banner

TUS ve DUS’ta hatalı soru iddiası




13-14 Nisan’da yapılan TUS ve DUS’ta toplam 17 sorunun iptali için ÖSYM’ye yapılan başvuru sonucunda DUS’ta 2, TUS’ta ise 6 soru iptal edildi. Adaylar diğer soruların da iptali için yargıya gidecek.

Hürriyet.com.tr’de çıkan habere göre, adaylar, 13-14 Nisan tarihlerinde yapılan TUS’ta 12 ve DUS’ta 5 sorunun iptali için ÖSYM’ye itirazda bulundu. Yapılan itirazlar üzerine hatalı olduğu iddia edilen soruları Bilim Kurulu’na inceleten ÖSYM, DUS’ta 2, TUS’ta ise 6 soruyu iptal edip, 2 sorunun da cevap seçeneğini değiştirdi. Fakat adaylar hatalı olduğunu iddia ettiği soruların tamamının iptal edilmesi gerektiğini savunarak dava açmaya hazırlanıyor.

ÖSYM’nin o soruları iptal etmesi gerek

Soruları inceleyerek hatalı olduğunu tespit ettikten sonra adayları uyardıklarını belirten TUSDATA Yönetim Kurulu Başkanı Sami Selçuk Biricik, ÖSYM’nin bir an önce bu soruları iptal etmesi gerektiğini savunarak Hürriyet’e şu açıklamada bulundu:

“Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, soruları dünya çapında geçerli referans kitaplardan faydalanarak hocalarımız inceledi. Yapılan inceleme souncunda TUS’ta 12, DUS’ta da 5 sorunun yanlış olduğunu tespit ettik. Bunları referansları ile, orjinal İngilizce kaynaktaki görüntüleriyle beraber doktorların ve diş hekimlerinin hizmetine sunduk. Adaylar da itirazlarını yaptılar. ÖSYM sonuçları açıkladığında, DUS’ta 2, TUS’ta ise 6 soruyu iptal edip, 2 sorunun da cevap seçeneğini değiştirdi. Fakat iptal edilmeyen sorular var. Kesinlikle iptal edilmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte ÖSYM tercihlerini alacak yerleşmelerini yapacak. İnsanlar asistanlıklarına başlayacaklar. Ama bir grup doktor tabii mahkemeye gidecek. İdare mahkemesinde soruların iptali, yerleştirmenin yeniden yapılması için dava açacaklar. Muhtemelen idare mahkemesi de geçmişte yaptığı gibi soruları iptal edecek, yerleştirmeler yeniden yapılacak ve insanlar, yaklaşık 2 yıl sonra başka bir yere gönderecekler. Yine bir sürü karşama olacak. Vakit geç olmadan ÖSYM’nin yeniden bir değerlendirme yapması ve kalan soruları da iptal etmesi gerekiyor.”

ÖSYM’den hatalı olduğu iddia edilen sorularla ilgili şu açıklama yapıldı

ÖSYM, Sınav Hizmetleri Daire Başkanı Yasin Bulduklu ise Bilim Kurulu tarafından soruların incelenerek gerekli iptal ve düzeltmelerin yaptığını belirtti. Bulduklu, şunları söyledi:

“Soruları hazırlayan ekipten farklı akademisyenlerden oluşan bir Bilim Kurulumuz var. Yapılan itirazlar sonucunda hatalı olduğu iddia edilen soruları Bilim Kurulumuza incelettik. Oradan çıkan raporu da Yönetim Kuruluna sunduk. Yönetim Kurulu tekrar incelemeden geçirdi ve sorulardan DUS'tan 2, TUS'tan da 6 soru iptal edildi ve 2 sorunun da cevap seçeneği değiştirildi. Ama diğer soruların iddia edildiği gibi hatalı olması mümkün değil. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra biz soruların hatalı ya da doğru olduğuna karar veriyoruz.”

Kaynak Hürriyet.com.tr

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.