banner

Marmara ve Ege'de deprem




Marmara ve Ege'de deprem. İstanbul ve ilçelerinde şiddetli bir şekilde hissedilen deprem, insanları sokağa döktü

İlk gelen bilgilere göre merkez üssü Ege Denizi olan depremin büyüklüğü 7.2...

İstanbul'da bazı ilçelerde şiddetli hissedilen deprem halkı sokaklara döktü.

Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu (USGS) Türkiye'de de hissedilen depremin büyüklüğünün 7.2 olduğunu duyurdu.

USGS, Yunanistan açıklarındaki depremin merkez üssünün Dedeağaç'ın 77 km güneybatısı olduğunu bildirdi.

USGS, depremin 91 km derinlikte gerçekleştiğini belirtti. 

Ufak çaplı hasarlar meydana geldi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi'nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından Gökçeada ve Edirne'de bazı binaların çatılarında ufak çaplı hasarların bildirildiğini, bunun herhangi can kaybına neden olmadığını belirtti.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada, saat 12.25'te Çanakkale açıkları Ege Denizi'nde deprem meydana geldiği, Türkiye Deprem Veri Merkezi'nden alınan verilere göre depremin büyüklüğünün 6.5 olarak hesaplandığı bildirildi.

Depremin meydana geldiği bölgeye en yakın yerleşim yerlerinin Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, depremden sonra büyüklüğü 3.0 ile 5.3 olan onlarca artçı deprem meydana geldiği, artçı deprem aktivitesinin yoğun olarak devam ettiği, depremin şiddetinin ise 7 olarak ölçüldüğü belirtildi.

Depremin başta Çanakkale, Edirne ve İstanbul olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde şiddetli olarak hissedildiğine işaret edilen açıklamada, "Gökçeada ve Edirne'de bazı binaların çatılarında ufak çaplı hasarlar bildirilmiş olup, herhangi can kaybına neden olmamıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, AFAD Kuvvetli Yer Hareketi istasyonlarından depremin merkez üssüne 87 kilometre uzaklıktaki Çanakkale istasyonunda ölçülen en yüksek ivme değerinin, K-G yönünde 141 gal olduğu bildirildi.

Bölgedeki depremlere ilişkin değerlendirmeye de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Deprem açısından oldukça aktif olan Çanakkale birinci derecede tehlikeli deprem bölgesindedir. Bölgede aletsel dönemde meydana gelen bazı depremler 1912 M=7.2 Şarköy Mürefte, M=6.3, M=6.8 Şarköy Mürefte, 1953 M=7.2 Yenice Gönen, 1975 M=5.0 Ezine, 1975 M=5.5 Gelibolu, M=5.4 Biga depremleri son yüzyılda meydana gelen en büyük depremlerdir."

Bölgedeki deprem aktivitesinin AFAD tarafından 7/24 takip edildiği belirtilen açıklamada, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması istendi.

Deprem paniğe neden oldu

Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki deprem, Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali şehrinde paniğe neden oldu.

Depremde yüzlerce Kırcaalili, panik halinde evlerinden çıkarak boş arazilere yöneldi. Yaklaşık 30 saniye süren deprem, özellikle çok katlı apartmanlarda hissedildi.

Kırcaali Emniyet Müdürlüğü, depremin can kaybına yol açmadığını belirtirken, ilk belirlemelere göre, onlarca konutun duvarlarında çatlakların meydana geldiğini ve çok sayıda evin bacalarının düştüğünü bildirdi.

Park halindeki onlarca otomobilin üzerine düşen sıva parçalarının hasara neden olduğu kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı, Bulgaristan genelinde hissedilen depremin özellikle ülkenin güneyindeki Kırcaali, Smolyan, Haskovo, Yambol ve Pazarcık bölgelerinde paniğe neden olduğunu duyurdu.

Yetkililer, ilk belirlemelere göre ciddi hasarların meydana gelmediğini, tespit çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Yunanistan'da ilk belirmelere göre 4 kişi yaralandı

Ege Denizi'nde meydana gelen deprem nedeniyle Yunanistan'da 4 kişinin yaralandığı bildirilirken, İçişleri Bakanı Yannis Mihelakis'in bölgeye hareket ettiği kaydedildi.

Atina Yer Bilimleri Enstitüsü, Ege Denizi'nde saat 12.25'te Limni (Limnos) ile Semadirek (Samothraki) Adaları arasında meydana gelen depremin 6,3 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Atina Rasathanesi Jeodinamik Araştırmalar Merkezi Başkanı Gerasimos Papadopulos,  depremin Anadolu Fay hattında meydana geldiğini belirterek geniş bir bölgeyi etkilediğini söyledi.

Depremin halen gelişmekte olduğunu ve bölgede ilk sarsıntının ardından büyüklüğü 4,7 ile 5 arasında çok sayıda artçı deprem meydana geldiğini ifade eden Papadopulos, artçı depremlerin sürmesinin beklenildiğini kaydetti.

Deprem Planlama ve Korunma Teşkilatı Başkan Yardımcısı Eftimios Lekkas, kuzey Ege'de meydana gelen depremin özellikle Semadirek ve Limni adalarında hissedildiğini ve ilk belirlemelere göre 4 kişinin yaralandığını belirtti.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde ise depremin büyük korku yarattığı Limnos Adası’nda, Myrina kasabasında bazı yapıların duvarlarında ufak çapta hasar meydana geldiği, depremin hemen ardından Sivil Savunma Teşkilatı ve itfaiye yetkililerinin bölgeye hareket ettiği duyuruldu.

Kamu Güvenliği Bakanı Nikos Dendias'ın Başbakan Antonis Samaras'ı depremle ilgili sürekli bilgilendirdiği kaydedilirken, İçişleri Bakanı Mihelakis'in ise olay yerine hareket ettiği belirtildi.

Bu arada, Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos, ihtiyaç olması durumunda yardım mekanizmasının harekete geçmesi için silahlı kuvvetlere hazır olması talimatı verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.