banner

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 10 Yolu




Kıdem için, kariyer elde etmek için, iyi bir okula girmek için ya da sınıf geçmek için sınava girenler dikkat! 10 adımda sınav kaygısını yenebilirsiniz.

Sınav Kaygısından Kurtulmanın 10 YoluÖğrenme Terapisti Psikolog İnci Özkoray; günümüzde sınav kaygısının çok yaygın bir fenomen olduğunu, büyük kaygıların, blokaj ve ket vurmaya kadar gidebildiğine dikkat çekiyor. Sınavda yaşanılan bu korkunun nedeninin ise, geçmişteki yaşantılar, ailelerin başarı baskısı, okul yıllarındaki travmalar, başkalarının anlattıkları olduğunu vurguluyor. Tüm bu faktörlerin ortaya çıkardığı başaramama korkusunun başarısızlığa götürdüğüne değiniyor. Özkoray; aşırı gerilim yaşandığı zamanlarda sinir hücrelerinin bilgi aktaramadığını, fiziksel olarak titreme ve soğuk terler döküldüğünü belirtiyor. Korkuyu üretenin insanın kendi beyni olduğuna göre, bu korkuyu da aynı beynin giderebileceğini söylüyor.

Sınav kaygısını azaltan 10 yöntem

1.         Sınava iyi hazırlanmalısınız. Sınava ne kadar iyi hazırlanırsanız, kaygı o kadar az dayanak bulacak ve özgüveniniz artacaktır.

2.         Sınav kaygısı pozitif yorumlamalısınız. Sınav kaygısının olumlu bir yönü de vardır. Bizim daha iyi hazırlanmamızı sağlar. Kaygının bu yönünü görebilenler kaygı ile daha barışık olur ve azalmasını sağlarlar.

3.         Gevşeme egzersizleri yapmalısınız. Derin nefes alın ve bir hareket yaparak nefesinizi verin… Tekrar derin nefes alın, verin ve 6 -10 sn. arası nefesinizi tutun 1001’den 1006’ya kadar sayın ve tekrar nefes alın. 2 – 5 dakika arası bu nefes egzersizini yapın. Sakin ve gevşemiş olacaksınız. Gevşeme egzersizleri sınavda öğrenme kadar gereklidir,  başa çıkma stratejisini geliştirir. Vücutta gerilim, kasılma azalınca korku azalır.

4.         Sınavı önceden düşünmelisiniz. Bence bu sınav nasıl geçebilir? Bilmediğim bir soru gelirse ne yaparım? Bu sorular üzerinde düşünen kişi güven kazanır.

5.         Negatif düşüncelere yer vermemelisiniz. Gerek ön düşünmede, gerek başka durumlarda kafanızda olumsuz düşüncelere yer bırakmayın. Kendi kendinize devamlı başaramayacağınızı söylerseniz korkuyu büyütürsünüz. Be nedenle devamlı pozitif düşünün.

6.         Sınavı önceden deneyimlemelisiniz. Ön düşünceden de etkili olan şey sınavı bir oyun gibi önceden oynamaktır. Bir arkadaşınızla sınav oyunu oynayın, korkunuz azalacaktır.

7.         Başarı baskısından kurtulmalısınız. Sınav kaygısı yüksek taleplerin, beklentilerin olmasından kaynaklanıyor olabilir. Seviyenizin üstünde talepler oluşturmuş olabilirsiniz. “Çok iyi bir sınav mı vermeliyim, yoksa orta seviyede mi?” “Başarısız bir sınav felaket mi olur?” Başarısızlık durumunda sakin kalabilecek kişilerin performansları yüksek olacaktır.

8.         Sınav kaygısını fazla büyütmemelisiniz. Sınav kaygısına bazen bir diğer fenomen eşlik ediyor. “Sınavdan korkmaktan korkmak” özellikle sözlü sınavlarda sınavı yapanların kendisindeki korkuyu fark ederek olumsuz davranacaklarını sanmak da kaygıyı körüklüyor.

9.         Kendi durumunuzun farkında olmalı ve bunu arkadaşlarınıza söyleyebilmelisiniz. Arkadaşlarına “Ben çok tedirginim, heyecanlıyım” diyebilmek.

10.       Sınavdan hemen önce öğrenmemelisiniz. Son dakikaya kadar kitapların önünde oturmak stresi arttırır. En iyisi gezmek, müzik dinlemek veya sevdiğiniz bir şeyi yapmaktır.

(Öğrenme Terapisti Psikolog İnci Özkoray)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.