banner

Üniversite tercihleri başladı Tercihler nasıl yapılacak?




Üniversite tercih maratonu bugün başladı. 18 Temmuz’a kadar devam edecek tercihlerle ilgili tüm detaylar Eğitimtercihi.com’da…

2013 ÖSYS Tercih Kılavuzu’nun aslı geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Üniversite tercihleri bugün başladı. Adaylar 18 Temmuz’a kadar tercihlerini ÖSYM’nin internet adresinde yayınlanan 2013 ÖSYS Tercih Kılavuzu’na göre internet aracılığıyla ya da başvuru merkezleri aracılığıyla yapabilecek.

ÖSYM, adaylara tercih kılavuzu göndermeyecek ve satışı yapmayacak. Bu tercih döneminde herhangi bir kontenjana giremeyen adaylar için 28 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında ek yerleştirmeler başlayacak.

Üniversite kayıtları 12-20 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

2013 ÖSYS Tercih Kılavuzu için Tıklayın

Tercihler nasıl yapılacak?

ÖSYM’nin rekor hızla bir haftada sonuçları açıklamasının ardından bugün tercih dönemi başlıyor. 18 Temmuz’a kadar adaylar tercih listelerini ÖSYM’ye bildirmek zorunda. 2013-2014 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile Tercih Formundan faydalanarak tercih yapacaklar. Adaylar tercihlerini başvuru merkezlerinden veya TC kimlik numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin internet sayfasından internet yoluyla yapabilecekler. ÖSYM, bu dönemde isteyen adaylara http://rehberlik.osym.gov.tr rehberlik hizmeti verebilecek.

İnternet ve başvuru merkezi aracılığıyla tercih nasıl yapılır?

Üniversite tercihi yapacak adaylar başvurularını internet aracılığıyla şu şekilde yapabilecek;

1-2013 ÖSYS Tercih Kılavuzu dikkatlice incelenecek

2- Kılavuz TABLO3A, TABLO3B ve TABLO4'teki yükseköğretim programlarını ve koşullarını dikkatlice inceleyip yapacağınız tercihleri ve sıralarını belirleyiniz ve Tercih Formuna yazınız.

3- 8-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında İnternet bağlantısı ve yazıcısı olan bir bilgisayarı kullanarak ÖSYM’nin http://www.osym.gov.trİnternet adresindeki TERCİHLER alanında bulunan 2013-ÖSYS

Tercih başlıklı alanıtıklayınız, gelen sayfada T.C. KimlikNumaranızile şifrenizi giriniz, Tercih Formundakitercihlerinizi yazıp kontrol ettikten sonra gönderiniz ve yazıcıdan Tercih Listesini alınız. Bu işlemler sonunda ekranda “Tercihlerinizsistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir.” uyarısını görmeniz gerekir.

4- TercihlerinizÖSYM’ye ulaşmış ve tercih yapma işleminiztamamlanmıştır.

Başvuru merkezleri aracığıyla;

1- Kılavuz TABLO3A, TABLO3B ve TABLO4'teki yükseköğretim programlarını ve koşullarını dikkatlice inceleyip yapacağınıztercihleri ve sıralarını belirleyiniz ve Tercih Formuna yazınız.

2- Doldurulmuş Tercih Formunuz ve nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportunuzla birlikte bir Başvuru Merkezine gidiniz. Başvuru Merkezi görevlisi tercihlerinizi sisteme girip size onaylattıktan sonra ÖSYM’ye gönderecektir. İşlem bittikten sonra görevliden, Tercih Listesini yazıcıdan alarak size vermesini kesinlikle isteyiniz. Tercih hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyiniz

ÖSYM, adaylara tercihlerini yaparken kaydolmayı en çok istedikleri programı en üst tercihine, daha sonra istedikleri programı ikinci tercihine yazmaları ve bütün tercihlerini bu şekilde sıralamalarını öneriyor.

Adayların tercihlerini, "puanım yeterli olmayabilir'' endişesine kapılmadan, sadece ilgilerini göz önüne alarak belirlemeleri gerekiyor

Tercihler, 18 Temmuz 2013 tarihine kadar yapılabilecek.

Üniversite adayları tercihlerini yaparken ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecekleri ''2013 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan yararlanabilecek. Adayların tercih işlemlerine başlamadan önce bu kılavuzu dikkatli bir şekilde okumaları gerekiyor.

Tercih işlemleri başvuru merkezlerinden veya TC Kimlik Numarası ve internet şifresiyle ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' adresinden bireysel yapılabilecek.

Bu yöntemler dışında posta, fax, elektronik posta gibi yöntemlerle tercih bildiriminde bulunulmayacak. İnternet kullanımında deneyimi bulunmayan veya yanlış yapmaktan çekinen adayların, tercih bildirimini başvuru merkezi aracılığıyla yapmaları gerekiyor. Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak yapacak adayların sorumluluğu kendilerine ait olacak.




Tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Tercih sonrası sonuçlar temmuz ayının sonunda açıklanacak.

Adaylar, 2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr adresinden erişebilecek. Adaylara kılavuz satışı yapılmayacak. Tercih işlemleri, kılavuzda belirtilen esaslar uyarınca gerçekleştirilecek. Kontenjanların bulunduğu tabloların son sütunlarında yer alan 2012-ÖSYS sonuçlarına ait bilgilerin, bir programın ne ölçüde tercih edildiğini göstermekle birlikte 2012-ÖSYS sonucu ortaya çıkan değerler olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Adaylar tercihlerini isterlerse bir başvuru merkezi aracılığıyla isterlerse internetten kendileri bireysel olarak yapabilecek. Başvurularını internetten yapmak istemeyen adaylar doldurdukları tercih formu ve nüfus cüzdanı ya da pasaportlarıyla istedikleri bir başvuru merkezine tercih için başvuracak.

Ek yerleştirmeler ne zaman başlayacak?

28 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında ek yerleştirmeler başlayacak.

Üniversite kayıtları ne zaman başlayacak?

Üniversite kayıtları 12-20 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Kimler tercih yapabilecek?

-2013-YGS’ye girip de YGS’deki 6 puan türünün herhangi birinden 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar

-2013-YGS’ye girip herhangi bir YGS puanından 140 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar

-Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.

Bu özellikleri taşıyan tüm adaylar, tercih bildirimi için Tercih Formundan faydalanarak, yükseköğretim programları arasından tercihlerini yapabilecek.

Adaylar, tercih yapma hakları olan tablolardan istedikleri programları istek sırasına koyarak tercih bildiriminde bulunacak. 2013-YGS’ye giren adaylardan en az bir puan türünde 140 veya daha fazla YGS puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak Y-YGS ve varsa Y-LYS puanlarını da göz önünde tutarak  kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini başvuru merkezlerinden veya internetten bireysel olarak kendileri yapabilir.

Sadece sınavsız geçiş için başvuranlar ile 2013-YGS’de hiçbir puan türünde 140 veya daha fazla puan alamayanlardan sınavsız geçiş hakkına sahip olan adaylar da tercih bildirimini aynı şekilde yapabilecek.

2013-YGS’de 140 veya daha yüksek puan alanlardan sınavsız geçiş hakkına da sahip olan adaylar, tercihlerini, sınav puanlarıyla yerleşebilecekleri programları veya sınavsız geçişle yerleşebilecekleri  programları karışık olarak istedikleri sırada seçerek liste düzenleyebilirler.

2013-YGS’de hiçbir puan türünde 140 veya daha yüksek puan alamayanların sınavsız geçiş hakları da yoksa bu adaylar tercih yapma hakları da bulunmuyor.




Tercih listesi oluştururken dikkat!

-Listenizi düzenlerken istek sıranıza göre düzenleyin ancak isteklerinizin kendi puan gerçeklerinizle, ülkemizdeki üniversiteye giriş gerçeklerinin uyumunu da gerektirdiğini unutmayın.

-İlk birkaç tercihiniz, puanınızdan yüksek programlar olabilir. Diğerleri yerleşebileceğiniz ve yerleştiğinizde gidip kaydolacağınız,severek okuyacağınızı düşündüğünüz programlar olmalı.

-Programların özel koşullarını kılavuzdan mutlaka kendiniz okuyun, birilerinin verdiği bilgiyle yetinmeyin.

-Tercih listesi düzenlerken programların kodlarını mutlaka 2013 kılavuzundan yazın,yazarken rakamların yerlerini değiştirmeyin.

-Tercihlerde programların taban puanları yerine en son yerleşen adayın başarı sırasını ölçü alın. Çünkü puan hesaplamada kullanılan parametreler her yıl değişir. Aynı netlerle iki farklı yılda farklı puanlar alınabilir.Fakat sınavın amacı adayları sıralamak olduğu için başarı sırası ile ilgili veri çok büyük değişiklik göstermez genellikle.     

Sınavsız Geçiş ve yetenek sınavı ile de üniversiteli olmak mümkün

Yükseköğretim programlarına öğrenci alırken iki farklı yöntem uygulanıyor: Biri, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme. Diğeri de Yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla seçme yöntemi.

Bu iki yöntem kullanılarak ülkemizde adaylar 6 farklı biçimde üniversiteli olabiliyor. İşte üniversiteli üniversiteli olmak için gerekenler:

-Meslek lisesi çıkışlı adaylar hiç sınava girmeden başvuru sırasında sınavsız geçiş hakkını kullanacağını belirterek ve tercih formuna da sınavsız geçişle yerleşebileceği ön lisans programlarını seçerek üniversiteli olabiliyor. 

-YGS puanlarıyla isteyen sınavsız geçişten boş kalan ön lisans programlarını tercih edilebilir.

- YGS’de 140 puan ve üzerinde puan alan adaylar YGS puanlarıyla açıköğretim tercihi yaparak üniversitede okuyabilir.

-YGS’de 180 puan barajını geçenler YGS  puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih ederek üniversite kapısını açabilir.

-YGS ve Özel Yetenek puanlarıyla Özel Yetenek gerektiren programlara yerleşilebilir.

-LYS’de 180 puan barajını geçen adaylar LYS puanlarıyla öğrenci alan programlara girebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.