banner

Yaz Kuran kurslarına 3 milyonu aşkın öğrenci devam etti




"Gel bu yaz, Kur'an'ı gönlüne yaz" sloganıyla düzenlenen yaz Kur'an kurslarında 3 milyonu aşkın öğrenciye cami ve Kur'an kurslarından oluşan 72 bin 439 mekanda, 115 bin 183 öğretici tarafından Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgiler eğitimi verildi

yaz kuran kursuDiyanet İşleri Başkanlığı tarafından  "Gel bu yaz, Kur'an'ı gönlüne yaz" sloganıyla başlatılan yaz Kur'an kurslarında 3 milyondan fazla öğrenci eğitim aldı. Diyanet'in bu yıl tanıtım amacıyla başlattığı kamu spotu, açılış törenleri, çocuk şenlikleri gibi faaliyetler de öğrenci sayısının bazı bölgelerde iki katına çıkmasını sağladı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, AA muhabirine geçtiğimiz hafta sona eren "2013 Yılı Yaz Kur'an Kursları Programı"yla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

"Gel bu yaz, Kur'an'ı gönlüne yaz" sloganıyla başlatılan programın her biri üçer haftadan oluşan 3 dönem halinde devam ettiğini dile getiren Erbaş, bu dönemler içerisinde cami ve Kur’an kurslarının oluşturduğu 72 bin 439 mekanda 115 bin 183 öğretici tarafından üç milyonu aşkın öğrenciye eğitim verildiğini bildirdi. 

Tanıtım öğrenci sayısını artırdı

Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgiler eğitimlerinin verildiği program öncesinde Diyanet İşleri Başkanlığının tanıtım kampanyası yaptığını hatırlatan Erbaş, "Bu yıl yaz kursları için yapmış olduğumuz açılış programları ve 250.000 afiş, bilboard, sinevizyon, kamu spotu, çocuk şenlikleri gibi tanıtım etkinlikleri öğrenci sayısının geçen yıla göre kimi yerlerde iki katına varan artışlara ulaşmasını sağladığı görüldü" dedi.

Kurslara başvurunun artmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyen Erbaş, kurs kapsamında 10,5 milyon Kur’an elifbası ve üç ayrı kitaptan oluşan Temel Dini Bilgiler serisiyle 500 bin adet Kur’an-ı Kerim'in öğrencilere ücretsiz olarak ulaştırıldığını bildirdi.

Erbaş,  "Kur’an kurslarına katılabilmek için yaş ve sınıf sınırlandırmasının kaldırılmış olması ve öğrencilere kitapların ücretsiz dağıtılması hem öğreticiler hem de öğrenci ve veliler tarafından büyük memnuniyetle karşılanmıştır. Bu durum da hem okul öncesi ve hem de okul dönemi öğrencilerinden yaz Kur’an kurslarına devam edenlerin sayılarında artışa vesile olmuştur" ifadesini kullandı. 

Kurs dönemi boyunca eğitimlerin başlama ve bitiş saatleriyle ilgili esnek vakit uygulamasına gidilerek öğrencilerin en az bir vakit namazı camide kılmasına imkan sağlandığını belirten Erbaş, genel itibarıyla öğrencilerin severek ve heyecanla eğitim ve etkinliklere katıldıklarını ifade etti.

Erbaş, kalabalık ders gruplarını önlemek için öğrenci sayılarının durumuna göre öğreticilerin fahri görevlilerle desteklendiğini ancak bazı yerlerde fahri öğretici sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. 

Gözlem ve değerlendirme ekipleri

Diyanet'in yaz Kur’an kursu faaliyetlerini yerinde görmek ve değerlendirmek amacıyla başkanlık merkezinde gözlem ve değerlendirme ekipleri oluşturduklarını anlatan Erbaş, ekiplerin 22-26 Temmuz'da  Ankara ve ilçelerinde, 12-16 Ağustos'ta ise her bölgeden seçilen pilot illerde gözlem ve değerlendirme yaptıklarını ve bu gözlemleri rapor haline getirdiklerini bildirdi.

Erbaş, raporların birleştirilerek sonraki yıllarla ilgili sağlıklı bir planlanma yapılabilmesi için genel bir rapor haline getirileceğini, bu yıl ilk defa yaz Kur’an kurslarıyla ilgili tüm işlemlerin, Diyanet İşleri Başkanlığında kurulan 'Eğitim Hizmetleri Yönetim Sistemi' adıyla web ortamında gerçekleştirildiğini ancak sistemin yeni kurulmuş olması nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Erbaş, "Gerek kayıtlarda ve gerekse diğer işlemlerin sistem üzerinden takibinde sıkıntılar yaşandı. Yoğunluktan ve yeni olması sebebiyle sistemi sağlıklı çalıştıramamaktan kaynaklanan sorunlar nedeniyle pek çok yerde mevcut öğrencinin yarısının bile kaydının sisteme girilemediği tespit edilmiştir" dedi. 

İşbirliği olumlu katkı sağladı

Müftülükler ve gençlik spor il müdürlüklerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen aktivitelerden öğrencilerin büyük memnuniyet duyduklarını ve uygulamanın öğrenci sayısının artmasına önemli katkı sağladığını vurgulayan Erbaş, uygulamada bazı aksamaların yaşandığını, aksaklıklar giderilerek sonraki yıllarda da bu etkinliklere devam etmenin faydalı olacağının görüldüğünü ve bazı öğreticilerin, derslerin kesintiye uğramaması için spor aktivitelerinin ders saatleri dışındaki vakitlerde yapılmasının verimi artırdığı kanaatinde olduklarını ifade etti. 

Raporlarda öğreticilerin de görüşlerine yer verildiğini anlatan Erbaş, bazı öğreticilerin çocuklara yönelik kurs faaliyetlerinin senenin tamamında yapılabilmesine imkan verecek şekilde düzenleme yapılması, yaz kurslarını daha cazip hale getirmek için kurs sonunda umre gibi ödüllerin olacağı yarışmaların tertip edilmesi, dini ve milli duyguların canlı tutulması için dini ve tarihi mekanların ziyaret edilmesi gibi önerilerinin bulunduğunu kaydetti. 

Orta öğretim kurumlarında Kur’an-ı Kerim dersinin seçmeli hale gelmesinin, yaz Kur'an kurslarına olan talebi azaltacağı yönünde çeşitli görüşlerin ortaya çıktığını hatırlatan Erbaş, "ancak tam aksine okul dersine hazırlık ya da takviye amaçlı öğrencilerin katılımıyla sayı daha da artmıştır" dedi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.