banner

ÖSYM, soruları hazırlayan kadroları belirleyemeyecek




ÖSYM, sınav sorularının hazırlanmasıyla ilgili görevli ve komisyonları belirleyemecek

TBMM’ye gönderilen ‘Torba tasarı’ya göre, kopya skandallarıyla gündeme gelen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) sınav sorularının hazırlanmasıyla ilgili görevli ve komisyonları belirleme yetkisi alınıyor.

Hürriyet Gazetesi’nden Bülent Sağıroğlu’nun haberine göre, Bakanlar Kurulu’nca Meclis Başkanlığı’na sunulan tasarı yasalaştığında ÖSYM Yönetim Kurulu, artık sınav sorularının hazırlanmasıyla ilgili görevlileri belirlemeyecek ve komisyon oluşturamayacak. Yönetim Kurulu’nun yetkisi, sınav sorularında genel ilkeleri belirlemekle sınırlı olacak. Tasarıda ayrıntıya yer verilmemekle birlikte Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği ilkeler çerçevesinde soru görevlileri ve komisyonları ÖSYM Başkanı’nın seçmesi bekleniyor.

Ankara Başsavcılığı, Temmuz 2010’da yapılan KPSS sınavında soruların çalınmasına ilişkin soruşturma nedeniyle ÖSYM yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 70 çalışanı daha önceki gün ifadeye çağırmıştı.

Kopyacılara 4 yıla kadar hapis

Tasarıdaki başka bir hükümle, kopya çektirenlerin yanı sıra ilk kez “bireysel veya toplu olarak kopya çekme” suçu düzenleniyor. Buna göre kopya çektirilmesine imkan sağlayan, bireysel veya toplu kopya çekenler, eylemleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek. Ayrıca ÖSYM sınavlarına ait soru ve cevaplar, Bilgi Edinme Yasası’nın dışında değerlendirilerek, bunlarla ilgili talepler karşılanmayacak. Üniversite öğrencileri ÖSYM sınavlarına ilişkin başvuru, tercih, sınav evrakının tanzimi ve benzeri sınav hizmetlerine yönelik geçici işlerde, asgari ücret karşılığı kısmi zamanlı çalıştırılabilecek.

Kaynak Hürriyet

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.