Engelli öğrenciye sınavda kolaylık
- Ayrıntılar
- Kategori: Üniversiteler
- Salı, 14 Ocak 2014 15:30 tarihinde oluşturuldu
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) hayata geçirdiği yönergeyle engelli öğrencilerine sınav süresinin üçte ikisi kadar ek süre verecek. Talep edilmesi durumunda ilaç ve tıbbi malzeme kullanma izni tanıyacak.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, okulda öğrenim gören engelli öğrencilerin sınavlarda karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmak amacıyla "Engelli Öğrenciler Eğitim -Öğretim ve Sınav Uygulamaları Yönergesi"nin uygulandığı belirtildi.
Yönergeyle, BEÜ'de okuyucu, işaretleyici ya da büyük puntolu soru kitabı veya kitapçığıyla sınava giren görme engelli öğrenciler ile yazma ve hareket güçlüğü çekenlere sınav süresinin üçte ikisi kadar ek süre verilecek. Talep durumunda sınavlara ilaç ve tıbbi malzemelerle girilebilecek.
BEÜ'nün tüm öğrencilerini kapsayan çalışmasında engellilere getirilen yeniliklerden bazıları şöyle:
"İşitme engelli öğrenci bulunan sınıflarda işitme cihazı kullanıp kullanmamasına bakılmaksızın, oturma düzeni, ders veren-sunum yapan öğretim elemanını rahatlıkla görebilecekleri şekilde planlanacak. Görme engelli öğrencilerin uygulamalı görecekleri derslerde kullandıkları bilgisayarların sesli hale getirilmeleri sağlanacak. Sınav salonları engelli öğrencilerin ulaşılabilirliği göz önünde bulundurularak düzenlenecek. Sınav görevlileri tarafından sınav ya da sorular ile ilgili yapılacak olan duyuru, hatırlatma ya da düzeltmelerin engelli öğrencilerin engel durumları göz önünde bulundurularak yapılacak. Görme engelli öğrencilerin talebi doğrultusunda soru kitapçığı ya da soru kağıdı Braille (Kabartma) ya da sesli olarak hazırlanacak."
Amaç fırsat eşitliği sağlamak
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, engelli öğrencilerin sorunları tamamen ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirtti. Rektör Özer, şunları söyledi:
"Yönergenin amacı eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve engelli öğrencilerin başarılarına pozitif katkıda bulunmak. Bizler, engelli bireylerin sağlık, eğitim gibi temel haklardan diğer bireyler gibi eşitlik içerisinde yararlanabilmelerinin, en temel insan hakkı olduğu inancındayız. Bu inançla, tüm çalışmalarımızı, engelsiz bir üniversite olmamızı sağlayacak şekilde planlamaya büyük önem veriyoruz. Türkiye'de sayılı üniversitede bulunan yönergemiz de bu yöndeki çalışmalarımızdan yenisi oldu. Bu sayede, üniversitemizde engelli öğrencilerimizin eğitimlerini daha sorunsuz bir şekilde tamamlamaları yolunda önemli ve ciddi bir adım atmış bulunuyoruz."
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Tehdit altındaki akademisyenleri desteklemek için yeni AB fonlu program
-
Meslek yüksekokullarında puanlar yükseldi doluluk yüzde 100 oldu
-
YÖK Başkanı: Tıp fakültelerinde 120 bin öğrencimiz okuyor
-
44 Yıllık Tecrübesiyle Uluslararası Final Üniversitesi
-
KOSTÜ, Esnek Eğitim Modeli ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlıyor
-
Üniversiteliler 'fon' için yarışacak
-
YÖK: Üniversite kampüslerinde çok dilli tabelalar yaygınlaştırılmalı
-
Uluslararası Final Üniversitesi iş garantili programlarıyla öne çıkıyor
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan’dan çağrı: Yeni asırda yeni ve özgün bir Türk Pedagojisi üretmek durumundayız
-
Yükseköğretimde önceliğimiz sistemi ayakta tutmak olmalı