banner

Çocuk tacizcisine ‘teşebbüs’ indirimi




Yargıtay 14. Ceza Dairesi, çocuk esirgeme kurumunda kalan 3 çocuğa sokakta tacizde bulunan sanığa verilen cezayı, eylemin teşebbüste kaldığı gerekçesiyle indirdi.

Samsun'da, kaldıkları sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu yurduna giden 3 çocuğun yanına gelen sanık, "Ne haber kızlar, size dondurma ısmarlayayım" diyerek çocukların yanına yaklaştı.

Çocuklardan birine, "Saçların ıslak mı, sırtın ıslanmış mı" diyerek dokunmaya çalışan ve sonrasında diğer iki çocuğa da bu şekilde tacizde bulunan sanık, çocukların kendini geri çekmesi ve tepki göstermesi üzerine uzaklaşmak zorunda kaldı.

Çocukların şikayeti üzerine sanık hakkında 3 kez "çocuğun basit cinsel istismarı" suçundan dava açıldı.

Samsun 3. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığa, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) çocukların cinsel istismar suçunu düzenleyen 103. maddesinden ceza verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 14. Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Dairenin kararında sanığın çocuklara dokunmaya çalışmasına rağmen, her 3 mağdurenin de kendisini geri çekmesi sebebiyle sanığın eylemlerinin teşebbüs aşamasında kaldığı belirtildi.

Bu nedenle, sanık hakkında çocuğun basit cinsel istismarı suçlarından ceza tayin edilirken TCK'nın "suça teşebbüs"ü düzenleyen 35. maddesinin uygulanmaması suretiyle sanık hakkında fazla ceza tayininin bozma nedeni yapıldığı belirtildi.

TCK'nın çocuğun cinsel istismarı suçunu düzenleyen 103. maddesi, çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

TCK'nın 35. maddesi ise bir suça başlayıp elinde olmayan nedenlerle tamamlayamayan yani eylemi teşebbüste kalan kişiye verilecek cezanın 4'te 1'den 4'te 3'e kadar oranda indirilmesine hükmediyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.