banner

Veliler okul seçerken nelere dikkat etmeli?




Uzman Klinik Psikolog Cemre Soysal / DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü

okulİyi bir okul her şeyden önce çocuğun zihinsel, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını öngörebilen ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda uygun ortamı sunabilen okuldur. Çocuk gelişiminin bize verdiği bilgileri dikkate aldığımızda belli dönemlere ait özellikler öne çıkmaktadır. Örneğin küçük yaşlardaki çocukların fiziksel hareket ihtiyacı fazladır. Bunu karşılayacak uygun bir bahçesinin olması ya da olmaması önemi bir kriterdir. Bunun gibi birçok fiziksel koşul çocukların yaş gruplarına uygun olarak tasarlanmış olmalıdır. 

Okulun sadece ders öğrenilen bir yer olmadığı, aynı zamanda çocukların dünyalarını zenginleştirecekleri bir yer olması gerektiği de açıktır. Ders faaliyeti dışındaki zamanlarda çocuğun kendini geliştirebileceği imkanların olması da bir okulu daha iyi yapan özelliklerden biridir. Örneğin erişilebilir kitapların olduğu zengin bir kütüphane oldukça önemli bir kaynaktır.
Sosyal ilişkileri öğrenme ve yerleştirmede de önemli bir rolü olan okulların vizyonunun insanı önemseyen, farklılıkları kabul eden özellikte olması gerekmektedir. Böylece çocuğun değer yargılarını daha insancıl temellere oturtmak mümkün olacaktır.
Aileler okul seçerken öncelikle kendi çocuklarını çok iyi tanımalılar. Bir okul aynı özellikleriyle bir çocuk için çok uygunken diğer bir çocuk için hiç de uygun olmayabilir. Akademik performans odaklı, sosyal etkinlik odaklı ya da sanat odaklı bir okul her çocuğa aynı verimi sağlamaz. Bunun için çocuğun potansiyeli, becerileri, kişilik yapısı çok iyi analiz edilmelidir. Bu öğeler doğru ve hatta bir uzmana da danışılarak belirlendikten sonra okul araştırması çok daha kolay olacaktır. Okulların sundukları imkanların çocuğun ihtiyaçlarıyla örtüşüp örtüşmediği kontrol edilerek tercihte bulunulmalıdır.
Ayrıca, okuldaki akademik kadronun da veliler açısından ulaşılabilir olması önemlidir. Çocuklar okula başladıktan sonra uyanık kaldıkları sürenin büyük bir kısmını okulda geçirirler. Bu sebeple okuldaki öğretmenlerin ya da idarecilerin gözlem ve görüşleri oldukça önemli bilgiler haline gelir. Velinin çocuklarıyla ilgili bir durumda bu kişilerden destek alabileceğine güvenmesi gerekmektedir. Karşılıklı olarak bu güvenin sağlanması çocuğun hayatında da olumlu yansıyacaktır.
Doğru bir eğitimin temeli çocuk gelişimini doğru bilmekten geçer. Çocuk gelişimi ise fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal öğelerden oluşur. Her bir alanda çocuktan beklenenler ve ona sunulması gerekenler eğitimciler tarafından çok iyi bilinmelidir. Bunları saptamak eğitimcilerin işidir. Ailelerin görevi ise bunların karşılandığı okulu seçmek ve çocuklarını yönlendirmektir.
Yıllar içinde çocuğa yaklaşım ve eğitim stratejileri değişmiştir. Eğitimciler güncel yaklaşımları takip ederek en uygun yöntemi bulmalı ve okul ortamlarına uygulanabilir şekilde adapte etmelidirler. Aileler rutin öğretmen görüşmeleri ile çocuklarının durumu hakkında bilgi alarak okuldan beklentilerinin karşılanıp karşılanmadığını kontrol edebilirler.
Özellikle büyük şehirde yaşam günden güne zorlaşmaktadır. Mesafeler uzamakta, yolda geçirilen süreler de bununla bağlantılı olarak artmaktadır. Bu durumdan elbette öğrenciler de belli ölçülerde etkilenmektedir. Bizim önerimiz özellikle küçük yaşlarda çok yol yapmama yönündedir. Fiziksel dayanıklılıkları onca yola uygun olmadığında okula gidene kadar yorulma ihtimalleri oldukça yüksektir.
Daha büyük yaşlardaki çocuklar için de aslında durum çok farklı değildir. Yolda geçirilen süre hepimiz için kaybedilmiş bir süredir. Bunu verimli bir hale getirmek ise bizlerin elinde. Tıpkı okul seçiminde olduğu gibi bu konuda da yine her çocuğun kendi özelinde düşünüp, onun için en doğru çözümü bulmak ailelere düşmektedir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.