banner

Z kuşağı, internet aracılığıyla öğrenmek istiyor




Teknolojinin gelişmesiyle birçok alanda da yeniliklerin ve değişmelerin yaşanması neticesinde özellikle de iş dünyasında yeni bir uygulama ortaya çıktı: E-öğrenme. Türkiye’de e-öğrenme alanında ilk ve öncü şirket olan Enocta, bu alanda oldukça iddialı. Enocta Genel Müdürü Ahmet Hançer, “Enocta ekibi, Türkiye’nin yanı sıra, çevre ülkeler ve Doğu Avrupa’nın en büyük ve en tecrübeli e-öğrenme ekibidir.” diyor.

1999’da temelleri atılan ve 2002’de Enocta adını alan Türkiye’nin e-öğrenme alanındaki ilk ve öncü şirketi, ürün ve hizmetlerini yenilikçi yaklaşımıyla sürekli geliştiriyor, çalışanları iş hedeflerine ulaştıracak güncel bilgi ve yetkinlikleri kazandırmaya çalışıyor. 400’e yakın firma, kamu kurumu ve üniversiteye; e-öğrenme, eğitim ve gelişim için ihtiyaç duydukları hizmet ve ürünleri tek bir çatı altında toplayarak, tek noktadan çözümler sunan Enocta, e-öğrenme alanında oldukça iddialı bir şirket.

Enocta Genel Müdürü Ahmet Hançer ile e-öğrenme, e-öğrenmenin uygulama alanları, e-öğrenmenin geleceği ve Enocta’nın yaptığı çalışmaları konuştuk.

E-öğrenme uygulamaları dünyada ve Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Öncelikle e-öğrenme nedir ve nasıl ortaya çıktı? Bu doğrultuda e-öğrenmenin Türkiye’deki gelişimi ve dünyadaki gelişimi karşılaştırıldığında Türkiye, e-öğrenmede ne durumda?

E-öğrenme; çağdaş,  renkli, eğlenceli, zaman ve mekana bağlı kalmadan yapılan, sonuçları ölçülebilen, etkin, sınıf eğitimleri ile birlikte son derece verimli ve tasarruflu bir eğitim yöntemidir. E-öğrenmede eğitim süreci hem fiziksel bir ortam gerektirmez hem de belli bir zaman aralığında yapılmak zorunda değildir. Bu iki özellik katılımcılara, en verimli oldukları zamanda eğitime katılma şansı verir. Ayrıca, eğitim almak için bir yolculuk yapmak gerekmez. Bu da zamandan tasarruf anlamına gelir. E-öğrenme ABD’de doğup gelişen bir disiplindir. Bugün, dünyanın en büyük e-öğrenme şirketleri ABD merkezlidir. Türkiye’deki e-öğrenme içerik kalitesi ve kullanıcıların düzeyi birçok Avrupa Birliği ülkesinden ileridedir.

Günümüzde mobil çağda yaşadığımızı söylemek mümkün. Bu çerçeveden bakıldığında e-öğrenmenin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Enocta Genel Müdürü Ahmet HançerAkıllı ve geniş ekranlı mobil cihazları kullananların sayısının artışına, dizüstü bilgisayarlara mobil erişim olanaklarının gelişmesine paralel olarak da Enocta bu cihazlara uygun e-öğrenme içerikleri yaratmak veya mevcut içerikleri bu cihazlara uygun hale getirmek amacıyla araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız kazandırmıştır ve bu alanda önemli başarılar elde etmiştir. Enocta, akıllı cihazlar üzerinden Enocta Eğitim Platformu’ndaki (EEP) eğitim materyalleri ve yardımcı kaynaklara ulaşmayı sağlayan e.mobil uygulamasını geliştirdi. Enocta e.mobil uygulaması, iPhone, iPod, iPad için Apple App Store’da; Android telefon ve tabletler için ise Google Play’de yer alıyor ve rahatça erişilebiliyor.

E-öğrenme birçok alanda uygulanabilen bir sistem. Ve buna bağlı olarak çeşitli konu başlıkları içeriyor. E-öğrenme materyallerini ve içeriklerini oluşturmak için nelere dikkat ediyorsunuz? Bu çalışmayı yaparken nelerden ve kimlerden yararlanıyorsunuz?

Enocta, her kurumun ihtiyaç duyabileceği hazır e-öğrenme içeriklerinden oluşan, oldukça kapsamlı bir kataloğa sahip. 300’e yakın eğitimin yer aldığı bu katalog dışında Enocta ekibi, kurumların ihtiyaçlarına özel, yüksek kaliteli e-öğrenme içerikleri tasarlıyor ve üretiyor.

Enocta Eğitim Kataloğu’nda yer alan eğitimler, kurumların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanıyor. Enocta Eğitim Kataloğu’nda halen 400’e yakın kurumda, 1.500.000’den fazla kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılan ve

•             Profesyonel Gelişim Eğitimleri

•             Finans Eğitimleri

•             Hukuk Eğitimleri

•             Sigortacılık Eğitimleri

•             Bireysel Emeklilik Sistemi Eğitimleri

•             Kurumsal Gelişim Eğitimleri

•             Bilişim Teknolojileri Eğitimleri

•             Kişisel Gelişim Eğitimleri

•             Hobi Eğitimleri

•             Mobil Eğitimler

ana başlıkları altında toplayabileceğimiz 300’e yakın eğitim bulunuyor.

Eğitim süreci; video eğitim içerikleri, okuma materyalleri, mp3 ses dosyaları ile zenginleştirilir. Bunların yanında maskot, teaser ve animasyonlarla eğitim eğlendirici hale getirilir, öğrenenlerin eğitim sürecine katılımını sağlayacak yöntemler kullanılır.

E-öğrenme için ne tür içerikleriniz var? Bu içeriklerinizde hangi öğrenme yöntemlerini uyguluyorsunuz? 

Farklı alanlarda uzmanlaşmış çalışanların, iş dünyasının sürekli değişen şartlarına ve taleplerine cevap verebilmeleri için ihtiyaç duyduğu modern ve kapsamlı e-öğrenme çözümleri, Enocta Eğitim Kataloğu’nda bir arada sunuluyor. Teknoloji yakından takip edilerek, eğitimleri daha çekici hale getirecek, etkinliğini artıracak ve öğrenmeyi kolaylaştıracak yenilikler hayata geçiriliyor, işitsel ve görsel tasarımlarla daha da zenginleştiriliyor. Eğitim içeriklerinin çalışanlara sunulması sürecindeki iletişim ve tanıtım çalışmaları için çok sayıda içerik ve materyal hazır olarak sunuluyor. Çalışanların yetkinlik gelişimleri göz önünde bulundurularak hazırlanan eğitimler, kurum içi temel yetkinliklerin gelişimini destekliyor. Enocta Eğitim Kataloğu’nda yer alan farklı eğitim içerikleri şunlardır; katalog eğitimleri, eğitim videoları, podcast koleksiyonları, pekiştirme oyunları, kitap, kitap özeti ve makaleler ve mobil eğitimler.

40’A YAKIN ÜNİVERSİTE HİZMET ALIYOR

Müşteri profiliniz daha çok hangi sektörden oluşuyor? Üniversiteler ve yurtdışı kaynaklı kurumlarla birlikte çalışıyor musunuz?

Enocta’nın özel sektörde yaygın bir kullanımı var. Türkiye’de e-öğrenmeden yararlanan büyük özel sektör kuruluşlarının tamamına yakını; Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı gibi büyük kamu kuruluşları, 40’a yakın üniversite, yarı resmi kurumlar, Enocta aracılığıyla e-öğrenme hizmetinden yararlanıyor. Enocta, gerek yürütmekte olduğu uluslararası projeler ve gerekse dahil olduğu Avrupa Birliği projeleri ile teknoloji ve içerik ihracatı gerçekleştiriyor.

Eğitim alanında bu zamana kadar yaptığınız çalışmalarınızı ve ileriye yönelik projelerinizi anlatır mısınız?

Teknolojinin gelişimine eğitim dünyasındaki yeniliklere paralel olarak uzman iş ortakları ile birlikte birçok yeniliğe imza atıyor,  e-öğrenme alanında etkin eğitim uygulama ve yöntemleri geliştiriyoruz.  Bir yandan da, Facebook ve Twitter’ın milyonlarca kullanıcıya ulaşmasından yola çıkarak, sosyal medyanın olanaklarını kurum içi eğitime aktarırken, diğer yandan ‘Kurumsal Tube’ uygulaması ile bilginin video formatında daha hızlı ve izlenebilir olarak çalışanlarla paylaşmasını sağlıyoruz. Enocta’nın bir başka önemli yeniliği, e-öğrenme içeriklerinin mobil cihazlara uygun hale getirilmesidir. Dünyanın en büyük e-öğrenme şirketlerinden Skillsoft’un binlerce içeriği ve Enocta’nın kendi katalog eğitimleri ve eğitim videoları mobil cihazlara uygun hale getiriliyor.

Z KUŞAĞI, İNTERNET ARACILIĞIYLA ÖĞRENMEK İSTİYOR

Şirket olarak bundan sonraki çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Enocta’nın yetişkin eğitimi ile ilgili teknoloji, yöntem ve araçları yakından takip ettiği, tüm yeni ürün ve teknolojileri Türk insanı için deneyimlediği bir ‘Learning Lab – Öğrenme Laboratuarı’ var. Enocta Learning Lab kapsamında devam eden AR-GE çalışmaları sonucunda şirketlerin karma eğitim modellerinin çok daha verimli ve etkili kullanılması için araştırma ve çalışmalar yapıyor.

Öğrenme, iletişim araçlarının niteliğine bağlı olarak değişim gösteriyor. Öğrenme sürecinin yazılı kaynaklar, radyo, televizyon gibi araçlarla beslendiği günler geride kaldı. Yeni kuşaklar internet aracılığıyla öğrenme sürecinin içerisinde büyüyor. Doğal olarak şu anda ilkokullarda eğitim gören kuşak okuldaki öğrenme sırasında da internetin olanaklarından yararlanmak istiyor.

Z kuşağı adı verilen bu çocukların öğrenmeye ilişkin alışkanlıkları şöyle sıralanıyor:

•             Özgürlüklerine düşkünler

•             Özelleştirilmiş içerik istiyorlar

•             Yaratıcılar, yaratıcı çözümler bekliyorlar

•             Şeffaflık, Açıklık ve Dürüstlük bekliyorlar

•             Eğlenceyi seviyorlar

•             Sürekli İletişim ve Destek bekliyorlar

•             İş Birliği ve Paylaşımdan hoşlanıyorlar

•             Hızlılar

Tablet bilgisayarın devreye girmesiyle okul kitapları ve destekleyici eğitimlerin e-öğrenme içeriklerine dönüştürülmesi ve orijinal e-öğrenme içeriklerinin üretilmesine başlanacak. Enocta olarak bu kuşak için üniversiteler, akademisyenler ile birlikte çalışmalar yapıyor ve onların öğrenme alışkanlıklarına uygun çözümleri geliştirmek üzere işbirlikleri yapıyoruz.

Öne çıkan diğer eğilimler, sosyal öğrenme, oyun tabanlı öğrenme/oyunlaştırma, birlikte ve bağlantılı öğrenme, mobil öğrenme, video destekli öğrenme, lokasyon bazlı öğrenme, öğrenme tasarımı ve hiçbir zaman önemini kaybetmeyen, önemi giderek artan hikaye anlatımı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.