banner

Kültür Temel Lisesi’nde akıllı öğrenme modeli




Mevzuatın ikili eğitim izni vermesine rağmen tam gün eğitim yaparak çocukların sadece okul müfredatını değil, geleceklerini belirleyecek üniversite sınavına en iyi şekilde hazırlanmalarını hedeflediklerini söyleyen  Kültür Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi ve Kültür Temel Liseleri Genel Müdürü Ahmet Sait Yurtseven, “Bu akışı hem deneyimli öğretmen kadromuzla, hem bilimsel eğitim modelimizle, hem birebir rehberlik ve kariyer hizmetleriyle, hem de digital eğitim teknolojilerinden en azami düzeyde istifade ederek yürüteceğiz” diye konuşuyor.

ahmet_sait_yurtseven36 yıllık dershanecilik ve eğitim deneyiminizi lise eğitimine aktararak Kültür Temel Liselerini kurdunuz. 2015-2016 öğretim yılı eğitim öğretim faaliyetlerini tüm şubelerinde lise olarak sürdürmeye başlayacak olan Kültür Temel Liselerinin yetiştirmek istediği öğrenci profilinden bahsedebilir misiniz?

Biz 36 yıl önce, ülkesini seven, değerlerine saygılı, bilimsel analiz ve sentez yetenekleri gelişmiş, aynı zamanda tarihsel zenginliğimizin de farkında olan iyi bir gençlik yetiştirme ideali ile yola çıkmıştık. Hala bu yolda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz. Velileri tarafından bize emanet edilen çocuklarımızı hem nitelikli bir eğitim ile iyi bir okulda okuyor olmanın hazzını yaşatıyor, hem de onları gelecek ve kariyer alanlarına hazırlıyoruz.

Kültür Temel Liselerinde “Okul + Sınavlara Hazırlık” konsepti ile öğrencilere nitelikli ve kapsamlı bir eğitim vermeyi amaçlıyorsunuz. Peki öğrencilerinize nasıl bir müfredat uygulayacaksınız?

Kültür Temel Liseleri olarak biz öğrencilerimizin nitelikli bir lise eğitimi alması gerektiğini biliyor, aynı zamanda kariyer basamaklarının önemli bir virajı olan üniversitelere de çocukları bildiğimiz, alışık olduğumuz en doğru yöntemle hazırlamayı planlıyoruz. Bunu da planlarken Milli Eğitim sisteminin bizden yapmamızı istediği ders saatlerinin daha fazlasını öğrencilerimize sunmayı taahhüt ediyoruz. Aslında mevzuat bize ikili eğitim izni vermesine rağmen biz tam gün eğitim yaparak çocukların sadece okul müfredatını değil, geleceklerini belirleyecek o önemli sınava da en iyi şekilde hazırlanmalarını hedef olarak belirledik. Bu akışı hem deneyimli öğretmen kadromuzla, hem bilimsel eğitim modelimizle, hem birebir rehberlik ve kariyer hizmetleriyle, hem de digital eğitim teknolojilerinden en azami düzeyde istifade ederek yürüteceğiz. Her sınıf düzeyinde okul ve sınav müfredatına gerektiği ölçüde zaman ayıracağız. Çocuklar haftanın 5 günü tam bir eğitim alacakken, haftanın 6. günü de planlı sosyal etkinliklerde yaşama kendilerini hazırlayacaklar.

Temel liselerin özel okullardan ne gibi farkları var? Öğrencilere hangi noktalarda fayda sağlayacak?

Temel liseler de aslında bakanlık nezdinde özel okul olarak değerlendiriliyor. Var olan özel okulların temel liselerden belki de en önemli farkı sosyal, kültürel ve sportif etkinlik yapabilecekleri fiziki koşulları bakımından daha elverişli olması. Bunun dışında uygulanan müfredat, verilen eğitim hizmeti ve yapılan ders içi ve ders dışı etkinlikler bağlamında çok önemli bir farklılığın olmayacağını söyleyebilirim. Biz Temel Liseler olarak aslında Anadolu Lisesi düzeyinde ve içeriğinde bir eğitim vereceğiz. Uygulayacağımız ders içerikleri ve bunu verirken kullanacağımız ders saati birebir örtüşüyor. Hatta daha fazlamız olduğunu söylemeliyim. Gerek Anadolu, gerekse Özel Liselerden en önemli farkımız ise en iyi bildiğimiz işlerin başında gelen merkezi sınavlara hazırlık eğitimini çok daha nitelikli bir şekilde vereceğiz. Anadolu veya özel lisede okuyan öğrenci bu eksiğini tamamlamaya yönelik ek hizmetleri nasıl bulacağı konusunda tereddütler yaşarken, bizim öğrencimiz gönül rahatlığı içinde her iki süreci birlikte yürütecek. Biz vereceğimiz eğitim niteliği ile de aslında geçmişte acı deneyimler yaşadığımız akşam liseleri gibi bir konseptin okulu asla olmayacağız. Bu açıklamadan kastım şu ki; Temel Liseler çocukların sadece kayıt yaptırarak bol keseden not aldıkları ve yüksek diploma notu düşürdükleri yerler olmayacak. Bu düşüncedeki kurumların kalıcı olmayacağını, çocuklara gelecek ve kariyer planları açısından büyük haksızlıklar yapacağını ve vebale gireceğini düşünüyoruz.

Eğitim sisteminde teknoloji kullanımının önemi gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda son yıllarda Akıllı Okul Konsepti öne çıkıyor. Bu konsept hakkında ne düşünüyorsunuz, öğrencilere faydaları nelerdir? Siz de okullarınızda bu konsepte uygun eğitimler verecek misiniz?

Biz sektörümüzde bu teknolojiye ilk geçen ve bu teknolojinin kullanımı için hiçbir yatırımdan kaçınmayan kurumların başında geliyoruz. Bu belki de en iddialı olduğumuz alanlardan biridir. Ülkede henüz bilgisayar ve internet teknolojilerinin yaygın olarak kullanılmadığı 1990’lı yılların ikinci yarısından itibaren biz digital teknolojileri öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Sadece araç gereç ve teknoloji olarak değil, çok zengin ve bilimsel bir içerik ile de bu teknolojik altyapımızı aktif ve verimli halde kullandık. Bu konuda çok deneyimliyiz. Aynı deneyimimizi okul konsepti içinde de sürdüreceğiz. Bu dönüşümün de teknik hazırlıklarını tamamladığımızı söyleyebilirim. Kültür Digital ve Digital Ayna adlı iki sistem kullanıyoruz. Biri tamamen ders içerikleri konusunda öğrencilerin bir başvuru ve başucu kaynağı, diğeri de bilimsel ölçme değerlendirme hizmetlerinden öğrencilerin birebir istifade etmesini sağlayan, kişisel gelişimlerini anlık takip edebileceği bir rehberlik teknolojisi. Çocuklar ve velilerimiz günün her saatinde ve istedikleri her yerden bu içeriklere erişebiliyorlar. Biz teknolojinin verimli kullanıldığı takdirde eğitim sisteminin en büyük destekçilerinden biri olduğunu biliyoruz, çünkü bizzat yaşayarak gözlemledik bu gelişimi.

VELİLER ÇOCUĞUNU GÜVENLE BIRAKABİLECEĞİ YERLER İSTİYOR

Veliler bir özel okuldan neler bekliyor? Velilerin beklentilerini de gözeterek hangi adımları atmayı planlıyorsunuz?

Geçmişte velilerin okuldan beklentisi genelde “eti senin kemiği benim” olurdu. Bugün veliler artık bu jargonu kullanmıyorlar. Velilerimiz artık eğitimin önem ve ciddiyetinin farkında. Biz aynı zamanda velilerimizin de sürecin bir parçası olduğunu biliyor ve onlara da bu süreçte aktif roller veriyoruz.

Günümüzde veliler artık her şeyden önce çocuğunu güvenle bırakabileceği yerler istiyor. Hatta bunu iyi bir eğitimden daha çok isteyen veliler ile de karşılaşmıyor değiliz. Ben işteyken veya evdeyken çocuğum emin olduğum bir yerde eğitim sürecini devam ettirsin diyen çok sayıda velimiz var. Bunun dışında elbette nitelikli bir eğitim hizmeti de en az güvenlik kadar çok talep edilen bir özellik. Hangi öğretmen kadrosuyla, nasıl bir eğitim verdiğimiz de artık sıklıkla sorgulanıyor. Okul olmanın bize kattığı en büyük değerin artık öğrencilerimizin sosyal ve kültürel gelişimlerine de katkı sunacağımız bir konsepte dönüyor olmamız. Dershanecilik sürecinde çok istememize rağmen bunu öğrencilerin zaman darlığı nedeniyle bir türlü sağlayamıyorduk. Şimdi artık bu tür etkinlikler için de bolca zamanımız olacak. Sanatsal ve kültürel etkinlikler bir özel okulda ne kadar varsa bizde de aynı ölçüde olacak. Sırf bu etkinlikler için her hafta bir günümüzü ayıracak ve bunu akademik başarının bir parçası olarak değerlendireceğiz. Çeşitli kol ve kulüp çalışmalarıyla çocuklarımızın ilgi ve yeteneklerini dinamize etmeyi, içlerinde taşıdıkları cevheri gün yüzüne çıkarmayı da önemli bir görev sayıyoruz. Kitap kulüpleri, bilim kulüpleri, bilim olimpiyatları kulüpleri, sanat ve estetik kulüpleri, etik ve değerler kulüpleri gibi ana başlıklarda topladığımız pek çok yetenek alanı olacak. Her öğrencimiz bu kulüplerde aktif roller üstlenecek ve bir taraftan eğitim süreçlerini yürütürken, diğer taraftan da kişisel gelişimine artı bir değer katmış olacak.

Ayrıca velilerimiz çocuklarının iyi bir eğitimin yanında vatandaşlık bilincini de kazanabilmelerini arzu ediyor. Hatta kendi ayakları üzerine durabilmeyi ve geleceği adına karar verebilme becerisini de kazandırmamızı talep eden velilerimiz oluyor. Biz tüm bu taleplerin de ötesinde çocuklara güvenli, nitelikli, bilimsel, sosyal ve kültürel yeterlilikleri de beraberinde kazandıran bir eğitim anlayışını hakim kılmaya odaklandık. Nihayetinde özgüveni gelişmiş, kararlarını verebilen, tercihlerini yapabilen, demokratik ve etik değerleri içselleştirmiş iyi çocuklar olsun istiyoruz. Tabi bununla birlikte başarılı da olsunlar istiyoruz.

Okulunuza başvuru ve kayıt koşulları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim ki; dershane olarak faaliyetine devam eden tüm şubelerimizin okul olarak dönüşüm başvurularını yaptık ve başvurularımızın tamamı kabul edildi. Hatta dershane zincirleri arasında toplu başvuru yapan ilk kurum Kültür Temel Liseleri’dir. Başvurularımız onaylandıktan sonra biz öğrenci velilerimiz ile ön görüşmelere başladık ve çok sayıda ön kayıt aldık. Kısa süre içinde ön kayıtlarımızın dolacağını gönül rahatlığı içinde söyleyebilirim. Şu an biz 9. sınıftan 12. sınıfa kadar her sınıf düzeyinde öğrencilerin başvurularını alıyoruz. 2015-2016 öğretim yılında heyecan ve şevk içinde eğitim vermeye başlayacağız. Temel liseler konusunda bilgisi olmayan veya gelecek yıl dershanelerin olmaması nedeniyle çocuğunun lise eğitimi ve kariyer planı konusunda mevcut okulundan istediği verimi alamayacağını düşünen tüm velilere ve öğrencilere kapımız açık. Bu hizmeti de velilerin belini bükmeyecek, canını sıkmayacak bir bütçe anlayışı ile yapmaya çalışıyoruz. Ülkemizin, gelişmiş batı ülkelerindeki özel okullaşma oranlarına çıkmasında temel liselerin çok büyük bir katkı sunacağını düşünüyorum. Özel okullaşmada en önemli engel eğitimin pahalı oluşuydu. Biz kaliteden ödün vermeden bunu daha erişilebilir bir düzeyde tutmayı amaçladık.

Kuruluş Tarihi: 1979 - 2014

Kurucusu: Orhan Özbey & Fethi Şimşek

Uygulanan Eğitim Modeli: Akıllı Öğrenme Modeli (Okul + Sınavlara Hazırlık)

Kulüpler: Bilim ve Olimpiyat Kulüpleri, Sosyal ve Kültürel Kulüpler, Sanatsal ve Sportif Kulüpler, Meslek ve kariyer kulüpleri ana başlıklarında pek çok kulüp

Web Sitesi: www.kulturtemellisesi.com

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.