banner

'Akılcı ilaç kullanımı’ ders olarak okutulacak




Akılcı ilaç uygulamalarını yaygınlaştırmak, toplumda bu bilinci oluşturmak için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak, ilköğretim okullarının müfredatında bir konunun "akılcı ilaca" ayrılmasını istiyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, her ilacın özünde zehir olduğunu ve gereksiz kullanıldığında yarardan çok zarar getireceğini söyledi.

Reçete edilmeden hiçbir ilacın alınmaması gerektiğini ifade eden Gürsöz, arkadaş önerisiyle alınan bir ilacın, kişinin hayatını kaybetmesine kadar uzanabilen sorunlara yol açabileceğini vurguladı. İlaç kullanımında sadece ilgili hastalığın değil, aynı zamanda diğer ilaçlarla etkileşiminin de dikkate alınarak hastaya verildiğini anlatan Gürsöz, hekim bilgisi dışında kesinlikle ilaç kullanılmaması, evde "lazım olur" düşüncesiyle ilaç biriktirilmemesi gerektiğini söyledi.

Gürsöz, ilacın doğru hastalık için doğru zamanda ve yeterince kullanılmasının "akılcı ilaç" olarak tanımlandığını belirterek, bu bilincin oluşturulması için birçok kurumla işbirliği yapmayı planladıklarını bildirdi.

"Akılcı ilaç kullanımının müfredata girmesi için ortak çalışmamız olacak"

Farkındalık kazandırılmasında eğitimin şart olduğunun altını çizen Gürsöz, bu kapsamda hekim, eczacı ve tıbbi ürün ile ilaç tanıtımı yapan mümessillere yönelik eğitimlerin dışında, akılcı ilaç kullanımına yönelik bilincin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini savunduklarını kaydetti.

Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapmayı planladıklarını açıklayan Gürsöz, "Milli Eğitim Bakanlığımız ile yaygın, örgün eğitim kapsamında ilköğretim düzeyinde akılcı ilaç kullanımının müfredata girmesi için ortak bir çalışmamız olacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile karşılıklı bir niyet beyanında bulunduklarını, ifade eden Gürsöz, "Ülkemizde 11 milyon öğrencimiz var. Onlara ulaşmak için Milli Eğitim Bakanlığımız ile ortak çalışmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Bir ünite bu konuya ayrılabilir"

Eğitim kurumlarında verilecek eğitimlerin içeriğine yönelik henüz bilimsel bir çalışma yapılmadığını aktaran Gürsöz, "Bu konuda henüz çalışma yok, ancak öngörümüz, çocukların hayatı tanıdığı, çevreyi ve trafik kurallarını öğrendiği hayat bilgisi dersi kapsamında bir ünite bu konuya ayrılabilir ya da hikaye olarak işlenebilir" diye konuştu.

Gürsöz, "Çoçuklarımıza bir ünite içerisinde, interaktif bir ortamda konu anlatılsın istiyoruz. Bu konuda proje ödevleri verilebilir" dedi.

2017 yılı sonuna hayata geçirilmesi hedefleniyor

İlaç kullanımı konusunda Adalet Bakanlığı ile de çalışmak istediklerini bildiren Gürsöz, "Bu kapsamda, Adalet Bakanlığımızla, bu konuda işbirliği yapmak istiyoruz. Tutuklular, hükümlüler ve cezaevi personeline bu konuyu anlatmak istiyoruz. Çünkü, toplandığında bu kişilerin sayısı yaklaşık 200 bin kişi ediyor" şeklinde konuştu. Gürsöz, bu gruba yönelik verilecek eğitim programlarının planlarının yapıldığını kaydetti.

Er ve erbaşlara eğitim için Milli Savunma Bakanlığıyla, huzurevinde, yuvalarda, kadın sığınma evlerinde kalanlara eğitim için de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla işbirliği yapmak istediklerini aktaran Gürsöz, Ulasal Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı'nın bitiş tarihi olan 2017 yılı sonuna kadar bunları hayata geçirmek istediklerini sözlerine ekledi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.