenin, eldivenler gibi nesneler üzerinde denenmesi ve sonuçların olumlu olduğunu görmek beni büyüledi. Su tutmayan duvar, eldiven, yaprak, tahta mükemmeldi. Acaba öğretmenlik, doktorluk yerine böyle bir meslek mi tercih etsem diye düşünüyorum.” Sabancı 50. Yıl Lisesi, Selçuk Cimşit

Proje ile ilgili detaylı bilgiye http://7den70enano.com/ adresinden ulaşılabiliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.