Tıp fakültesi tercih edecek adayları ne bekliyor?
- Ayrıntılar
- Kategori: Hayati Oktay Uzman eğitimci
- Çarşamba, 25 Temmuz 2012 10:03 tarihinde oluşturuldu
Genel olarak sınavlar dönemi heyecan ve kaygı yaşayan adaylar, en önemli kaygı ve stresi meslek seçim aşaması diyebileceğimiz tercih döneminde yaşarlar. Bu dönemde aile ile birlikte gelecekleri adına önemli bir karar verme aşamasındadırlar.
Sayısalda MF3 Başarı sıraları İlk on binler düzeyinde olana adaylar Tıp Fakültesinde okuyabilme isteğindeler. Bu nedenle seçenekleri oldukça fazla olan bu düzeydeki adaylar tercihleri için detaylı bir araştırma yapmalı ve en doğru kararı vermelidirler. 2012 Tıp Fakültesi kontenjanı 9570 olarak açıklandı. Bu kontenjan geçen yıla göre 670 daha fazla.
Yeni açılan Üniversitelerde yeni Fakültelerin açılması kontenjanı artırırken diğer yandan eğitimde ulusal ve uluslararası akreditasyonun gerekliliğini de ortaya çıkarıyor. Son yıllarda yükseköğretimde yaşanan bu süreç tercih aşamasında olan öğrenciler için çok önemli.
Tıp fakültesi tercihlerinizi yaparken tıp fakülteleri ile ilgili geniş bir araştırma yapmalı ve her yönüyle eğitim niteliğine bakmamız çok önemli.
Tıp fakültesini tercih edecek öğrencilerin, doğru ve gerçekçi bir karar verebilmesi için, aşağıda sıralanan hususları dikkate alarak değerlendirme yapması gerekir.
1 - Üniversitenin uyguladığı eğitim sistemi
2 - Öğretim üyesi kadrosu/ Sayısı ve niteliği
3- Temel tıp eğitimi ve hastane imkanları,
4 – Daha önce yerleşen öğrencilerin niteliği ve alınan öğrenci sayısı,
5 - Fakültede eğitimde kullanılan teknoloji ve sosyal olanaklar..
Tercihler yapılırken bunlardan sadece bir veya iki tanesine göre yapmak yanlış olur. Yukarıda sıralanan 5 hususu birlikte değerlendirerek tercih yapılmalıdır..
Peki Tıp fakülteleri kaç gruba ayrılabilir?
Ülkemizde bulunan tıp fakültelerini genel olarak üç gruba ayırabiliriz.
1-Aralarında Hacettepe, Cerrahpaşa, Çapa, Marmara gibi fakültelerin bulunduğu ve sayıları ancak 7-8'i bulan ilk gruptaki tıp fakülteleri bu 5 maddeyi belirli oranda tutturmuş ve en az 25-30 seneden beri tutarlılık sergilemiş olan fakültelerdir.
2-İkinci grupta yer alan Son yıllarda sayısı giderek artan Vakıf üniversitelerince açılan Acıbadem, Koç, Bezmi-alem, Şifa gibi güçlü vakıf üniversitelerinin kurduğu Tıp Fakülteleridir.
3- Üçüncü grupta bulunan tıp fakültelerinde ise, yukarıda sıralanan 5 husustan bazıları zayıf olmakla birlikte, genel tıp eğitimi açısından standartları oturmuştur ve alınan eğitim yeterli düzeydedir.
12 adımda doğru TIP tercihi;
Yukarıda sıralan 5 maddeyi dikkate alarak TIP FAKÜLTESİ tercihleri sırasında ilgilendiğimiz üniversitenin fakültesine giderek cevabını aramamız gereken sorular şunlardır:
1 - Fakültenin bir yılda aldığı öğrenci sayısı kaç? Burs oranı ve koşulları nedir?
2 - Tıp fakültesinin eğitim sistemi nedir? Nasıl bir program uygulamaktadır?
3 - Fakültede klinik öncesi ve klinik eğitim programının içeriği nedir? Öğrenciler altı yıl boyunca hangi dersleri alırlar?
4 -Öğrenci başına düşen öğretim üyesi sayısı nedir? Bu öğretim üyelerinin yüzde kaçı tam zamanlı ve öğrenciler için eğitimleri boyunca onlara eşlik edecektir?
5 - Tıp Fakültesi Hastanesi bakılan hasta sayısı ve çeşitliği açısından tüm öğrencilerine yeterli düzeyde tıp eğitimi verebilecek ölçekte ve seviyede mi?
6 - Fakülteyi tercih eden öğrencilerin başarı sıraları hangi dilimde yoğunlaşmış ? Öğrenci dağılımı nasıl?
7-Temel ve klinik bilimlere ait anabilim ve bilim dallarının ne kadarı bulunuyor? Bu alanlardan hangilerinde uzmanlık, yan dal uzmanlık, yüksek lisans ve doktora eğitimleri veriliyor ?
8 - Fakülte eğitim programı ve seçmeli ders çeşitliliği eğitimde değişime ve gelişime ne kadar açık? Esnek ve dinamik bir yapıya sahip mi?
9 – Fakültede eğitim süreci içinde öğrenciler nasıl bir sosyal ortamda yaşıyorlar? Bu ortam, öğrenciler için ne kadar teşvik edici, aldıkları eğitim ile meslek yaşamına yönelik hedef ve beklentileri karşılayacak ölçüde teorik ve pratiği birleştirebiliyor mu?
10- Eğitim dili nedir? Nasıl bir dil programı uygulanıyor?
11-TUS başarısı
12- Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon standartlarına uygunluğu
Tüm bu soruları dikkate alarak, cevapları doğrultusunda bir çizelgede değerlendirme yaparak Tıp Fakültesini hangi üniversitede almak istediğiniz sonucuna ulaşacaksınız.
TIP Fakültelerinin genel yapısı;
Tıp Fakültelerinde Üç farklı sistem uygulanmaktadır..
Ülkemizde tıp fakültelerinde üç farklı sistem uygulanıyor.
1-Derslerin kendi içlerinde ayrı ayrı verildiği disipline dayalı 'klasik eğitim sistemi'dir ve bu sistemin kullanıldığı tıp fakültesi sayısı artık çok az.
2- ikinci olarak ENTEGRE sistem olarak bilinir. Entegre sistem 1950'li yıllardan itibaren ABD'de uygulanmaya başlayan ve 1970'lerden sonra Hacettepe Üniversitesi tarafından ülkemize getirilip uygulanması başlatılan tıp eğitimi sistemidir.
3-Disiplinler arası ENTEGRE SİSTEM
İki Entegre sistem arasındaki fark ise şöyle:
Ülkemizde 'entegre sistem' olarak adlandırılan ilk sistemde program ağırlıklı olarak (yaklaşık yüzde 50-60) eğitici sunumları (öğretim üyelerinin verdiği dersler) ile yürüyor. 'Probleme dayalı eğitim' veya 'aktif eğitim' olarak adlandırılan ikinci sistemde ise ağırlık, 8-12 kişilik küçük gruplarla giden, öğrencilerin daha aktif oldukları ve kendi öğrenme sorumluklarını daha fazla taşıdıkları probleme dayalı öğrenim etkinlikleri yönündedir.
Peki eğitim işleyişi nasıldır?
Tıp disiplinleri teorik ve pratik dersler olmak üzere bütünleşmiş bir şekilde programda yerini almaktadır. Entegre bloklar mesleki ve klinik beceriler dersi ile desteklenerek zenginleştirilmiştir.(Tanyeri H. Acıbadem Ü.)
Tıp fakültelerinde eğitim iki döneme ayrılır. İlk üç yıl klinik öncesi eğitim, sonraki 3 yıl ise klinik eğitim dönemi olarak adlandırılır. Entegre sistemde öğrenciler, klasik sistemde olduğu gibi, tıp alanıyla ilgili bilgi ve becerileri birbirinden kopuk bir şekilde ayrı ayrı öğrenmek yerine, ilgili bilgi ve becerileri birbirlerini besleyecek şekilde bütünlüklü olarak bir arada öğrenirler. Konular 1,5-2 aylık paketler halinde planlanır ve yürütülür. Örneğin kalp ve damar sisteminin ele alındığı eğitim paketinde öğrenciler, öncelikle kalp ve damar sistemin yapısı ve işleyişini daha sonra hastalıklarını, tanısını ve tedavisini bir arada öğrenirler.(Batırel.H. Fevzi. M.Ü.)
Bütün bunların ışığında tıp fakültesi özveri isteyen, uzun soluklu zorlu bir eğitim olmakla birlikte saygın bir meslek olarak her zaman geçerliliğini korumaktadır. Tıp fakültesi tercih yapacak adayların mutlaka ilgili üniversitelere giderek öğretim üyelerinden yukarıdaki bilgilerin cevaplarını alarak en doğru kararı vermeleri gerekiyor..
Üniversite yolundaki tüm adaylara başarılar dilerim..
Hayati OKTAY
Eğitim Uzmanı
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
HAYATİ OKTAY UZMAN EĞİTİMCİ
25.Eki.2023
Cumhuriyetin pusulası: Eğitim
Hayati Oktay - YETEV Okulları Genel Müdürü Cumhuriyetimizin 100. yılı, geçmişe bir saygı duruşu olmanın yanı sıra, geleceğe yönelik büyük hedeflerin de bir ifadesidir. Türkiye’nin daha...
24.Oca.2022
Öğrenmenin şekli ve araçları değişiyor
Hayati Oktay - Uzman Eğitimci Günümüzde öğrenme ve öğretme stratejilerine olan ilgi öğrenmedeki bakış açısını, davranışçı yaklaşımdan, bilişsel yaklaşıma yöneltmiştir. Strateji kavramı Eski Yunan’da kullanılan bir...
01.Haz.2021
LGS için kalan sürede 10 adımda nelere dikkat etmeliyiz?
Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci Yorucu bir sınav hazırlık süreci geride kaldı. LGS için kalan zamanda deneme sınavları ile prova yapmak ve yanlışları öğrenerek eksikleri tamamlamak...
17.Oca.2020
Karneye ödül verilir mi?
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Öğrenci ve öğretmenler için 2019 -2020 eğitim öğretim yılı 1. Dönemi tamamlanıyor. 17 Ocak’ta karnelerin verilmesiyle yarıyıl tatili başlamış olacak. Her...
01.Tem.2019
LGS 2019 TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
Hayati Oktay - Uzman Eğitimci2019 LGS sonuçları açıklandı ve bugün itibariyle tercihler başladı. 12 Temmuz tarihine kadar devam edecek olan LGS tercihleri, E Okul üzerinde...
30.May.2019
LGS ÖNCESİ NELER YAPILMALI?
Hayati OKTAY / Uzman Eğitimci Ortaokul 8. sınıf öğrencileri sınava yönelik olarak yoğun bir LGS hazırlık sürecini tamamlamak üzereler. Öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alacakları merkezi sınav: 01...
06.Nis.2019
LGS 2019 BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
Hayati Oktay - Uzman Eğitimci LGS liselere giriş sınavı başvuru kılavuzu yayımlandı. Bu kılavuza göre başvurular 03-14 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak. Bu doğrultuda öğrenciler başvurularını...
17.Oca.2019
Veliler karneyi nasıl okumalı?
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Bu yıl yaklaşık 18 milyon öğrenci eğitim yılının ilk dönemini bitirerek karnelerini alacaklar. Okula yeni başlayan yaklaşık 1 milyon 700 bin...
27.Tem.2018
2018 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?
Hayati Oktay /Uzman Eğitimci 2018 YKS tercih kılavuzu yayımlandı. ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı....
02.Tem.2018
LGS 2018 tercihleri nasıl yapılacak?
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2 Haziran tarihinde yapılan ve 971 bin 657 öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı( LGS) puanları açıklandı. Açıklanan puanlara bakıldığında Matematik testinin...
16.Nis.2018
Liselere Geçiş Sınavı Başvuru Adımları
Hayati Oktay - Uzman Eğitimci MEB daha önce 600 civarında açıklayacağını ilan ettiği Sınavla öğrenci alacak liselerin sayısını 1367 olarak açıkladı. Bu okullara 02 Haziran 2018...
27.Oca.2018
Liseye yerleşmede çemberin içindesindir ya da dışında!
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Liselere yerleştirme de TEOG kaldırıldı. Yerine getirilen sistem sınavsız yerleştirme olarak ifade edilse de sınavın olduğu iki ayrı modeli içeriyor.Bu iki...
15.Haz.2017
TEOG TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
HAYATİ OKTAY/ UZMAN EĞİTİMCİ Merkezi yerleştirme sınavları olan TEOG sonuçları açıklanmıştı. Yerleştirmeye esas puan YEP 30 Haziran 2017 tarihinde açıklanmasının ardından tercih süreci de başlamış olacak....
22.Kas.2016
12 adımda TEOG başarı teknikleri
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni genellikle bilgi eksikliğinden değil, test soruları için gereken teknik bilginin kullanılmamasından, sorulara yaklaşım tarzından veya...
23.Eyl.2016
Geleceğin mimarı öğretmenlere 15 altın tavsiye
Hayati Oktay / Uzman EğitimciEğitim, ülkemizin en öncelikle konuları arasında. Tüm çaba gençleri hayata, yükseköğretime ve bir mesleğe en iyi şekilde hazırlamak için sarf ediliyor....
17.Ağu.2016
İyi okulların 10 ortak özelliği
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Bir eğitim öğretim yılının daha başlamasına sayılı günler kaldı. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına devam ediyorlar. Her veli çocuğu...
19.Tem.2016
2016 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezî yerleştirme işlemine girecek adaylar 2016- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu mutlaka incelemeliler...
20.Haz.2016
İYİ OKULLARIN 10 ORTAK ÖZELLİĞİ
Hayati Oktay / Uzman EğitimciBir Eğitim öğretim yılının daha sonuna geldik. Yeni dönem için veliler çocuklarına okul arayışına başladılar. Her veli çocuğu için her şeyin...
17.Haz.2016
LYS’DE BAŞARI TAKTİKLERİ
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci Sevgili Üniversite Adayları; Sınav için şu ana kadar elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştınız. Şu ana kadar neler yaptınız, nasıl hazırlandınız...
26.May.2016
LYS’de başarı için tekrar zamanı
Hayati Oktay / Uzman Eğitimci “Uzun bir süre çalıştım YGS’de istediğim sonuca ulaşamadım, kalan zamanda LYS'yi nasıl halledeceğim" gibi olumsuz kaygılardan sıyrılarak tercih şansının artması için;...
Cumhuriyetin pusulası: Eğitim
Öğrenmenin şekli ve araçları değişiyor
LGS için kalan sürede 10 adımda nelere dikkat etmeliyiz?
Karneye ödül verilir mi?
LGS 2019 TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
LGS ÖNCESİ NELER YAPILMALI?
LGS 2019 BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
Veliler karneyi nasıl okumalı?
2018 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?
LGS 2018 tercihleri nasıl yapılacak?