Kadına ve çocuğa yönelik şiddet tartışıldı




İstanbul Maltepe Üniversitesi, Şiddet ve İnsan Hakları Uluslararası Konferansı’nda kadına ve çocuğa uygulanan şiddeti tartıştı.

İstanbul Maltepe Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Şiddet ve İnsan Hakları Uluslararası Konferansı”nda yurt içi ve yurt dışından konusunda uzman akademisyenler önce genel olarak şiddeti ele aldı, sonrasında ise çocuğa ve kadına uygulanan şiddeti tartıştı.

Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi, UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ev içi Adalet Birimi işbirliğiyle düzenlenen konferansın açılış konuşmasını İstanbul Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen yaptı.  

Köymen, sözlerine “Altmış dört yıl önce,  1948 yılında imzalanan Bildirgede sözü edilen –başta yaşama hakkı olmak üzere–  bazı hakların, altmış dört yıl sonra, 2012 yılında, kimi insanlar için hâlâ “en yüksek özlem” olarak kalması, kimi insanların, hemen her gün, korku içinde yaşaması ve şiddete maruz kalması, hepimizi düşünmeye davet ediyor” diyerek başladı.

UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü Başkanı İoanna Kuçuradi, Erkeklik tokat atmaksa “Ben erkek değilim diyen nesiller yetiştirebilmeliyiz” diyerek kadına uygulanan şiddete dikkat çekti.

Toplam üç oturumdan oluşan “Şiddet ve İnsan Hakları Uluslararası Konferansı”nda şiddete genel bakışın yanısıra kadına ve çocuğa uygulanan şiddet üzerine de yoğunlaşıldı. Maltepe Üniversitesi UNESCO Felsefe ve İnsan Hakları Kürsüsü Başkanı İoanna Kuçuradi konuşmasına oldukça dikkat çeken bir örnekle başladı. “7 yaşındaki bir öğrenci arkadaşının onu ısırdığını söyleyerek annesine başvuruyor, aile o zaman sen de onu ısır diyor, çocuğun cevabı ise “Ben köpek miyim?” İşte ben köpek miyim, ya da erkeklik  kadına vurmaksa ben erkek değilim diyen nesiller yetiştirebilirsek şiddeti büyük ölçüde ortadan kaldırabiliriz” diyen Kuçuradi, sözlerine “Şiddet insan doğasında var olan bir olgu değil, ne yazık ki sonradan öğreniliyor, insanlara problemlerini şiddete başvurmadan çözmenin yöntemlerini öğretmeliyiz” şeklinde devam etti.

Bilgisayar oyunları, oyuncak silahlar ve silahı erkeklik ile bağdaştıran kültürel anlayış şiddet eylemlerini arttırıyor.

Namus İntiharları, Avaz Avaz susan kadınlar, Ev içi şiddetten korunma hakkı gibi pek çok konunun tartışıldığı konferansta, Kitle İletişim Araçları’nın sorumsuzca kullanılması ve bazen şiddeti kahramanlaştırmasının şiddet eylemlerini doğallaştırdığı, İnsan öldürdükçe puan kazandıran bilgisayar oyunlarının, oyuncak silahlar ve erkekliği silahla bağdaştıran kültürel anlayışın da şiddetin artmasına hizmet ettiğine dikkat çekildi.

İstanbul Maltepe Üniversitesi gerçekleştirilen “Şiddet ve İnsan Hakları Uluslararası Konferansı” nda, Brooklyn  Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Elizabeth Schneider, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi Üyesi Yakın Ertürk, George Mason Üniversitesi Global Etik Merkezi Müdürü Carol C. Gould,  Oxford Üniversitesi Exeter Koleji Öğretim Üyesi Jonathan Herring, Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Betül Çotuksöken, Maltepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Sevil Atauz, Ankara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Betül Ulukol, Ankara Üniversitesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı & Ankara Üniversitesi Ev-İçi Adalet Birimi Başkanı Gülriz Uygur, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Bertil Emrah Oder, Koç Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Hülya Şimga Durudoğan, Edinburgh Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Zenon Bankowski ve Londra Metropolitan Üniversitesi Öğretim Üyesi Marilyn Freeman konuşmacı olarak bulundu

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.