banner

Galatasaray Lisesi’nin 532. kuruluş yıl dönümü kutlandı




Galatasaray Eğitim Vakfı'nın düzenlediği, Galatasaray Lisesi'nin 532. kuruluş yıl dönümü kutlamaları ve 1963 yılı mezunlarının madalya ve berat töreni, Tevfik Fikret Salonu'nda yapıldı.  Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, ''Türkiye'ye yön veren bir kurumdur Galatasaray. Bugün Türkiye'ye eskisinden daha gereklidir'' dedi.

Saygı duruşu ve İstikalal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, 1963 yılı mezunları temsilcisi Tolga Yarman, mezunların oturmamasını rica ederek, salonda bulunanlara "Andımız"ı okuttu.

Düzenlenen törende konuşan İnan Kıraç, Galatasaray Eğitim Vakfı ile Galatasaray Üniversitesi'nin kuruluş sürecini anlattı.

Kuruluş döneminde yaşanan zorluklardan da bahseden Kıraç, Galatasaray eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilere yönelik sayısal bilgiler verdi.

Kıraç, Galatasaray Üniversitesi'nin 10 yıl sonra 4 bin genci mezun edeceğini, Galatasaray Lisesi'nden de 1500 bin kişinin mezun olacağını dile getirerek, üniversitenin doktora verme alanında Türkiye'de 6. sıraya yükseldiğini söyledi. Önceliklerinin Galatasaray Lisesi olduğunu vurgulayan Kıraç, camia olarak, beraber oldukları takdirde çok güçlü olduklarını kaydetti.

Galatasaray Lisesi'nin Sultan Abdülaziz'le beraber tekrar başladığı eğitim hayatında, Türkiye'de önemli rol oynadığını vurgulayan Kıraç,  "Bu nedenle Türkiye'ye yön veren bir kurumdur Galatasaray. Bugün Türkiye'ye eskisinden daha gereklidir" dedi.

"Galatasaray Üniversitesi'nin restorasyonu gelecek ay başlayacak"

Kıraç, Galatasaray Üniversitesi'nin Ortaköy'deki binasında çıkan yangında, camia olarak ertesi gün karar alındığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Bu kararla 'binayı biz yapacağız' dedik. 20-25 milyon lira, bugüne kadar 15 milyon lirayı buldu. Zaten 10 milyon lirasını Galatasaray Eğitim Vakfı verdi. 5 Milyon lirası değişik kurumların katkısıyla geldi. İnşaat kademe kademe yürümekte. Bir ay içerisinde inşaat başlamış olacak. Binanın içi tamamen temizlendi. Devlete ait kurumlarda bazı şeyleri yapmak kolay değil. Ancak iyi bir grupla, iyi bir restorasyon ekibiyle Galatasaray Üniversitesi'nin restorasyon işine giriştik. Niyetimiz önümüzdeki sene bu yapıyı tekrar Galatasaray Üniversitesi'ne kazandırmak."

Kıraç, Galatasaray Eğitim Vakfı başkanlığı görevine de değinerek, "Ben bu bayrağı 30 sene gibi bir tarihle sınırlamıştım. 2 yıl uzattım. Öyle zannediyorum 1 sene daha uzatacağım. 77 yaşındayım. Üniversiteye binayı teslim ettiğimiz gün, bu vazifeyi de bırakacağım" ifadelerini kullandı.

Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan 

Galatasaray Lisesi Müdürü Meral Mercan ise lisenin eğitim kalitesini, sosyal ve kültürel imkanlarını anlattı.

Mercan, Galatasaray Lisesi'nin geçen hafta Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili tarafından büyükelçilik rezidansında "Label FrancEducation" markasına layık görülerek, Fransızca eğitimde "ekselans sertifikası" verildiğini kaydederek, bu şekilde Fransızca eğitimlerinin kalitesinin de tescil edildiğini söyledi.

Törende, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Bekir Bozdağ ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği telgraflar okundu.

Özhan Canaydın Spor Ödülleri

Konuşmaların ardından ''Özhan Canaydın Spor Ödülleri'' verildi.  

Ödüller kapsamında 2013 yılı "Türkiye'nin En Başarılı Amatör Takımı" kategorisinde Türkiye Makaralı Yay Yıldızlar Takımı (Furkan Dernekli, Samet Can Yakalı, Barış Tandoğan),  ''Galatasaray Spor Kulübü En Başarılı Amatör Sporcu'' kategorisinde Ebru Şahin, ''Galatasaray Orta Okulunun En Başarılı Sporcusu" dalında da Baran Deniz Kaya ödüle layık görüldü. 

 Ödülleri sahiplerine Özhan Canaydın'ın eşi Asuman Canaydın verdi.

Ödüllerin verilmesinin ardından 1963 mezunları, madalya ve beratlarını almak için sahneye davet edildi.

Sahneye tek tek okul numaralarıyla çağrılan mezunlara madalya ve beratlarını, okul müdürü Mercan verdi.

Atatürk'ün Galatasaray Lisesi'ni ilk ziyaret ettiği 2 Aralık 1930 tarihi anısında Aralık ayının ilk pazar günü düzenlenen "kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, konuklara geleneksel Galatasaray Pilavı ikram edildi.

Etkinliğe, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ve Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Özkan Olcay da katıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.