banner

Vanlı Kırgızlar, Kırgız asıllı öğretmen istiyor




Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyünde 30 yılı aşkın süredir yaşayan Kırgız Türkleri, kültürlerini gelecek kuşaklara aktarmak için Kırgız asıllı öğretmen istiyor.

Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan 1982 yılında göç eden ve dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Türkiye'ye getirilerek Erciş ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Ulupamir köyüne yerleştirilen Kırgızlar, kültürlerinin yok olması endişesi taşıyor.

Köy muhtarı Kasımbek Varol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgız dilini ve kültürünü yaşatmak amacıyla Kırgız asıllı öğretmenlere ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Varol, 300 haneli 2 bin nüfuslu köyde 700 öğrencinin ilk ve ortaöğretimde eğitim gördüğünü belirterek, öğrencilerin kendi kültürlerini unutmaması için köydeki yaşlıların büyük çaba gösterdiğini ifade etti.

''30 yıldır elimizden geldiği kadar kültürümüzü yaşatmaya çalıştık fakat yetersiz kaldık'' diyen Varol, köydeki genç neslin Kırgızca konuşmakta sorun yaşadığına ve kültürlerini unuttuğuna dikkati çekti.

Varol, bu durumun önüne geçmek amacıyla Kırgızistan'daki yetkili makamlardan dil ve müzik öğretmen istediklerini ancak herhangi bir sonuç elde edemediklerini bildirerek, "Bir kez daha hem Türkiye'deki hem de Kırgızistan'daki yetkililerden öğretmen talebinde bulunuyoruz. Bu isteğimiz kabul edilirse köydeki herkes çok mutlu olacak" dedi.

Köylülerden Mete Ulu da geleneklerinin unutulmaya yüz tuttuğuna değinerek, ''Köyün aksakallılarıyla kültürümüzü ve dilimizi yaşatmak için büyük çaba sarf ettik ancak olmadı. Bizim tek isteğimiz Kırgızistan Kültür Bakanlığı tarafından buraya Kırgız Dili ve Edebiyatı üzerine eğitim almış öğretmenlerin atanmasıdır'' ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.