banner

Sınav iptali soruşturmayı bekleyecek




Sınav öncesi sızma olmadığı için ÖSYM, KPSS'yi iptal etmeme eğiliminde

kpss iptalÖSYM’nin cumartesi gerçekleştirdiği KPSS testlerindeki soruların sınav sürerken sızdırıldığı yönündeki iddialar, “iddialar asılsız” açıklamalarına karşılık dün de devam etti.

İddiaların odağındaki Beyaz Kalem Yayıncılık’tan yapılan açıklamada, “Soruların yayınevimize sınav öncesinde servis edildiği suçlamaları tamamen iftiradır. Bazı çevreler ÖSYM ve şirketimizi karalamak için bunu bir fırsat bilmişlerdir” ifadeleri kullanılırken, Beyaz Kalem’in internet sitesinde sınavdan sonra yayınlanan soruların, sınava giren öğrenci ve öğretmenlerin kimlik kağıtlarının arkasına not ettikleri sorular olduğu kaydedildi.

ÖSYM’nin iddialarla ilgili “iç denetim” yapacağı öğrenilirken, “sınav iptal olacak mı?” sorusu yeniden gündeme geldi. İddiaların kanıtlanıp delil elde edilmesi durumunda ÖSYM Başkanı Ali Demir’in ve ÖSYM Yönetim Kurulu’nun iptale yönelik karar yetkisi bulunuyor. Ancak ÖSYM’nin, bu konuda, İzmir Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nin KCK üyelerinin soruları sızdırmaya çalıştığı iddiasıyla başlattığı soruşturmanın sonucunu bekleyeceği bildirildi.

KPSS’de soruların sızdırıldığı iddiaları konusunda, Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin uygulandığı önceki günkü sınava katılan 987 bin 352 adayın aklındaki soru işaretleri dün de giderilemedi. İzmir’in de aralarında bulunduğu 8 ilde terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması KCK üyelerinin organize ettiği öne sürülen “KPSS çetesi” sınavın yapıldığı gün polisin operasyonuyla çökertildi.

ÖSYM’nin operasyon kapsamında gözaltına alınanlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağı belirtildi. ÖSYM’nin özellikle çetenin sınav sürerken soru kitapçıklarını dışarıya çıkartıp çıkartmadığı konusunda savcılıktan gelecek bilgileri bekleme eğiliminde olduğu bildirildi. Soruların bazılarının kelime hatalarıyla daha sınav bitmeden KCK operasyonlarında da adı geçen Dicle Haber Ajansı’nda yayınlanması da ÖSYM’nin savcılığı bekleme eğilimini güçlendirdi.

Fotoğraf mı çekildi

Soru kitapçıklarının açıklanmamasına rağmen dün bazı internet sitelerinde KPSS kitapçığı olduğu iddia edilen bir kitapçığın sayfasının görüntüsü yer aldı. Bu durum akıllara, “Sınava cep telefonu mu sokuldu” iddialarını getirdi. “KPSS çetesi” operasyonuyla bağlantılı olarak ÖSYM, “ilk 90 dakikada sınavdan çıkılmaması kuralına aykırı davranan adayları belirlemek üzere” işlem de başlatabilecek. ÖSYM, sınav merkezlerinden Ankara’ya gelecek kitapçık sayılarını belirleyerek, sınav bitiminde salonlardan dışarı çıkartılan kitapçık sayısını da tespit için çalışma yapabilecek. İddiaların kanıtlanması ve delil elde edilmesi halinde ÖSYM Başkanı Ali Demir’in ve ÖSYM Yönetim Kurulu’nun sınavın iptaline yönelik karar verme yetkisi bulunuyor. ÖSYM’nin sınav öncesinde sızma olduğuna yönelik iddia ve kanıt bulunmadığı, bu yüzden sınav iptaline gidebilecek bir durumun ortaya çıkmayacağına inandığı ifade ediliyor.

Beyaz Kalem

Dicle Haber Ajansı dışında, soruların 57’sinin önceki gün saat 17.30’da Beyaz Kalem Yayıncılık’ın internet sitesinde yayımlanması da “sızdırma” iddiaları güçlendirmişti. Soruların sınavdan önce Beyaz Kalem Yayıncılığa sızdırıldığı iddialarını inceleyen ÖSYM’nin “iç denetim” yapacağı kaydedildi. İddiaların merkezindeki Beyaz Kalem Yayıncılığın Müdürü Utku Yağlıdereli, Milliyet’e yaptığı açıklamada, soruları KPSS’den 6 saat sonra 17.25’te internet sitelerine yüklediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Sınavın akabinde değil. KCK soruşturması ile karıştırılıyoruz burada. 120 sorudan 57 tanesini toparladık. Kendi sayfa şablonumuza yükledik. Orada bir yanlışlık yapmıştık. Deneme şablonumuz olduğu için dosya üzerinde ‘Deneme-2’ yazıyor. Bunun da silinmesi unutuldu. Sınava öğrencilerimizin yanı sıra kendi şirketlerimizde çalışan hocalarımız da sınava girdi. Sınava girenlere ‘herkes kimlik kartının arkasına 2 soruyu yazsın’ dedik. Onlar da yazdılar. Soruları word Biz sadece soruları bir araya getirdik. Her sene bunu yapıyorduk.”

Joker’in hesabında 3 milyon lira

İzmir’in’de aralarında bulunduğu 8 ilde, KCK yapılanması altında “Joker” adı verilen kişilerin, başkalarının adına sınava girmesini sağlayan şebekeye yönelik yeni bilgiler de ortaya çıktı. Polisin takibi sırasında şebeke liderinin banka hesaplarında, sınav usulsüzlüklerinden elde edilmiş 3 milyon TL para olduğu ileri sürüldü. Bu paranın bir bölümünün de yine örgüte gelir amaçlı kullanıldığı da öne sürüldü.

(milliyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.