Bülent Ecevit Üniversitesi’nde İleri Araştırmalar Laboratuvarı açıldı
- Ayrıntılar
- Kategori: Üniversiteler
- Pazartesi, 13 Ocak 2014 14:47 tarihinde oluşturuldu
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan İleri Araştırmalar Laboratuvarı'nda, iklim değişikliğinden yer kabuğu hareketlerine, haritacılık faaliyetlerinin yanı sıra yeryüzüyle ilgili işlemler takip edilecek.
BEÜ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, laboratuvarının açılış töreninde yaptığı konuşmada, laboratuvarda yeryüzünün topoğrafyasının çıkarılmasının yanı sıra yeryüzündeki milimetrik hareketleri saptayabildiklerini ve yüzey sıcaklıklarını takip edebildiklerini söyledi.
Laboratuvarın orman ve tarım alanlarının yanı sıra ürünlerdeki hastalıkların teşhisine kadar bütün alanlarda hizmet verebileceğine dikkati çeken Kutoğlu, şöyle konuştu:
"Laboratuvarda arkadaşlarımızın geliştirdiği insansız hava araçları (İHA) da var. Bu anlamda ülkemizde birkaç yerde bulunabilecek yazılımlar ve donanımların bulunduğu bir laboratuvar. Kullandığımız bilgisayarlarda pahalı yazılımlarımız var. Burada Türkiye'nin dört bir yanına işler yapıyoruz. Artık Zonguldak içinde bir şeyler yapmak istiyoruz. Laboratuvarımızda forumsal analize yönelik afet, tarım ve ormancılığın yanı sıra her türlü çalışma ile haritalama ve izlemeyi yapabiliyoruz. Yaptığımız çalışmalar herkesten takdir ve teşekkür almaktadır. Çalışmalarımız tescillidir. Bazen doğamız birtakım insanlar tarafından tahrip edilebiliyor. Mesela 30 yıl öncesine giderek aldığımız görüntüyü bugünkü görüntüyle karşılaştırabiliyoruz. Böylelikle doğada yapılan tahribatı görebiliyoruz. 'Biz bunu bugün yaptık, kimse tespit edemez' diye düşünceye kapılmasın."
İklim değişikliklerini de izleyebildikerini vurgulayan Kutoğlu, "İleri Araştırmalar Laboratuvarı'na yaklaşık 2,5 milyon liralık yatırım söz konusu. Laboratuvarımızda iklim değişikliğinden yer kabuğu hareketlerine, haritacılık faaliyetlerinin yanı sıra yeryüzüyle ilgili her türlü işlemi gerçekleştirmemiz mümkün. Burada aynı zamanda ölçme cihazlarımız var. Dolayısıyla yeryüzüyle ilgili her türlü çalışmayı gerçekleştirebiliyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ve protokoldekiler, laboratuvarın açılışını yaptı.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİLİ HABERLER
-
Tehdit altındaki akademisyenleri desteklemek için yeni AB fonlu program
-
Meslek yüksekokullarında puanlar yükseldi doluluk yüzde 100 oldu
-
YÖK Başkanı: Tıp fakültelerinde 120 bin öğrencimiz okuyor
-
44 Yıllık Tecrübesiyle Uluslararası Final Üniversitesi
-
KOSTÜ, Esnek Eğitim Modeli ile öğrencileri geleceğin dünyasına hazırlıyor
-
Üniversiteliler 'fon' için yarışacak
-
YÖK: Üniversite kampüslerinde çok dilli tabelalar yaygınlaştırılmalı
-
Uluslararası Final Üniversitesi iş garantili programlarıyla öne çıkıyor
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan’dan çağrı: Yeni asırda yeni ve özgün bir Türk Pedagojisi üretmek durumundayız
-
Yükseköğretimde önceliğimiz sistemi ayakta tutmak olmalı