banner

Özel Okullar 8. sınıf SBS puanına göre öğrenci alacak




Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’nde dershane ve ilköğretim okulları temsilcilerine özel okullara giriş sınavında son gelişmeler ve 4+4+4 sisteminden beklentilerini anlattı.

Amerikan Okulları’nın 136 yıldır yönetiminin, yönetmeliğinin, yöneticilerinin ve ne şekilde öğrenci aldıklarının aynı olduğunu belirten Cem Gülan, sınavla Türkiye’nin en iyi öğrencilerini aldıklarını söyledi. Özel okulların öğrenci alma şekliyle ilgili de şunları belirtti: “Özel okullar 2012-2013 eğitim öğretim yılında gazetelerde de ilan edildiği ve geçen sene olduğu gibi 8. sınıf SBS puanına göre, taban puanı ilanı, ön kayın ve kesin kayıt yöntemiyle öğrenci alacak. 9 Haziran’da 8. sınıflara SBS yapılacak, 12 Temmuz’da sonuçları açıklanacak, 6 Ağustos’ta SBS sonucuna göre öğrenci alan özel okullar taban puanlarını ilan edecek. 13 Ağustos’ta 3 periyod halinde ön kayıt ve kesin kayıt dönemi başlayacak. Pazartesi, salı ön kayıt, çarşamba, perşembe kesin kayıt, cuma boş kontenjan ilanı ve yeni taban puanının açıklanması. Bu dönem 31 Ağustos’ta son bulacak, 3 Eylül’den itibaren de serbest kayıt dönemine geçilecek. Serbest dönem de akıl karıştırmasın, gene ön kayıt ve kesin kayıt dönemleri olacak ama belirli periyotlara bağlı olmadan. İsteyen okul, kapısında ya da internet sitesinde taban puanını duyurduktan sonra istedikleri zaman kesin kayıt yapacak” dedi.

Yüksek puana öncelik verilecek

Puan eşitliği durumunda 6. ve 7. sınıf SBS sonuçlarının kullanılacağını anlatan Gülan, “Okul başarı puanları kesinlikle kullanılmayacak. Okulların yüzde 95’i dürüst davranarak not vermiyor. Puan eşitliğinde Türkçe-Matematik- Fen-Sosyal-Yabancı dil puanları sıralamasıyla yüksek olan puana öncelik verilecek. Ancak 500 tam puan alan öğrencilerde böyle bir durum olmadığına göre bu durumda 7. ve 6. sınıf SBS puanına bakılacak, bunlarda da eşitlik durumu varsa yaşı küçük olan adaya öncelik verilecek” diye konuştu. 6 Ağustos’a kadar veli, öğrencinin resmi bir okulu asilden ya da yedekten kazanıp kazanmadığını yüzde 99 bilecek.

Özel okullar farklı bir sınav uygulayabilir

Özel okulların her sene 9 ya da 10 kişilik bir komisyon belirlediğini anlatan Gülan şöyle devam etti: “SBS kalkarsa, başka bir yöne giderse veya yabancı ya da Türk okulları dördüncü sınıfın sonunda hazırlık açmaya karar verirlerse özel okullar farklı bir sınav yapmayı gündeme getirebilir.

Eğitim Komisyonu başkanı Nabi Avcı yabancı okulların ortaokul açabileceğini sözlü olarak belirtmekle birlikte 222 sayılı kanunun 4. Maddesi’nin değişmesi gerektiğini yazılı olarak bildirmemize rağmen bu madde değişmedi. Bu madde hala ilköğretim resmi veya özel Türk okullarında yapılır diyor. Değişiklik teklifinde de ilköğretim iki bölümden oluşur; ilk dört yılına ilkokul, ikinci dört yılına ortaokul denilir deniyor. Bu durumda kanunen yabancı okulların ortaokul açması mümkün görünmüyor. Bizim dernek olarak tercihimiz yabancı okulların ortaokullarını açabilmesi yönünde.” Gülan kanun teklifinde 60 ayı bitiren çocukların ilkokula başladığını, 13 yaşın bittiği 14 yaşın başladığı yılın sonunda da ilköğretim hayatının bittiğini söyledi.

Dershaneler yer altına inmemeli

Gülan şunları ele alıyor: “Okullarımız arasındaki kalite farkı kapanmalı, mesleki eğitim değerini bulmalı, her öğrencimizin yüsek köğrenim talebini karşılayabilecek üniversitelerimiz olmalı. Hatta diğer ülkelerden öğrenciler gelmeli, o zaman da dershaneye ihtiyaç sona ermeli. Ama bu önümüzdeki 10-15 senede gerçekleşecek gibi görünmüyor. Her öğrencinin gidebileceği kadar üniversite olsa ne olacak? Tıp fakültesi, mühendislik isteyenler ne yapacak? Burada da bir seçim söz konusu. Dershanenin yer altına inmemesi gerekir. Bugün bilinen, devletin kontrolünde, öğretmenlerce bir eğitim veriliyor.”Bugün uygulanan sınavın adil olduğunu belirten Gülan, “Okullar, üniversiteler öğrencileri kendileri seçseler muhakkak torpilden bahsedilecek. Dershanelerimiz bu adil sistem içinde hizmet veriyor. Bakanlar Kurulunun uygulamayı bir yıl erteleyebileceğini biliyoruz. Talim Terbiye Kurulu 60 aylık çocuklara yönelik müfredatı hazırlamaya başladı. Haziran ayı sonuna kadar yönetmeliklerin bitmesi planlanıyor. 2012-2013 yılında uygulamaya geçirileceği planlanıyor ama son karar Bakanlar Kurulunda. Dernek olarak önümüzdeki hafta bir çalıştay planlıyoruz. İlköğretim, orta öğretim ve özel öğretim genel müdürlüklerinden grup başkanlarını ve okul müdürlerini davet edeceğiz. Sekizer onar kişilik gruplardan teknik sonuçlar çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

(hürriyet)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.