banner

AÇEV’den İLK İŞ BABALIK kampanyası




Çocuğun gelişiminde babaların önemine dikkat çeken Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), bu yıl "ilgili babalık" temasına odaklanıyor. Bu amaçla hazırladığı "İlk İş Babalık" kampanyasını Haziran ayında hayata geçiren AÇEV, yıl boyunca çeşitli etkinliklerle de farkındalık yaratacak kampanya çalışmalarına devam edecek.

acev_kampanya24 yıldır erken çocukluk alanında bilimsel eğitim ve savunu çalışmaları yürüten AÇEV, babaların çocuk gelişimi konusundaki rollerini güçlendirmek amacıyla 1996 yılından bu yana babalara yönelik eğitimler düzenliyor. 2017 yılında odak noktası olarak "ilgili babalık" konusunu seçen Vakıf, Haziran ayı itibariyle "İlk İş Babalık" kampanyasını hayata geçiriyor.
AÇEV "İlk İş Babalık" kampanyası ile babaların çocuk bakımı ve gelişiminde sorumluluk üstlenmesinin ve çocuklarıyla karşılıklı ve yakın ilişki kurmasının önemine dikkat çekiyor. Yıl boyu düzenleyeceği çeşitli etkinlikler ile ilgili babalık konusunun tüm paydaşları tarafından benimsenmesini ve yaygınlaştırılmasını hedefliyor.
Kampanyanın ilk etkinliklerinden biri olarak AÇEV, 7 Haziran 2017 tarihinde İsveç Başkonsolosluğu’nun desteğiyle İsveç ve Türkiye'den babalık manzaralarını bir araya getiren "Babalık Anları" sergisini düzenliyor. Babalara ve çocuklarına gündelik yaşamın içinden bir bakış sunan sergi, farklı iki ülkeden “babalık” kareleriyle ilgili babalığa dikkat çekmeyi ve konuyu görsel bir platforma taşımayı hedefliyor.
13 Haziran 2017’de düzenlenecek olan "Türkiye'de Babalığı Anlamak" panelinde ise AÇEV, ülkemizdeki babalık profillerini daha yakından tanımak amacıyla Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirilen Türkiye’de Babalık Araştırması sonuçlarını açıklamaya hazırlanıyor. Babalıkla ilgili ülkemizdeki ilk kapsamlı bilimsel çalışma olan Türkiye’de Babalık Araştırması, babalık halleri ve ilgili babalık davranışlarının belirleyicileri hakkında bilgiler sunarken ihtiyaç duyulan düzenleme ve uygulamalar konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.
“İlk İş Babalık” kampanyası kapsamında AÇEV farklı illerde yürüttüğü "Baba Destek Programı" eğitimlerinin yanı sıra gönüllü eğitmenler ve yerel paydaşların desteği ile baba ve çocuklara yönelik çeşitli etkinliklerle de farkındalık çalışmalarını hayata geçirmeyi planlıyor.
Kampanya konusunda açıklama yapan AÇEV Genel Müdürü Nalan Yalçın; "Mevcut erkeklik ve babalık rolleri açısından değerlendirildiğinde, çocuğun bakımında ve gelişiminde en öncelikli sorumluluğun annede olduğuna dair bir algı var. Babalar çocukların gelişimi ve eğitimi konusunda birinci derecede kendilerini sorumlu hissetmiyorlar ve ne yapabilecekleri konusunda yeterince bilgi sahibi değiller. Oysa gerçekleştirdiğimiz ve takip ettiğimiz tüm araştırmalar çocukların gelişiminde babalarıyla ilişkilerinin çok kritik olduğunu gösteriyor." dedi. Babaların çocuklarının sağlıklı gelişimini destekleyecek becerileri kazanmasının önemine dikkat çeken Yalçın, ilgili babayı “çocuğunun bakım ve gelişiminde sorumluluk üstlenen, çocuklarıyla vakit geçiren ve yakın ilişki kuran bir baba” olarak tanımladı ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla yıl boyunca farklı etkinlikler düzenleyerek konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini söyledi.
AÇEV’in Baba Destek Programı(BADEP)
İlk İş Babalık Kampanyası’nın odağında yer alan ilgili babalık yaklaşımı AÇEV’in Baba Destek Programı (BADEP) uygulamalarına dayanmaktadır. BADEP, 1996 yılında AÇEV tarafından geliştirilen, bilimsel araştırmalar ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenen, babanın çocuk gelişiminde aktif rol ve sorumluluk almasını hedefleyen bir yetişkin eğitim programıdır. 3-11 yaş dönemi çocukları olan 15-20 kişilik baba gruplarına yönelik en az 10 hafta boyunca, toplam 25 saatlik programda ayrıca annelere yönelik 2 oturum gerçekleştirilmektedir. Oturumlar, grup tartışması, küçük grup çalışmaları, oyunlar, hikâyeler ve örnek olay çalışması gibi yetişkin eğitimi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Baba Destek Programı’na katılan babaların, çocukları ile ilgili daha fazla sorumluluklar üstlendikleri, tüm aile bireyleri ile daha demokratik ilişkiler kurdukları ve çocuklarının gelişimlerini destekledikleri gözlemlenmiş, programın yalnızca babaları değil, eşlerini de çocukları ile ilişkilerinde olumlu etkilediği saptanmıştır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.