banner

Sınavlar öğrencilerin uykusunu kaçırıyor




Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Baklan, sınav stresi nedeniyle poliklinik ve uyku merkezine başvuruda bulunan hasta sayısında artış yaşandığını söyledi.

Barış Baklan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan yaşamının üçte birini oluşturan uykunun bedeni bakıma aldığını, zihni de geliştirdiğini belirtti.

Sınav dönemi yaklaştıkça nöroloji kliniğine ebeveyn, genç ve çocukların sıklıkla başvurduğunu ifade eden Baklan, özellikle uykuya dalma ve uykuyu sürdürme güçlüğü ile karşılaştıklarını kaydetti.

Çocuk ve gençlerin en büyük telaşının sınav öncesi uyuyamamak olduğunu dile getiren Baklan, "Sınava hazırlanan çocuklarda 'ne olacağım' korkusunun yaşandığını biliyoruz. Sınavlar aylar öncesinden çocukların uykusunu bozmaya başlıyor. Özellikle de uykuya dalma ve sürdürme konusunda sorun yaşanıyor" dedi.

Yüzeysel uykunun çocuğun yataktan yorgun kalkmasına neden olabileceğine işaret eden Baklan, özellikle derin uyku ve rüyaların gözlendiği REM uykusunun zihin faaliyetleri açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Baklan, internet kullanımının artmasıyla çocukların uyku saatinde de kaymalar olabileceğini, geç saatlere kadar bilgisayar başında kalan çocuğun daha sonra uyku bozukluğundan şikayetçi olabileceğini vurguladı.

Uzmanlar ilaç önermiyor

Sınava uykusuz giren aday sayısının da her geçen gün artığına dikkati çeken Barış Baklan, özellikle ailelerin çocukları için uyku düzenleyici ilaç istediğini anlattı.

Baklan, ilaç tedavisinden kaçındıklarına değinerek, "Vereceğimiz ilaç, çocuğun zihinsel aktivitesini 3-5 puan düşürüyor. Çocuk sınava hazırlanırken daha çok çalışsın, az uyusun diye de ilaç vermiyoruz. Bu konuda medikal yardımda bulunmak istemiyoruz" diye konuştu.

Uyku bozukluğunun giderilmesi için özellikle gençlerin kahve ve ağır akşam yemeklerinden uzak durması gerektiğinin altını çizen Baklan, radyasyon yayan elektronik eşyaların bulunmadığı, ılık odaların uyku için ideal olduğunu belirtti.

Baklan, sağlıklı beslenme, spor ve sosyal aktivitelerin de kaliteli uyku için faydalı olabileceğini ifade etti.

Yatak odasında klima değil, vantilatör bulunmasının kaliteli uyku açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Baklan, tavsiyelere uyduğu halde uyku bozukluğu yaşayan bir çocuk veya gencin DEÜ Uyku Merkezi'nde uyutulduğunu, ayrıca kayıtlarının incelenerek teşhis konulduğunu sözlerine ekledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.