Üniversite Kürtçe eğitim için başvuruda bulundu
- Ayrıntılar
- Kategori: Üniversiteler
- Perşembe, 26 Nisan 2012 13:55 tarihinde oluşturuldu
Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) senatosunun, Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Edebiyatı Bölümü bünyesinde Kürt Dili Edebiyatı Anabilim Dalı'nın açılmasına karar vererek Yüksek Öğrenim Kurumu'na (YÖK) teklif sunduğu belirtildi. Senatonun, ayrıca Tıp Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi bünyesinde de Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasını karara bağladığı bildirildi.
25 Nisan 2012 tarihinde toplanan DÜ senatosunda değerlendirilen her iki konu oybirliği ile kabul edildi. Alınan karar ile edebiyat, eğitim ve tıp fakültelerinde Kürtçe'nin öğretilmesi için yeni adımlar atıldı. Fen-Edebiyat Fakültesi'nin ayrılmasıyla Edebiyat Fakültesi'ni bölüm olarak daha da zenginleştirmek için çalışmalar yaptıklarını ve bu kapsamda bir çok yeni bölüm ve program açtıklarını belirten DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Kürt Dili Edebiyatı bölümünün açılmasıyla bölüm ve programların daha da zenginleşeceğini belirtti. 2010-2011 eğitim ve öğretim yılından beri DÜ Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde Kürtçe ve Zazaca kurslarının başarıyla devam ettiğini, bu kurslara katılan akademisyen ve öğrencilerin sertifikalarını aldıklarını belirten Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, ilgili alanlarda ders veren öğretim elemanlarının bu süreçte deneyim kazandığını ve bundan dolayı da Kürtçe ve Zazaca gibi bölgede konuşulan dillerin öğretimini daha da yaygınlaştırmak istediklerini ifade etti.
Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören öğrencilerin ve eğitim fakültesinde okuyan öğretmen adaylarının gittikleri yerlerde halkla, öğrencilerle daha iyi iletişim kurabilmeleri amacıyla Tıp Fakültesi ve Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi'nde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasının karara bağlandığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, eleman temini için de çalışmalar başlattıklarını ve en kısa sürede her türlü alt yapı çalışmalarının tamamlanacağını dile getirdi. Bu çerçevede yurt dışı üniversitelerle akademik işbirliği protokolü imzaladıklarını söyleyen Rektör Saraç, en kısa zamanda Kürtçe ve Zazaca öğretimine başlayabileceklerini ifade etti.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Tehdit altındaki akademisyenleri desteklemek için yeni AB fonlu program
-
Meslek yüksekokullarında puanlar yükseldi doluluk yüzde 100 oldu
-
YÖK Başkanı: Tıp fakültelerinde 120 bin öğrencimiz okuyor
-
44 Yıllık Tecrübesiyle Uluslararası Final Üniversitesi
-
KOSTÜ, Esnek Eğitim Modeli ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlıyor
-
Üniversiteliler 'fon' için yarışacak
-
YÖK: Üniversite kampüslerinde çok dilli tabelalar yaygınlaştırılmalı
-
Uluslararası Final Üniversitesi iş garantili programlarıyla öne çıkıyor
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan’dan çağrı: Yeni asırda yeni ve özgün bir Türk Pedagojisi üretmek durumundayız
-
Yükseköğretimde önceliğimiz sistemi ayakta tutmak olmalı