banner

Suriyeli gençler Türkiye’de üniversiteye yerleşti




Yayladağı ilçesinde çadır kentlerde kalan 26 Suriyeli genç, Türkiye’de üniversite okuma hakkı kazandı.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınarak ilçedeki YİBO ve TEKEL çadır kentlerinde kalan okul çağındaki Suriyeliler, ilk, orta ve lise eğitimlerini kamp içerisindeki okullarda sürdürüyor. Türkiye’de devam ettikleri eğitimle liseyi bitiren ve TÖMER’de Türkçe eğitimi alarak muafiyet sınavı kazanan öğrenciler ise Türkiye’deki yabancı öğrenciler için kontenjan ayıran üniversitelerde eğitimlerini sürdürebiliyor.

Yayladağı Kaymakamı Turan Yılmaz, üniversite okuma hakkı kazanan Suriyeli öğrencilerle 2 nolu YİBO çadır kentindeki okulda bir araya geldi.

Öğrencilerin bölümleri ve üniversiteleri hakkında bilgi alan Yılmaz, ilçedeki çadır kentlerde üniversiteye giden öğrenci sayısının diğer çadır kentlere oranla yüksek olduğunu söyledi.

Eğitimin önemine vurgu yapan Yılmaz, ''Sizler ülkenizdeki olaylar nedeniyle şuan misafirimizsiniz. Vatanınızdan uzakta da olsa eğitime devam etme isteğiniz bizleri mutlu ediyor. İnşallah bu eğitim fırsatlarını iyi değerlendirip, başarılı bir üniversite hayatı geçirirsiniz. Hem Türkiye’ye hem de kendi ülkenize hayırlı işler yapmanızı diliyoruz'' dedi.

Yılmaz, üniversite eğitimi için yola çıkacak öğrencilere nasihatlarda bulunup onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yaklaşık 2,5 yıl önce Suriye'den Türkiye’ye sığındığını belirten Tahir Ablak, burada aldığı TÖMER eğitimiyle Türkçe muafiyet sınavını kazandığını kaydetti.

Van 100. Yıl Üniversitesi Muhasebe Bölümü'ne gitmeyi hak kazandığını bildiren Ablak, ''Buraya geldiğimizde lise son öğrencisiydim. Liseyi dahi okuyamayacağımı düşünürken, şimdi üniversiteye gidiyorum. Bunun için çok mutluyum.  Başta Yayladağı Kaymakamlığı olmak üzere, bize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Van 100.Yıl Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nü okuyacak olan Yasemin Abdullah ise hem heyecanlı hem de ailelerinden ayrılacakları için hüzünlü olduklarını dile getirdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.