Koruyucu ailelere okul öncesi müfredatı rehber olacak
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Pazartesi, 03 Şubat 2014 11:37 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanlığınca okulöncesi eğitim çağındaki çocuklar için hazırlanan ders programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sevgi evleri ile çocuk yuvalarında uygulanacak, koruyucu ve evlat edinen ailelere de rehber olacak
Milli Eğitim Bakanlığınca okulöncesi eğitim çağındaki çocuklar için hazırlanan ders programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sevgi evleri ile çocuk yuvalarında uygulanacak, koruyucu ve evlat edinen ailelere de rehber olacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 81 il müdürlüğüne gönderilen yazıda, MEB'in hazırladığı ve bakanlığın da katkı sağladığı, ''0-36 aylık çocuklar için eğitim programı'' ile ''37-72 aylık çocuklar için Okul Öncesi Eğitim Programı''nın onaylandığı anımsatıldı.
Eğitim programının yanı sıra 0-36 ay çocuklar için etkinlik kitabı, sağlık, bakım ve beslenme kitabı ile 37-72 aylık çocuklar için ise etkinlik kitabının hazırlandığı belirtildi.
Program ailelere önerilecek
Yazıya göre, hazırlanan program ile kitaplar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından izin alınarak açılan ''Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri'' ile korunma altında olan çocukların bakımının sağlandığı ''Çocuk Yuvaları, Çocuk Evleri ve Sevgi Evleri’nde'' uygulanacak.
Bakanlıkça, koruyucu ailelere de bu programlardan yararlanabileceklerine dair bilgi verilecek.
''0-36 ay çocuklar için Eğitim Programı ile Bütünleştirilmiş Aile Destek Eğitim Rehberi (EBADER)-Aile Kitabı'' programı ise Çocuk Yuvaları, Çocuk Evleri, Sevgi Evlerinde, çocukla birebir çalışan çocuk eğiticisi ve bakım elemanlarınca da kullanılacak. Koruyucu aileler ile evlat edinecek ailelere bu programdan yararlanabilecekleri anlatılacak.
Özel kreş ve gündüz bakımevlerine çocuğu devam eden ailelere de aynı programı kullanabilecekleri önerisi iletilecek.
Güvenme ve bağlanma ele alınıyor
0-36 ayda çocuğa verilen eğitimin önemine değinilen programda çocukların doğumdan itibaren öğrenmeye hazır oldukları, bunu sağlamak için onlara yeterli olanakların sunulması gerektiği vurgulanıyor. Nitelikli çevre ve çocuğun bu çevrede edindiği deneyimlerin büyük önem taşıdığına işaret edilerek, çocuğun sonraki yıllarda gelişimini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekiliyor.
Çocuğun eğitiminin ailede başladığı vurgusu yapılarak, ailenin erken çocukluk eğitimi konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğu ifade ediliyor.
Aile bireylerinin özellikle anne babaların çocuk yetiştirme becerilerinin, aile eğitim programları aracılığıyla geliştirilmesi ve desteklenmesi gerektiği belirtiliyor. Aile eğitimi'nin ''çocukların
fiziksel, ruhsal, duygusal ve sosyal yönden gelişimlerinin her aşamasında gerekli olan yetenek ve anlayışı ebeveynlerinin kazanmalarına yardımcı olan bir eğitim'' olduğu tanımlanıyor.
Aile eğitiminde, ''temel güvenme ve bağlanma'', ''anne baba tutumları'', ''etkili iletişim'' konuları hikayelerle, örneklerle anlatılıyor.
Eğitim materyallerine, ilgili bakanlıkların internet sitesinden ulaşılabiliyor.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumuna 6 ülke ve 47 şehirden 3 bin kişi katıldı
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak