Türk üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yeri
- Ayrıntılar
- Kategori: Üniversiteler
- Pazartesi, 08 Temmuz 2013 12:43 tarihinde oluşturuldu
Üniversite adayları tercih yapmadan önce üniversitelerin dünya sıralamasındaki yerini öğrenin! Hangi Türk üniversitesi, dünya sıralamasında kaçıncı? Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında hangi Türk üniversiteleri yer alıyor? İşte dünya sıralaması...
ODTÜ, üniversite adaylarına tercih etmeyi planladıkları, üniversitenin genel ve alan sıralamalarında dünyada kaçıncı sırada olduğunu gösteren bir web sitesi hazırladı. Adaylar, raporlara "http://tr.urapcenter.org/etkilesimlirapor" ve "http://tr.urapcenter.org" adresinden ulaşabilecek.
ODTÜ Enformatik URAP Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün başlayacak üniversite tercih işlemlerinin 10 gün süreceğini hatırlatarak, adaylara yardımcı olmak için Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarındaki yerini gösteren etkileşimli bir web sitesi hazırladıklarını söyledi.
Adayların, herhangi bir üniversite ve şehrin ismini girerek, genel sıralama ve alan bazında dünya sıralamalarındaki durumu görebileceğini anlatan Akbulut, tercih yapacakların 161 Türk üniversitesinin ilk 500, bin, 2 bin ve 20 bindeki yerlerini görebileceğini söyledi.
Dünya sıralamasının ilk kez ABD'de başladığına işaret eden Akbulut, "Orada 4 bin 500 üniversite var. Öğrenciler üniversite seçmede zorluk çekiyorlardı. Sıralamaların çıkış amacı buydu. Arkasından Times ve QS hem İngiliz öğrencilere hem de dünyadaki öğrencilere, başka ülkede okumak isteyenlere üniversiteleri tercih ederken faydalansınlar diye bu sıralamaları hazırladı" diye konuştu.
Türk üniversitelerinin 2003'ten itibaren listelere girmeye başladığını ve yılllar geçtikçe sayının arttığını vurgulayan Akbulut, Türkiye'den geçen yıl 153 üniversitenin dünya sıralamalarında yer aldığını bu yıl ise sayının 161’e çıktığını aktardı.
Avrupa Birliği raporunda güvenilir sıralamalardan kabul edilen ODTÜ URAP Labrotuvarları dünya sıralamalarında da 2 bin üniversitenin sıralandığını dile getiren Akbulut, URAP sıralamasında geçen yıl 67, bu yıl 77 Türk üniversitesinin yer aldığını kaydetti.
Tercih yapacak adaylara üniversiteleri gezmeleri, akademisyen ve öğrencilerle görüşmelerini, son aşamada ise siteden üniversitelerin sıralamalarına bakmalarını öneren Akblulut, "Herhangi bir öğrencinin, velinin ya da dershane hocasının bütün bu bilgileri toplaması aylar alır. Ama bu siteyle sıralamalar, parmaklarının ucunda. Sadece bir isim yazarak, istedikleri üniversiteyi veya üniversiteleri mukayeseli olarak görebiliyorlar " şeklinde konuştu.
İlk 500’de 10 Türk üniversitesi var
URAP Laboratuvarınca hazırlanan rapora göre, dünyadaki 8 sıralama sisteminden en az birinde, ODTÜ, İstanbul, Hacettepe, Ankara, Ege, Bilkent, Gazi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Boğaziçi ve Koç Üniversiteleri ilk 500'de yer aldı. ODTÜ 8 sıralama sisteminin 5’inde, İstanbul Üniversitesi ise 4'ünde , Hacettepe ve Ankara 3'ünde, Ege ve Bilkent 2'sinde ilk 500’e girdi. Gazi, İTÜ, Boğaziçi ve Koç Üniversiteleri ise 1 sıralama sisteminde yer aldı. İstanbul Üniversitesi, bu yıl da ARWU sıralamasında ilk 500’de yer alan tek Türk üniversitesi oldu.
Dünya sıralamalarının en az birinde 501 ile bin arasına ise 16 Türk üniversitesi, bin 1 ile bin 500 arasına 27, bin 501 ile 2 bin arasına ise 24 Türk üniversitesi girdi. Böylece, ilk 4 grupta toplam 77 üniversite dünyanın en iyi yüzde 10’luk diliminde yer aldı. Sıralamalarda ilk 10’luk dilimde yer almayan 84 Türk üniversitesi ise 2 bin ila 20 bin arasında yer buldu
Alan sıralaması
Alan sıralamaları incelendiğinde ise Türk üniversitelerinin bu listelerde de üst sıralarda bulunduğu görüldü. İngiltere’de QS (Quacquarelli & Symonds) tarafından 30 farklı bilim alanında yapılan sıralamada ODTÜ, İTÜ, Bilkent ve İstanbul Üniversiteleri, 15 bilim alanından en az birinde ilk 200 listelerine girme başarısı gösterdi. QS sıralamasında ODTÜ 10, İTÜ 6, Bilkent 6, İstanbul 3 ve Boğaziçi 1 bilim alanında ilk 200’e girmeyi başardı.
Leiden tarafından açıklanan 5 bilim alanındaki en iyi 500 üniversite arasında ise 6 Türk üniversitesi var. Leiden alan sıralamasında ODTÜ, Hacettepe, Ankara, Ege ve Gazi Üniversiteleri 5 alanda, İstanbul Üniversitesi 4 alanda ilk 500’e girdi.
HEEACT tarafından ilan edilen 10 farklı bilim alanından en az birinde ilk 300’de ise ODTÜ 7, İTÜ 6, Ege 4, Hacettepe 3, Gazi 2 , Dokuz Eylül 1, Atatürk 1, Ankara 1, Fırat 1 ve Boğaziçi 1 alanda en iyiler arasında yer aldı.
URAP dünya sıralamasındaki 6 bilim alanından en az birinde ilk 500’e giren ise 20 üniversite var. Bu üniversitelerden Hacettepe 4, ODTÜ 4, İstanbul 3, Ege 3, Gazi 3, Ankara 2, İTÜ 2, Erciyes , Selçuk 2, Çukurova 1, İ.D. Bilkent 1, Marmara 1, Dokuz Eylül 1, Süleyman Demirel 1, Uludağ 1, Atatürk 1, Ondokuz Mayıs 1, Başkent 1, GATA 1 ve Yıldız Teknik 1 bilim alanında ilk 500’e girdi.
Adaylar, raporlara "http://tr.urapcenter.org/etkilesimlirapor" ve "http://tr.urapcenter.org" adresinden ulaşabilecek.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Tehdit altındaki akademisyenleri desteklemek için yeni AB fonlu program
-
Meslek yüksekokullarında puanlar yükseldi doluluk yüzde 100 oldu
-
YÖK Başkanı: Tıp fakültelerinde 120 bin öğrencimiz okuyor
-
44 Yıllık Tecrübesiyle Uluslararası Final Üniversitesi
-
KOSTÜ, Esnek Eğitim Modeli ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlıyor
-
Üniversiteliler 'fon' için yarışacak
-
YÖK: Üniversite kampüslerinde çok dilli tabelalar yaygınlaştırılmalı
-
Uluslararası Final Üniversitesi iş garantili programlarıyla öne çıkıyor
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan’dan çağrı: Yeni asırda yeni ve özgün bir Türk Pedagojisi üretmek durumundayız
-
Yükseköğretimde önceliğimiz sistemi ayakta tutmak olmalı