banner

Doğa Koleji’nden matematik alanında uluslararası proje




Türkiye’de matematik eğitiminde öğrencilerin yaşadığı sıkıntıların başka ülkelerde yaşanıp yaşanmadığı sorusuna cevap bulmak üzere yola çıkan Özel Beykent Doğa Anadolu Lisesi Matematik Kulübü’nün hazırladığı Mathematics Education Programme (MATHEP) Projesi, 12. Uluslararası Bilişimci Martılar (ICT Seagulls)  Projeleri’ne kabul edildi. 

doğa matematik projePISA değerlendirmesinde matematikte en başarılı 5 ülkenin eğitim modeli mercek altına alındı.

Türkiye’de matematik eğitiminde öğrencilerin yaşadığı sıkıntıların başka ülkelerde yaşanıp yaşanmadığı sorusuna cevap bulmak üzere yola çıkan Özel Beykent Doğa Anadolu Lisesi Matematik Kulübü’nün hazırladığı Mathematics Education Programme (MATHEP) Projesi, 12. Uluslararası Bilişimci Martılar (ICT Seagulls)  Projeleri’ne kabul edildi.  PISA 2012 matematik sıralamasında en başarılı 5 Uzak Doğu ülkesinin incelendiği  MATHEP Projesi sonuçlarına göre, matematik eğitiminin öğrenci merkezli olması ve uzun yıllar aynı eğitim sisteminin yenilemelerle sürdürülmesi başarıyı getiriyor. Projeye katılan öğrenciler, Güney Kore modelini ülkemizde uygulanması en çok istenen matematik uygulaması olarak seçti.

Son yıllarda yapılan araştırmalarda sık sık kullanılan matematik okur- yazarlığı kavramına (matematik dersindeki kavramları günlük hayata uygulayabilme) teknolojik ve bilimsel gelişmeler ile birlikte günümüzde okullarda ve sınıflarda daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Ülkemizde matematik eğitiminde uygulanan müfredat, merkezi sınavlara yönelik hazırlıyor ve matematik derslerinde öğrencilerin matematik okur-yazarlıklarını geliştirecek öğretim tekniklerine çok az yer veriliyor.

Özel Beykent Doğa Anadolu Lisesi Yetenek Matematik Kulübü öğrencileri, bu çerçevede PISA raporları sonuçlarına dikkat çekmek, ülkemizde matematik eğitiminde yaşanan sıkıntıların başka ülkelerde yaşanıp yaşanmadığı sorusuna cevap bulmak ve başarılı ülkelerdeki matematik eğitimini incelemek hedefleriyle Mathematics Education Programme (MATHEP) adlı projeye imza attı.

Matematik Kulübü danışmanı ve matematik öğretmeni Erkan Özkan liderliğinde, ingilizce öğretmeni Ali Batuhan Bardakçı’nın desteğiyle hazırlanan MATHEP Projesi, World Council for Total Quality & Excellence in Education (WCTQEE) Türkiye Genel Koordinatörü Dr. Hayal Köksal’ın tasarım ve genel koordinatörlüğünü yaptığı ve farklı okullardan öğrenci gruplarının bilimsel metotlar ile çalışmalarını geliştirme ve hayata geçirme fırsatı bulduğu 12. Uluslararası Bilişimci Martılar (ICT Seagulls) Projeleri’ne kabul edildi.

Matematik eğitiminde başarının sırrı öğrenci merkezli eğitim

Proje kapsamında 2015 yılının ocak ve mayıs ayları arasında, PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) 2012 değerlendirmesine gore matematikte en başarılı 5 Uzak Doğu ülkesinin matematik dersindeki öğretim yöntemleri, proje grubu olan Özel Beykent Doğa Anadolu Lisesi 10/A sınıfı öğrencilerine uygulandı. Lise katındaki beş sınıfı projemizde yer alan beş ülkedeki lise sınıfları gibi tasarladık ve ülke eğitim sistemlerine yönelik uygulamalar bu sınıflarda yapıldı.

Uygulamaların ardından aşağıdaki sonuçlara ulaşıldı;

• PISA matematik sıralamasında başarılı olan ülkelerin eğitim sistemleri incelendiğinde topluma ve gelişmişlik düzeylerine göre şekillendiği ve uzun yıllar aynı sistem üzerinde yenilemeler yapıldığı tespit edildi.

• Matematik dersinde başarıyı etkileyen faktörlerden biri olan eğitim sistemi ülkeden ülkeye farklılık gösterse de yakın coğrafyalarda büyük oranda benzerlik gösterdiği görüldü.

• PISA matematik sıralamalarında Türkiye’ye göre daha başarılı olan ülkelerde uygulanan matematik öğretim yöntemlerinin büyük oranda öğrenci merkezlidir.

•  Matematik okur-yazarlığı becerisini ölçen PISA sınavlarına yönelik çalışmalara uyumlu müfredatı olan ülkelerin matematik dersinde daha başarılı olduğu görülmektedir.

• Ülkemizde üniversiteye girişte sorulan genel ortalamaları düşük olan matematik dersinde kullanılan yöntemlere alternatif teknikler geliştirebilir.

Yapılan uygulamanın ardından 22 öğrenciden oluşan proje grubuyla yapılan anketlerin genel analiz sonuçları şu şekilde:

• Öğrencileri en çok etkileyen bilgi %55 oranıyla Japonya’ya aittir. Bu ülkede okur-yazarlık oranının çok yüksek olması öğrencileri en etkileyen bilgi olmuştur.

• Ülkemizde uygulanması en çok istenen matematik uygulaması %68 oranıyla Güney Kore’dedir.

• En çok dikkat çeken matematik uygulaması %64 oranıyla Çin’dedir.

• Öğrencilerin matematik gözlemi yapmak için en çok gitmek istedikleri ülke %91 ile Singapur’dur.

Projemizin uygulamasının kısa sunumunu okulumuzdaki 112’si ortaokul ve 213’ü lise öğrencisi olan toplam 325 öğrenciye yaptık. Proje tanıtım videomuz DOĞA TV’de yayınlandı ve 2.000’den fazla izlenme ile nisan, mayıs ve haziran aylarında en çok izlenen video oldu. Çalışmalarımızı paylaşmak için  (www.mathep.com) adresli internet sitesi tasarladık. Yaptığımız çalışmalardan hazırladığımız sunumu 12. Uluslararası Bilişimci Martılar Projeleri Komitesi’ne teslim ettik. Proje, şu an akran ve jüri değerlendirme sürecinde bulunuyor.

En dikkat çeken matematik uygulaması Çin’deki çarpma yöntemi

Öğrencilerin ülkelere göre anket sonuçlarında Çin’de uygulanan matematik eğitiminin en beğenilen ve ülkemizde uygulanması en çok istenen matematik yöntemi, öğrenci-öğretmen iletişimidir. En çok dikkat çeken matematik uygulaması ise bu ülkeye özgü çarpma yöntemidir. Çin’deki matematik eğitiminin en istenmeyen yöntemi ezberci eğitim oldu.

Eğitim sisteminin temelinde yaşayarak öğrenme, görsel ve şekilli anlatımı olan Singapur’da matematik derslerinde konular kolaydan zora doğru sıralanıyor. Singapur’a yönelik anket sonuçlarında ise  ülkemizde uygulanması en çok istenen matematik yöntemi yüzde 45 ile yaşayarak öğrenme, en çok dikkat çeken matematik uygulaması yüzde 81 ile görsel ve şekilli anlatımdır. Singapur’da matematik gözlemi yapmayı isteyen öğrenci oranı yüzde 91’dir.

Tayvan’ın en çok doğaya duyarlılığından etkilendiğini belirten öğrenciler, “Bu ülkeden, ülkemizde uygulanmasını istediğiniz matematik yöntemi” sorusuna yüzde 55 oranıyla “matematik okur-yazar eğitimi” cevabını verdi.

En beğenilen eğitim modeli Güney Kore’den

Güney Kore Anketi analiz sonuçlarına göre ise ülkemizde uygulanması en çok istenen matematik eğitim modeli yüzde 68 oranı ile uygulamalı matematiktir. Güney Kore’de matematik gözlemi yapmayı isteyen öğrenci oranı yüzde 82’tir.

Japonya’ya ilişkin öğrencileri en çok etkileyen bilgi, okuma oranının çok yüksek olmasıdır. Ülkemizde uygulanması en çok istenen matematik uygulaması yüzde 50 oranı ile ders kitaplarının derse giren öğretmenler tarafından hazırlanmasıdır. 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.