banner

Başbakan’ın yurt açıklamasına tepki: Hangi yetkiyle...




Ahmet Hakan, Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesinde Başbakan Erdoğan’ın partisinin Kızılcahamam’daki kampında üniversite öğrencilerinin yurt sorunlarına ilişkin yaptığı “Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakâr demokrat yapımıza bu ters” açıklamasına tepki gösterdi.

Hakan, yazısında “Hangi yetkiyle ev basacaksınız?  Devletin üniversitede okuyan yetişkin bireylerin hayatlarına karışma hakkı var mı? Eğer varsa hangi yetkiye, hangi yasaya, hangi tüzüğe göre var? ‘Bir şekilde denetim yapılacak’ diyorsunuz. O ‘bir şekil’ nasıl bir şekil olacak? Sabaha karşı öğrenci evlerine şafak baskınları mı düzenlenecek?” diye sordu.

İşte Ahmet Hakan'ın bugünkü yazısı;

Hangi yetkiyle ev basacaksınız?

ZAMAN gazetesinin haberine göre...

Başbakan Erdoğan şöyle demiş:

“Üniversite öğrencisi genç kız, erkek öğrenci ile aynı evde kalıyor. Bunun denetimi yok. Muhafazakâr demokrat yapımıza bu

ters... Bunun bir şekilde denetimi yapılacak”.

*

Soruyorum:

-Devletin üniversitede okuyan yetişkin bireylerin hayatlarına karışma hakkı var mı?

-Eğer varsa hangi yetkiye, hangi yasaya, hangi tüzüğe göre var?

-“Bir şekilde denetim yapılacak” diyorsunuz. O “bir şekil” nasıl bir şekil olacak?

-Sabaha karşı öğrenci evlerine şafak baskınları mı düzenlenecek?

-Bu baskınlara polis kameraları eşlik edecek mi?

-Televizyonlar “İşte aynı evde kalan kızlı erkekli üniversite öğrencileri” diye haberler mi verecek?

-Diyelim ki daldınız evlere ve “Eller yukarı” diyerek öğrencileri teslim aldınız, o gençleri hangi suç isnadıyla karakola çekeceksiniz?

-Öğrencileri hangi yasaya göre yargılayacaksınız?

-Eğer cep telefonlarına sehven bir şeyler yüklemeyecekseniz mahkemede ortaya ne türden bir “savcı mütalaası” çıkacak?

-Öğrenciler “Biz imam nikâhlıyız” dediklerinde paçayı “bir şekilde” kurtaracaklar mı?

-Diyelim ki imam nikâhlı olanlar “bir şekilde” yırttı... Peki imam nikâhlı olup olmadıkları neye göre belirlenecek? İmam şahit mi olacak?

*

Pardon.

Bir şey daha soracağım:

“Bu ülkede yaşam tarzları benim teminatım altındadır” denilirken...

Kastedilen böyle bir şey miydi?

NOT: Bu yazı yazıldıktan sonra Başbakan’ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan’dan soru üzerine Hürriyet’e bir açıklama geldi. Akdoğan, “Ev, otel, yurt, pansiyon statüsünde olmayan yerler var ve bunlar öğrenci barındırmakta. Başbakan’ın sözleri bu tür yerlere yöneliktir” dedi ve ekledi: “Kız ve erkeklerin aynı evde kalmasına yönelik bir denetim söz konusu değil. Evleri nasıl kontrol edeceksin, yok böyle bir şey” dedi. Bülent Arınç da “Özel kiralanan evlerde kimlerin kaldığı ilgi alanımızda değil” açıklaması yaptı. Bu sözler önemli... Ama bundan daha da önemlisi Başbakan’ın çıkıp, “Bizim üniversite çağına gelmiş yetişkin insanların hayatlarına müdahale gibi bir derdimiz olmaz, olamaz... Zaten buna yetkimiz ve hakkımız da yok. Bize ne evlerde nasıl kalacakları? Bu bizim işimiz mi? Bunların alayı yalandır, uydurmadır” diye haykırmasıdır. Ancak böyle bir haykırışın ardından yanda sorduğum soruların tamamı geçersiz kalacaktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.