banner

Tercihlerle ilgili önemli ayrıntı!




Bu yıl LYS’ye halen üniversitede okuyup da girenlerin sayısı 242 bin, mezun olup yeniden sınava katılanların sayısı ise 256 bin olarak açıklandı. Uzmanlar bu rakamları yanlış tercih ve bölümden memnun olmama şeklinde yorumluyor. Tercih yaparken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların tercih maratonu başladı. Bugün başlayan tercihler için son gün 18 Temmuz. ÖSYM'nin geçen yılki verilerine göre halen üniversitede okuyan 242 bin öğrenci LYS'ye tekrar girdi.

Mezun olup yeniden sınava katılanların sayısı ise 256 bin. Toplamda 500 bini bulan aday sayısı, tercihlerin doğru yapılmadığını gösteriyor. Tercihleri sıralarken rehberlik servisleri, üniversitelerin tanıtım büroları, kariyer merkezleri ve geçen yılki istatistiklerden faydalanılması öneriliyor.

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) geçen yıl, 500 bin üniversitelinin girmesi, okul tercihlerinin önemini bir kez daha gösterdi. Sayıyı oldukça yüksek bulan eğitim uzmanları, tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Bu yıl daha fazla adayın üniversiteye yerleşme şansı olduğunu belirten FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, yeni açılan bölümlerin dikkatle incelenmesi gerektiğini vurguladı. Geçen yıl son anda mahkeme kararıyla uygulanan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (AOBP), bu yıl kaldırıldığını söyleyen Ardıç, bu durumun öğrencilerin bireysel başarısını düşürebileceğini kaydetti. Ardıç, “Tercih yapılırken bu durum göz önünde bulundurulmalı. Sıralamalarda değişiklik olacaktır.” diye uyardı. YÖK’ün, geçtiğimiz aylarda aldığı karar doğrultusunda yeni eğitim fakültelerinde 5 alan dışında öğretmenlik programı açılmayacak. FEM rehberlik uzmanı, tercihte bu ayrıntının da önemli olduğunu ifade etti: “Unutmayın, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, özel eğitim öğretmenlikleri ve teknoloji tasarım öğretmenliği dışındaki bölümlere kontenjan verilmeyecek.”

Uzman psikolojik danışman Ece Tözeniş, geçen yıl uygulanan AOBP’nin yerine Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) getirildiğini hatırlattı. Yeni durumun, bölümler arasında 15 puanlık bir fark oluşturacağına dikkat çekti. Adaylara şu tavsiyede bulundu: “Puanınızın, başarı sıranızın iki katı kadar üst aralıktan, yarısı kadar da alt aralıktan tercih yapın.”

Karar sürecinde ebeveynlerin ve rehber öğretmenlerin öğrenciyi tanıması, yeteneklerinin farkında olması, doğru alanda eğitim alması için destekte bulunmaları gerektiğini belirten kariyer danışmanı Sunay Karamık da, “900 meslek arasında öğrenci kendine uygun olanı ve ilgi duyduğu alanı seçmeli. Öğrencilerin ilgi, yetenek, nasıl bir şehir ve çevrede eğitim almak istediği, maddi koşulların yeterliliği gibi soruların cevabını bulması lazım.” diye konuştu. Öğrencinin hangi bölümü istediğinin tercihte en önemli unsur olduğunu söyleyen Karamık adaylara, aile ve çevreden gelebilecek etkilere temkinli yaklaşma çağrısı yaptı.

Tercihlerde sadece başarının yeterli olmadığına işaret eden Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise geleceğini inşa etmeye çalışan gençlere şu önerilerde bulundu: “Sınavın hemen ardından adaylar, kaç net yaptığından ziyade tercihlerde hata yapıp yapmamasıyla ilgili tedirginlik yaşıyor. Dolayısıyla hata yapma korkusu ortaya çıkıyor. En doğru tercih ve sıralamayı yapma kaygısı var her birinde. Antipati duyduğu alanı kesinlikle seçmesinler. İlgi duyduğu alanları önem sırasına göre sıralasınlar. Sevmediği, istemediği bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmasınlar.”

Doğru tercih için ipuçları

Tercih öncesi düşünülen bölümle ilgili bilgilere ulaşın.

Yeni açılan bölümler fırsat olabilir, değerlendirin.

Kararsız kaldığınız bölümleri listeden çıkarın.

Tercihlerde başarı sırasını göz önünde bulundurun.

İstediğiniz bölümden mezun olanlardan yardım alın.

Kaynak Zaman

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.