banner

Azınlıklara din dersinden soru yok




Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul’da ziyaret ettiği özel bir Ermeni okulunda yaptığı açıklamada, üniversite sınavında din dersinden çıkacak sorulardan azınlıkların muaf tutulması için çalışma yaptıklarını belirtti.

Dinçer burada yaptığı konuşmada, son 10 yıllık sürede kamu idaresinde vatandaşların da taleplerinin dikkate alındığı düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Kamu hizmetlerini tasarlarken vatandaşlar için en iyi olanın devlet tarafından bilinerek, hangi kesimden olursa olsun onların isteği ve ihtiyacının ön planda tutuluyor. Bir toplumda barışçıl bir iklim oluşturmak, toplum içerisinde insanların kardeşçe ve birbirlerine saygı duyarak yaşamasının şartı demokrasiyi artırmaktır. Otoriter bir yapıyla milletin kardeşçe yaşaması sağlanamaz, bunun örnekleri geçmişte görüldü." dedi.

Herhangi bir otoriter uygulamada azınlıkların, Alevilerin veya sadece bir kesimin, kendisinin mağdur edildiğini söylediğini belirten Dinçer, şöyle devam etti:

”Bu kaygılar doğru değil. Bu ülkede otoriter yönetimin genel yaklaşım tarzından yaşayan herkes etkilendi. Sadece devletin yanında olanlar etkilenmedi. Onun dışında Sünnisi de, Alevisi de, Ermenisi de, Kürdü de, Rumu da herkes etkilendi. İnsan hak ve özgürlüklerini mümkün olduğu kadar yaygınlaştırmanın ve bu ülkede demokrasiyi mümkün olduğu kadar genişletmenin, derinleştirmenin ancak kardeşliğimizi pekiştireceğini ifade etmek, görmek lazım. Bu açıdan bakıldığında Milli Eğitim Bakanlığı ’nın son yıllardaki uygulamalarını bu paralelde değerlendirmek gerekiyor. Biz bakanlık olarak Türkiye ’de toplumsal demokrasimiz ne kadar genişliyorsa ona paralel bir şekilde eğitimde demokrasimizi geliştirmeye ve esnekleştirmeye çalışıyoruz. Bu demokratikleşme sadece içimizdeki barışçı havayı ve iklimi daha iyi hale getirmeyecek, aynı zamanda küresel düzeydeki rekabet gücümüzü de artıracak.”

2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulamaya başlanılan 4+4+4 sisteminin eğitimi demokratikleştirdiğini belirten Dinçer, "Herkes daha fazla ders seçebiliyor. Önceden bütün çocuklar aynı görülerek aynı dersler veriliyordu. Ancak şu an öğrenciler merak ve becerilerine göre istedikleri derse yöneltilebiliyor. Artık okullarda öğrenciler kendi dinini serbestçe öğrenebiliyor. Biz, öğrencilerin kendi dinlerine dair inanç sistemlerini en doğru bir şekilde öğrenmeleri için okullarda çaba sarf edeceğiz. Bu, bizim esas görevimiz, misyonumuz. Bunu Hristiyan, Müslüman ve Musevi çocuklara da yapacağız. Herkesin kendi dinini kendi kaynaklarından öğrenmelerini sağlayacağız. Neden bunları gizli saklı yapalım, bu konularda endişe edelim ki?” diye konuştu.

Modern dünyanın uyguladığı eğitim sistemini getireceklerini ve uygulamaya koyacaklarını söyleyen Dinçer, "Yapılacak düzenlemelerin ülkedeki bütün çocukların yararına olacak. Her birimizin daha kardeşçe, daha yan yana bir ortamda yaşayacağı bir yaşam kalitesine iyi eğitimle ulaşacağız” dedi.

LYS ve YGS’de yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularıyla ilgili gelişen tartışmaları da değerlendiren Dinçer, "Önceki yıllarda felsefe başlığı altında 2 veya 3 soru soruluyordu. Aldığım bilgilere göre bu sayının 4 veya 5’e çıkacak ve felsefe başlığı altında değil ayrı şekilde sormayı planlıyorlar. Azınlıkların bu sorulardan muaf tutulması planlanıyor. Tartışmalar bilgi kirliliğinden kaynaklanıyor. Siz almadığınız bir dersten dolayı dezavantajlı duruma asla gelmezsiniz, endişe etmeyin, asla tedirginlik duymayın. Sizin kendi aldığınız alternatif bilgilerden sorular sorulur. Biz yıllardır SBS imtihanlarında bunu yapıyorduk zaten” diye konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, konuşmasının ardından Dinçer’e günün anısına plaket takdim etti.

Dinçer, konuşmasının ardından okul tarafından düzenlenen ”Dillerin Kardeşliği” programını izledi. Programda önce okul korosunca Ermenice olarak okulun marşı okundu. Türkçe ve Ermenice dostluk şarkılarının söylendiği etkinlikte, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, lise müdürü Eva Orakyan ve ilkokulun müdürü Karekin Barsamyan, sarı gelin türküsüne eşlik etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.