banner

“41. yılımızda amacımız ülkemizin eğitimde çağdaşlaşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak”




Bu yıl 41. Yılını kutlayan İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı'nın ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen İELEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Seda Çelik Teker, “İstanbul Erkek Lisesi ve İELEV çatısı altında verilen eğitim hizmetlerini daha yüksek düzeye çıkarmak, öğrenci ve öğretmenlerimize daha iyi bir öğrenme ve çalışma ortamı sunmak için çalışacağız.” diye konuştu. Dr. Seda Çelik Teker, yeni yönetim kurulu olarak hedeflerini ve İELEV Eğitim Kurumlarının çalışmalarını artı eğitim’e anlattı.

seda_celik_teker_ielevBu yıl bu sene 41. yılını kutlayan İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı'nın ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildiniz. Bize kendinizi, İELEV'i ve yeni Yönetim Kurulu olarak hedeflerinizi anlatabilir misiniz?
İstanbul Erkek Lisesinden 1990 senesinde mezun oldum. İTÜ Kimya Mühendisliğinde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra üretim yönetimi alanında doktora yaptım. Profesyonel iş hayatında farklı alanlarda yöneticilik yaptıktan sonra Türk-Alman Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştım. 2018 yılından bu yana, görevlendirme ile Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinde “Projeler ve Bilişim Teknolojileri Daire Başkanı" olarak çalışmalarımı sürdürüyorum.
Dünyaya gözlerini Sarı-Siyah camianın içinde açmış, bu camianın bir parçası olmaktan her zaman büyük onur ve gurur duymuş olan ben ve Yönetim Kurulumuzdaki ekip arkadaşlarım, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfının yönetimini üstlendiğimiz 2023-25 döneminde ortak hareket etme ve camiamızın tamamı tarafından desteklenen ve beklenen birlik, beraberlik ortamını yaratma hedefiyle yola çıkıyoruz. Profesyonel ve güçlü bir ekibimiz var. Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak Prof. Dr. Gökhan Uzgören, Genel Sekreter olarak ise Gediz Cürgül ekibimizde yer alıyor. Yönetim kurulumuzda Muhasip Üye Volkan Kurt olurken üyelerimiz; Can Eren, Serdar Sumay, İdil Şanal, Prof. Dr. Serhat Koloğlugil, Doç. Dr. Elif Posos Devrani, Av. Zeynep Erverdi ve Hale Yılmaz Akçay oldular. Tüm sosyal paydaşlarımızla uyum içinde çalışarak; ülkemiz eğitim sitemine Vakfımızın katkılarını artıracağız.

EĞİTİM BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZDİR
Yeni Yönetim Kurulu olarak hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
İEL ve İELEV çatısı altında verilen eğitim hizmetlerini daha yüksek düzeye çıkarmak, öğrenci ve öğretmenlerimize daha iyi bir öğrenme ve çalışma ortamı sunmak için çalışacağız. İstanbul Erkek Lisemize yapılmakta olan mali desteklerin kesintisiz devam etmesini sağlayacağız. Vakfımız tarihi boyunca Sarı-Siyah camia çatısı altında yer alan tüm kuruluşları kucaklamış, imkanları dahilinde maddi, manevi desteklemiştir. Bu geleneklerimize bağlı kalarak camiamızın diğer kuruluşlarına yapılan desteklerin devamına imkanlar dahilinde önem vereceğiz. Vakfımız, vakıf organlarımız ve iştiraklerimizi kapsayan yönetişim planlamasını iyileştireceğiz.Vakfın kurumsal hafızasının iyileştirilmesi ve dijital dönüşümün tamamlanması için gerekli aksiyonları alacağız. Tüm bu süreçlerde de sosyal paydaşlarımız ile şeffaf bir iletişim ve iş birliği içinde hareket edeceğiz.
Yönetim Kurulumuzdaki her bir üyemiz; bu coğrafyanın belki de en köklü ve eşşiz geleneklerinden biri olan "Vakıf" kurumunun gerekliliklerini yerine getirmenin bilinç ve sorumluluğunu taşıyor. Bu emaneti bizden sonraki nesillere de en verimli ve dayanıklı şekilde teslim etmek boynumuzun borcudur.

İELEV Eğitim Kurumlarının kuruluş ve gelişim sürecinden bahsedebilir misiniz? İELEV, Türk Eğitim sisteminde nasıl bir konumda bulunuyor? Kuruluşunuzdan bu yana markanın oluşumundaki dönüm noktaları neler oldu?
İstanbul Erkek Lisemize verdiğimiz desteğin yanı sıra Vakfımızın kuruluşunun temel amacı doğrultusunda, sahibi olduğumuz İELEV Eğitim Kurumları aracılığı ile Türk milli eğitimine katkı sağlamanın ve devletin eğitim sağlama yükünü paylaşmanın gururunu İELEV olarak yaşamaktayız. 1996’da İELEV Özel İlköğretim Okulu, 2005’te İELEV Özel Anaokulu ve 2006’da İELEV Acıbadem İlköğretim Okulunu eğitim camiasına kazandırdık. İELEV Acıbadem İlköğretim Okulu, 2009-2010 ders yılında Nişantepe’deki yeni yerleşkesine taşınmış ve İstanbul Erkek Lisesinin 125. Kuruluş yılı onuruna okulun adı “İELEV Özel 125. Yıl İlköğretim Okulu” olarak değiştirilmiştir.
İELEV Okullarında, anaokulu ve ilkokul 1. sınıftan itibaren Almanca, İngilizce ve Türkçe dil eğitimi veriyoruz. Eğitimcilerimiz ve sunduğumuz olanaklarla Türkiye’nin en iyi anaokulu ve ilkokulları arasında yer alıyoruz. Çekmeköy ve Cağaloğlu'nda yer alan ilk ve ortaokullarımızda öğrencilerimiz, 1. sınıftan itibaren nitelikli bir Vakıf okulu çatısı altında eğitim ve öğretim hayatlarına adım atıyorlar.
İELEV Okulları, DSD sınavlarını uygulama yetkisini 2015 yılında elde etmiştir. DSD1 (B1) ve DSD2 (C1), sınavlarından alınan sertifikalar ömür boyu geçerliliğini korur.
DSD (Deutsches Sprachdiplom) sınavları; dünya çapında Almanca öğrenimi gören öğrencilerin her yıl katıldıkları ve Almanca dil yeterliliklerini belgeleyebildikleri sertifika sınavlarıdır. Bu sınavlar KMK (Kultus minister konferenz = Alman Eğitim Bakanları Heyeti) tarafından geliştirilir ve ve ZfA’ya (die Zentrale für die Auslandsschulwesen = Alman hükümetine bağlı “Yurt Dışı Okulları Merkezi”) bağlı Yurt Dışı Alman Okullarında KMK koordinasyonu ile yürütülür.
Almanca, İngilizce ve Türkçe eğitim verilen, Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından, Yurt Dışı Alman Okulu (DAS) olarak akredite edilmiş, ülkemizdeki üç okuldan biri olan İELEV Özel Lisemizde ise GIB Diploma Programı (Karma Dilli IB Programı) uygulanır. Lisemiz, GIB akreditasyonunu ve Yurt Dışı Alman Okulu (DAS) statüsünü ise 2019'da almıştır.
GIB (Karma Dilli Uluslararası Bakalorya) Diploma Programına sahip öğrencilerimiz; Almanya, İsviçre ve Avusturya’da yükseköğrenimlerine ücretsiz devam edebilirler.
Akademik başarımızın yanında İELEV Eğitim Kurumlarındaki öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve sportif alanlardaki katılım ve başarıları bizlerin haklı gururudur. Okulumuza devam eden her 10 öğrenciden 2'si Sarı Siyahlı yakını, 10 öğrenciden 2'si kardeş ve 10 öğrenciden 1'i akademisyen/öğretmen çocuğudur.
Bu yıl 1 Aralık'ta başlayan ön kayıtlarımızın ardından, Mart ayında, tüm kampüslerimizde anaokulu ve ilkokullarımızın kontenjanları dolmuştur.
İlk mezunlarını beş sene önce veren lisemizin de artan mezun sayıları ve başarıları gurur vericidir. Mezunlarımızın yükseköğrenim için en fazla tercih ettiği ülke Almanya'dır. Mezunlarımız, Münih Teknik, Berlin Teknik, Heidelberg Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen okullarından kabul almaktadırlar.

ÖĞRENCİLERİMİZİ KAYAB İLE GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Geleceğin mezunları hangi niteliklere sahip olmalı? Bu konuda görüşleriniz nedir?
Yeni nesil kariyer yaklaşımlarını incelediğimizde, bir bireyin, mesleki başarının yanında, hayatında karşılaşacağı zorluklarla mücadele etmesinden, kazanacağı zaferleri yönetebilmesine kadar geniş bir olasılık yelpazesindeki durumlara karşı yaşam becerilerinin gelişmiş olmasının gerektiğini anlıyoruz. Eğitim Kurumlarımızda çalışmalarımızda, öğrencilerimizin sadece kariyer ve mesleki gelişimlerine katkı yapacak çalışmaları değil ayrıca 4-18 yaş arası bütün öğrencilerimizin yaşam becerilerini arttıracak ve onları hayatının tümünde destekleyecek becerileri kazandıracak projeleri üretmek ve hayata geçirmek felsefesi ile hareket ediyoruz.
KAYAB Standartları adını verdiğimiz yetkinlik alanları tam da yukarıda bahsettiğimiz motivasyondan hareketle çok geniş akademik ve sektörel taramalar sonucunda süzülerek oluşturulmuş bir beceri setidir. KAYAB Standartlarının hedefi öğrencilerimizin büyük bir özveri ile tespit edilen bu alanlarda farkındalık kazanmalarının çok ötesinde; öğrencilerin İELEV serüvenleri boyunca bu becerilerle karşılaşması, müfredat içi ve müfredat dışı eğitim süreçlerinin tamamında bu becerileri görmesi, öğrenmesi, kendini bu alanlarda geliştirmesidir.

ÖZEL OKUL SEKTÖRÜ MEVCUDU KORUMAYA ODAKLANACAK
Türkiye’de özel okul sektörünün gelişimi hakkında değerlendirmeleriniz nelerdir? Sektörün gelişimi için önerileriniz ve sektörün geleceğine yönelik öngörüleriniz nelerdir?
Son üç senedir global olarak oldukça zorlayıcı ekonomik şartlarla karşı karşıyayız. Pandemi ve ardından dünyanın içinden geçtiği ekonomik kriz, birçok sektörü olduğu gibi eğitim sektörünü de olumsuz etkiliyor. Ülkemiz özelinde baktığımızda da hepimizi derinden yaralayan, yaşanan deprem felaketinin bizleri bireysel ve toplumsal olarak ne kadar yıprattığı/yıpratacağı aşikar. Eğitim, tıpkı sağlık ve güvenlik sistemi gibi temel ulusal önceliklerdendir. 13,5 milyon kişinin yaşadığı alanda meydana gelen bir felaketin; ülke ekonomisine elbette yansımaları olacaktır. Bunun için de sadece özel okulculuk değil; tüm sektörlerde ilgili paydaşların sağduyulu ve diğerkam davranması gerekmektedir.
Bu çerçevede, İELEV gibi başka gelirleri olan Vakıf okulları bu zorlu dönemde kalitesinden taviz vermeden eğitim öğretime devam edecekler. Yine de 2023'te sektör büyümek ve gelişmek yerine; mevcudu korumaya odaklanacak gibi görünüyor.

ielev_yk_toplu

VAKIF OLARAK AMACIMIZ ÜLKEMİZİN EĞİTİM ALANINDA ÇAĞDAŞLAŞMASINA ve GELİŞMESİNE KATKIDA BULUNMAK
İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, İstanbul Erkek Lisesinde öğrencilik, öğretmenlik veya yöneticilik yapmış; Sarı-Siyahlı camiayı desteklemiş yardımseverlerce 21 Aralık 1982 tarihinde kuruluşundan bu yana ülkemize eğitim alanında gereken her türlü katkıyı sağlayarak ülkemizin ve İstanbul Erkek Lisesinin eğitim standartlarını yükseltmeyi hedefleyen bir sivil toplum kuruluşu olarak varlığını sürdürüyor. Amacı, bugüne kadar ülkemize katkıları tartışılmayacak binlerce önemli şahsiyet yetiştirmiş İstanbul Erkek Lisemizin, her gün biraz daha güçlenerek görevini yerine getirmesine, dolayısıyla ülkemizin eğitim alanında çağdaşlaşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak. Bunun yanı sıra dayanışma ve yardımlaşmanın güçlenmesine, ülkemiz çocuklarının ve gençlerinin Vakfın olanaklarından yararlanmasına kalıcı bir katkıda bulunmak, Vakfımızın vazgeçilmez amaçları arasındadır.
Vakfımız, gelenekten geleceğe taşıdığı değerler ve aktardığı birikim ile bu sene 41. yılını kutlamaktadır. Güçlü bir Yönetim Kurulu, Eğitim Kurulu ve profesyonel kadro ile eğitim sistemimiz için değer üretmeye; olumlu fark yaratmaya odaklanmıştır.
Vakıf olarak, her sene artan sayıda İELEV Öğrenim Destek bursu veriyoruz. 2022-23 eğitim öğretim yılında 56 lise, 95 yurt içi yükseköğrenim, 23 yurt dışı yükseköğrenim öğrencisine ihtiyaç bursu verdik. İstanbul Erkek Lisemize sportif, akademik, kültürel, fiziksel birçok alanda maddi kaynak ve personel desteği sağlıyoruz. Vakfımızın kuruluşundan bu yana görev yapan tüm yönetim kurullarımızda olduğu gibi bu dönem görevde olan Yönetim Kurulu üyeleri olarak bizler de lisemize desteğimizi öncelikli olarak sürdüreceğiz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.