banner

Çankaya Üniversitesi mühendislik ve mimarlık fakülteleriyle geleceği inşa ediyor!




Çankaya Üniversitesi’nin dokuz bölümden oluşan Mühendislik - Mimarlık Fakültesi giderek zenginleşen bölüm çeşitliliğiyle yeni bir ivmenin de itici gücü oluyor. Üniversite adaylarının tercih listelerinde ilk sıralarda yer alan Fakülte’de bilim, hayatın dili oluyor.

Çankaya Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Türkiye’de köklü bir eğitim geçmişine, tam donanımlı bir akademisyen kadrosuna ve gelişmiş laboratuarlara sahip olan Çankaya Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde toplam 9 bölüm, 1436 öğrenci ve 93 öğretim elemanı bulunuyor. Fakültede eğitim-öğretim alan mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin, bilim yoluyla elde edilmiş tüm bilgilerden, akıl ve deneyim yoluyla somut sentezler çıkarması; yöntemleri, zamanı, çevreyi, mali ve fiziksel kaynaklar ile kısıtları en iyi şekilde değerlendirerek sorunlara uygulanabilir çözümler ve tasarımlar yaratma becerilerini kazanması, fakültenin amaçlarından birini oluşturuyor. İyi bir mühendis ve mimar olmanın; ancak belli yetenekler, yeterlikler ve yetkinlikler kazanabilmekle mümkün olduğu düşünüldüğünde Çankaya Üniversitesi en doğru adreslerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin, öğrencilerine problemleri algılama, tanımlama, modelleme, çözme gibi mesleki donanımları kazandırdığı üniversitede, temel bilimleri ve temel mühendislik ve mimarlık bilgilerini uygulama; istenen özelliklerde bir sistemi veya çözüm yöntemlerini tasarlama; gerekli modern mühendislik ve mimarlık araçlarını tanıma ve kullanma yetenekleri de ediniliyor. Son iki yılda beş yeni bölüm açan, Ocak ayı itibariyle de İnşaat Mühendisliği bölümünü Fakülte’ye kazandıran Üniversite, yüksek lisans programlarına ve üniversite-sanayi işbirliğine de büyük önem veriyor.
 

ÇANKAYA’NIN EN YENİ ÜYESİ: İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
Toplumların ihtiyacı olan bütün altyapı ve tesislerini tasarlamak, inşa edilmesini denetlemek gibi başlıca görevleri bulunan inşaat mühendislerinin, yaratıcılık, iletişim, takım çalışmasına uygunluk, ekonomiklik ve güvenli proje vizyonu gibi diğer yetenek ve birikimleri kendi içinde barındırabilmesi gerekiyor. Bu eğitimleri başarıyla veren okullardan biri olan Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, yaz tatilinde bile olsa, öğrencilerinin stajlarını devam ettirmesini sağlayarak eğitimin yanına deneyim becerileri de eklemeyi hedefliyor. Üniversitenin en yeni bölümü olmasına rağmen 42 öğrencisiyle eğitimine başlayan İnşaat Mühendisliği Bölümü, konut sektörünün anahtarı olan inşaat mühendislerini yetiştirmekle beraber, sanayi gibi kritik öneme sahip alanlarda uzmanlar da kazandırıyor. Öğrencilerinin sanayi alanlarında da deneyim kazanmasını önemli gören Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan öğrencilerinin kolayca iş bulabileceğini de belirterek ekliyor: “Mezun olan öğrencilerin iş bulma sahaları geniş bir perspektife sahiptir. İnşaat sektörünün büro veya şantiye görevlerinde mezunlarımızın hepsinin kolayca iş bulması beklenmektedir. Müşavirlik mühendislik firmaları, kamu sektörü, yapı denetim şirketleri ve diğer özel sektör kuruluşları olabileceği gibi gerekli şartları yerine getiren mezunlarımızın kendi firmalarını kurmaları da mümkündür. Diğer bir alan akademik ve TÜBİTAK gibi araştırma kuruluşları olmaktadır.”
21. yüzyılın başında inşaat mühendisliğinin karşısında değişen şartların getirdiği yeni meseleler bulunduğuna dikkat çeken Gülkan’a göre, dünya ekonomisinin küreselleşmesi, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliği konusundaki güçlükler, enerji darboğazları, ortaya yeni çıkan ve karmaşıklaşan teknolojilerin temsil ettiği zorlamalar, alışılan meslek alanı sınırlarının yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı doğuruyor.
Gülkan, “Bu doğrultuda değişen şartların doğurduğu problemlerin ortaya konulması, tarif edilmesi ve çözümlenmesi için temel bilgileri çok iyi bilen ve bunları farklı alanlarda uygulayabilme esnekliğini geliştirmiş mühendislere ihtiyaç duyuluyor” diyerek bu profile sahip olan inşaat mühendisinin de analitik yönünün kuvvetli, modern metotları uygulamada başarılı olmasının gerekli olduğuna dikkat çekiyor. Gülkan’a göre Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün eğitim müfredatı da bu hedefin gerçekleştirilmesi doğrultusunda şekillendiriliyor.
 

BOLONYA SÜRECİNİN SIKI TAKİPÇİSİ: MİMARLIK BÖLÜMÜ
2011–2012 güz yarıyılında öğrenci almaya başlamış olan Çankaya Üniversitesi Mimarlık Bölümü, eğitim ve öğretimini, Avrupa’da yüksek öğretim birliği sağlamayı amaçlayan “Bolonya Süreci” ne tam adapte etmeyi hedefliyor. Program içinde yer alan dersler, her dönem sonunda eğitim paydaşları olan öğrenci ve öğretim elemanlarının ölçüm ve değerlendirmeleri ile güncellenirken elde edilen eğitim kalitesi düzeyi de korunmuş oluyor. Başarılı öğrencilerin çift anadal programıyla iki lisans diploması alabilmesi imkan dahilinde olan bölümde 1 profesör, 1 doçent, 2 yardımcı doçent, 2 tam zamanlı öğretim görevlisi ve bir araştırma görevlisi bulunuyor. Birinci sınıf dersleri ağırlıklı olarak İç Mimarlık bünyesindeki hocalar tarafından veriliyor. Yapı sektörüyle ilişikli olan mimarlık bölümü, bu bağlamda çevre düzenlemesi, bina tasarımı ve restorasyon çalışmalarıyla sanayiye yardımcı oluyor. Sanayi çalışmalarının öğrenciye deneyim kazandırdığını, öğretmene de meslek pratiği olduğunu belirten Çankaya Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tanju Gültekin, öğrencilerin bağımsız bürolar, inşaat firmaları, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları, inşaat kontrollükleri gibi birçok alanda iş bulabileceğini belirtiyor.
Kuruluş aşamasında olması sebebiyle bölümün öğrencilere ayrıca avantaj olduğunu düşünen Gültekin’e göre, eğitim programı, yeni olması sebebiyle Bolonya sürecine ve Mimarlık Akreditasyon Kurulu içeriğine daha güncel bir içerik taşıyor. Ayrıca mesleki deneyimi üst düzeyde olan tanınmış mimarların da bölümde yarı zamanlı ders verdiğini belirten Gültekin, burs imkanlarını da işaret ederek kaliteli bir eğitim için öğrencilere çağrıda bulunuyor.
 

ATOMDAN ÜREME: MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ
TÜBİTAK tarafından yayımlanan ‘Vizyon 2023’ raporunda, gelişme ve değişimleri belirleyecek temel eğilimler ve itici güçlerin arasında özellikle malzeme bilimi ve teknolojilerinin önemli bir yeri olduğu belirtilmiş, meslek seçiminde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği’nin önemi vurgulanmıştır. Temel bilimler ve çeşitli mühendislik disiplinleri ile uzay-uçak, otomotiv, elektronik, enerji, çevre ve tıp alanlarına yayılmış olan Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü, hammaddelerden başlayarak metal, seramik ve polimer esaslı malzemelerin üretilmesini, malzemelerin atomik boyuttan makro boyuta kadar yapılarının ve özelliklerinin incelenmesini, malzemelerin özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki htiyaçlara uygun hale getirilmesini konu alıyor. Öğrencilerin eğitimleri esnasında, öğretim üyelerinin danışmanlığında, öğrencilerin bireysel veya grup olarak endüstriyle ilişkilendirilmiş malzeme araştırma ve geliştirme konularında gerçek hayat problemlerini tanımlamaları ve çözmeleri amaçlanıyor. Problemlerin çözümünde teorik altyapılarını geliştirecek öğrenciler, pratik çalışmalarında takım çalışması ruhunu da hissediyor.
Malzeme mühendisleri, cam-seramik, metal, polimer üretim tesisleri, Ar-Ge merkezleri, elektronik, havacılık, otomotiv ve savunma sanayii gibi çeşitlilik gösteren sektörlerde iş bulabiliyor. Çankaya Üniversitesi’nin sosyal ve teknik alt yapısının hızla geliştiğini vurgulayan Çankaya Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cem Özdoğan, bölümlerinin Malzeme konusunda yeni teknolojilere açık, mevcut yöntemleri iyileştirebilecek, ve yeni teknolojileri üretebilecek potansiyele sahip teorik altyapısı kuvvetli, pratik uygulamalar içeren bir İngilizce eğitim programına sahip olduğunu belirtiyor. Çift anadal ve yandal imkanı da olan bölümde, öğrenciler uluslararası programlara da katılma şansı buluyor. Bölüm dinamik ve tecrübeli akademik kadrosuyla güncel konularda (nano yapıların bilimi ve nanoteknoloji, biyomalzemeler) çalışmalarını sürdürüyor ve bu konularda yoğunlaşarak eğitim vermeyi planlıyor.
 

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNİ SANAYİ İLE ENTEGRE EDİYOR
Savunma sanayi, otomotiv sanayi tıp, ulaşım, güç üretimi, enerji dönüşümü, çevre kontrolü gibi alanlarda makinelerin tasarımı, imalatı ve işletilmesi ile ilgilenen Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, alanları gereği tamamen sanayiye yönelik bir eğitim vermeyi amaçlıyor. Laboratuar ve sınıf derslerinin gayet dengeli işlendiği Makine Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans imkanları da bulunuyor.
Sanayinin her kolunda makine mühendislerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nevzat Onur’a göre savunma sanayi, otomotiv sektörü, petrol istasyonları gibi makinenin çalıştığı her yer, makine mühendisinin çalışma sahasını oluşturuyor. Sektörün ihtiyacı olarak Unigraphics, Solidworks, Autocad, Catia gibi programları bilmenin çok yararlı olduğunu ifade eden Onur, AR-GE’de çalışmak isteyen makine mühendislerinin araştırmacı ruhunu mutlaka barındırmasının öneminin altını çiziyor. “Makineyle alakalı olup da makine mühendislerinin onayından geçmeyen bir ürün yok denebilecek kadar azdır” diyerek iş alanının genişliğini vurgulayan Onur, lisans ve yüksek lisans okumak isteyen öğrencilere Çankaya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü öneriyor. Öğrencilerin laboratuar, sınıf ve tasarımı dengeleyen bir eğitim aldığı bölümde dersler mekanik ve ısıl sistem, tasarım ve analiz, modelleme ve laboratuar ağırlıklı veriliyor. Öğrencilerin güçlü bir hesaplama tekniği, deney tasarlama ve veri analizi yeteneklerine kavuşacaklarını belirten Onur, mezunlarının meslek ve etik sorumluluğuna sahip bireyler olacaklarını da ifade ediyor.
 

MEKANİK VE ELEKTRONİK’İN BULUŞMASI: MEKATRONİK
Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği 2011 yılında kurulan ve kurulduğu yıl ilan edilen 50 öğrenci kontenjanını doldurmayı başaran bir bölüm olma özelliği taşıyor. Bölümün 10’u tam burslu, 30’u %50 burslu, 10’u burssuz toplam 50 öğrencisi bulunuyor. Öğretim dilinin %100 İngilizce olduğu bölümde öğrenciler 4 yıllık bir lisans eğitimi alıyor. Yeni kurulmuş bir bölüm olmasına rağmen disiplinler arası bir karaktere sahip olan bölümde, mühendislik tabanlı lisans derslerin birçoğu Çankaya Üniversitesi bünyesinde yıllardır yer alan Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümleri ile yeni kurulan ama akademik personel, laboratuvar ve derslik altyapısını tamamlamış Makina Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümleri tarafından verilecek. Fabrikalarda, şantiyelerde, santrallerde, araştırma merkezlerinde, imalat sanayinden enerji sektörüne, inşaat sektöründen kimya sanayine, savunma sanayinden ilaç sanayine kadar her sektörde çalışma olanağı bulan mezunlar, yüksek teknolojiyi takip etme ve üretme becerilerine de sahip olacak.
Çankaya Üniversitesi Mekatronik Bölümü öğrencilerinin lisans eğitiminin son yılında aldıkları Mezuniyet Projesi dersinde yapacakları projenin bir sanayi kuruluşu ile işbirliği içinde gerçekleştirmeleri amaçlanıyor. Bu sayede, öğrencinin sanayi ile ilk temasının sağlanması ve uygulanabilir bir projenin ortaya konulması sağlanırken, öğrencinin gerçek kısıtlamalar altında uyguladığı proje ile özgüveninin artması da amaçlanıyor.
Dünyada büyük bir ilgi duyulan mekatronik, mühendisliğinin tasarım, üretim ve eğitim sürecini derinden etkilediğini söyleyen Çankaya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Müfit Gülgeç, “21. yüzyılın karmaşık teknolojik sorunlarının ancak, disiplinler arası bir yaklaşım içinde algılanabilip, yorumlanabileceği gerçeği ile gittikçe genişleyen mekatronik ürün pazarı, mekatroniğin bugün olduğu gibi gelecekte de kritik bir mühendislik alanı olacağını gösteriyor” diye konuşuyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.