banner

Derslig, fark yaratan uygulamalarıyla öğretmen, öğrenci ve velinin yanında




Öğretmenlerin ders işleyişini kolaylaştırmak ve öğrencilerin derslerden maksimum verimi almasını sağlamak amacıyla yola çıkan Derslig, 200’den fazla kurum, 201.103 öğretmen ve 886.012 öğrenci tarafından kullanılıyor. Mart ayından bu yana DersligPro’yu 100.000 öğrencinin deneyimlediğini belirten Derslig Kurucusu Mehmet Özdemir, gerçekleştirdikleri uygulamaları, öğretmen, öğrenci ve velilere sundukları hizmetleri artı eğitim’e anlattı.

mehmet_ozdemir_dersligPandeminin hız kattığı dijitalleşme, eğitim teknolojileri alanında da pek çok yeniliği beraberinde getirirken sektörün de hızla büyümesini sağladı. Siz bu alanda yatırım yapmaya bunu görerek mi karar verdiniz?
Dünya sürekli bir gelişim ve değişim trendi içinde. Teknolojik gelişmeler, birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Dünya değiştikçe bireyler, toplumlar ve ihtiyaçlar da değişiyor. Gün geçtikçe bireysel, özellikle de kişiselleştirilmiş deneyimlerin büyük önem kazandığını görüyoruz. Araştırmalar, 2020de 88.33 milyar dolarlık bir pazar olan online eğitim sektörünün 2026 yılında 180.1 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor. Dünyada bilişim teknolojileri destekli uzaktan eğitim platformlarının büyüklüğü 80 milyar doları geçmişken Türkiyede henüz 800 milyon dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. Ancak Türkiyede büyüme hızı dünyadan daha yüksek. Bir öğretmen olarak eğitimci bakış açısıyla bu alanda bazı ihtiyaçların olduğunu ve çalışmayan yöntemlerin kullanıldığını görmemle başladı her şey. Öğretmenlerin ders işleyişini kolaylaştıran ve öğrencilerin derslerden maksimum verimi almasını sağlamak amacıyla yola çıktık ve Dersligi Haziran 2018de ortağım Anıl Çalışkol ile birlikte kurduk. Ben matematik öğretmeniyim, Anıl ise bilgisayar mühendisi. Dersligi ilk zamanlar ortaokul matematik öğretmenleri ve ortaokul öğrencileri kullanıyordu. Kuruluşumuzdan bir süre sonra yine iki çok değerli öğretmen Bülent Bahadır ve İbrahim Sakallıoğlu tarafından kurulmuş, uzun yıllardır eğitim sektöründe varlık gösteren, bu sektöre, öğretmenlere ve öğrencilere birbirinden değerli kaynaklar sunan Hız Şirketler Grubundan yatırım aldık. Bu yatırım, maddi desteğin yanında çok ciddi bir know how kattı bize. Derslig’i diğer yüzlerce öğretmen girişiminden ayıran etmenlerden en önemlisi, Bülent Bahadır ve İbrahim Sakallıoğlu gibi nitelikli eğitimi odağına alan, değerli iki eğitimcinin mentorluğundan yararlanabilmiş olmamız. İlk günden bu yana hep daha iyisini hedefleyerek ilerledik. Bugün geldiğimiz noktada da Derslig, 200’den fazla kurum, 201.103 öğretmen ve 886.012 öğrenci tarafından kullanılıyor. Mart ayından bu yana DersligPro’yu 100.000 öğrenci deneyimledi. Şu an 59.000 veli ise Akıllı Veli Asistanı özelliğini kullanıyor. (https://www.derslig.com/) 

Dersligi öğretmenler ve öğrenciler ağırlıklı olarak hangi amaçlarla kullanıyor?
Derslig, öğretmenlerin aradıkları her içeriğe kategorize edilmiş, editörler tarafından incelenmiş şekilde kolaylıkla erişim sağlayabilecekleri ve aynı zamanda anlamlı öğrenci takibi imkânı da sunan bir platform. Öğrenciler için ise eğlenceli, motive edici, oyunlaştırılmış ve geri bildirim mekanizmaları ile donatılmış bir eğitim platformu. Veliler için en önemli özelliği ve tercih sebebi ise kolay takip edilebilir bir asistan özelliğine sahip olması. Böylece veli, öğrencisi ile ilgili güncel durumu takip edip bilgi sahibi olabiliyor. 

ÖĞRENCİLERE ÖZEL VİDEO İÇERİKLERİ
Ders ve konuları öğrenmeyi kolay hale getirmek için neler yapıyorsunuz?
Öncelikle çağımız öğrencilerinin dikkat süreleri çok kısa. Bu sebeple öğretim sürecinde konu anlatımından öğrencinin uzmanlaşmasına kadar olacak süreci tasarlarken çok dikkat ettik. Derslig içeriğinde, öğrencinin sıkılmadan, soluksuz ilerleyebileceği anlatım setleri oluşturduk. Buna dair belirgin bir örnek vermek gerekirse; Derslig içerisinde öğrenci çalışmak istediği dersin ilgili konusu hakkında hazırlanan 40 saniyelik animasyon videoyu izliyor ve sonrasında sistem hemen o 40 saniye ile ilgili bir interaktif soru soruyor. Böylelikle öğrencimiz kendisi dersin içerisinde olmanın tadını çıkarıyor. Aynı zamanda hem tüm videonun bitmesini beklemeden konu anlatımı içerisinde sorularla öğrenme pekiştirilmiş oluyor hem de öğrencinin dikkati diri tutuluyor. İlkokul, ortaokul ve lise konu anlatım videolarının tamamı bu şekilde video içi interaktif sorularla hazırlandı. İlkokul seviyesinde karakter animasyonlu, öyküleyici konu anlatımlarına yer verilirken, ortaokul seviyesinde 2D - 3D motion animasyonlar kullanıldı. Lise seviyesinde ise öğretmen anlatımları ile ilerlendi. 

Derslig içerikleri müfredata uygun mu?
İçerikler, Dersligin birbirinden değerli öğretmenlerin bulunduğu ekibi tarafından hazırlanıyor. MEBin müfredatına uygun, paralel şekilde gidiyor. 

İçerikler her yıl değişiyor mu?
İçerikler çok dinamik bir süreçte geliştiriliyor. Her branşa ait Ar-Ge grubu var ve öğretmenler bu gruplara platform içinden kolayca katılabiliyorlar. İçerikler, yorumlar, platformu geliştirecek tavsiyeler ve bazen de içerikteki hatalar bu gruplarda paylaşılıyor. İçerikler bu sayede sürekli canlı kalıyor ve gelişerek değişiyor. 

Öğretmen onay sistemi nasıl işliyor? Belgeleri kim onaylıyor?
Öğretmenler üyelik oluşturduktan sonra ilgili belgeleri uygulama üzerinden paylaşıyorlar, bu belgeler, platformda yetkili editörler tarafından kontrol ediliyor. İkinci bir yöntem olarak ise daha evvel Derslige üye olan onaylı öğretmenler, diğer öğretmenlere davet gönderebiliyor. 

DERSLİG FARK YARATAN ÖZELLİKLERİ İLE ÖNE ÇIKIYOR
Bu alandaki diğer uygulamalardan farkınız ne?
Senkron oyunlaştırma dediğimiz; öğrencilerin ders çalışma performanslarına göre düzenlenen yarışmalar bulunuyor. Bu yarışmalar canlı olarak yapılıyor. Ayrıca öğrencilerin bu yarışmalardan ve genel performanslarından elde ettikleri puanlarla yarıştıkları öğrenci ligleri sistemi bulunuyor. Dersligin ayrıştıran bir diğer özellik ise daha önce de bahsettiğim "Akıllı Veli Asistanı”. Bu özellik sayesinde veliler, öğrencilerin aktivitelerini bildiren ve durumuna göre özel önerilerde bulunan bir sistem ile sürekli güncel bilgi edinmiş ve doğru şekilde yönlendirilmiş oluyor. Güçlendirme programı ile de kurumsal olarak Derslige üye olan kurumlarda; öğrencilerin kurumda oldukları deneme sınav verileri sisteme işleniyor, platform her bir öğrencinin sonuçlarına bakarak eksiklerini, gereksinimlerini tespit ederek kişiye özel programlar oluşturuyor. Bu aşamada da güçlendirme programı, yüz yüze eğitim ile online eğitimi birbirine bağlayan en güçlü özellik oluyor. Bireysel üyeliklerde ise öğrencinin sistem içinden de ulaşabildiği online deneme sınav dataları baz alınarak her öğrenciye özel çalışma programı oluşturuluyor. Bu özellikle birlikte kurumsal üyeliklere her öğrenciye özel hazırlanan “Akıllı Soru Bankası” hizmetini sunuyoruz. İçeriklerin yanı sıra öğretmenlerimizin sınıf yönetimini, velilerle olan iletişimini ve ders işleyişini kolaylaştıracak, “Akıllı Öğretmen Asistanı” özelliği üzerinde çalışmalarımız sürüyor, önümüzdeki dönemde bu özelliği öğretmenlerimize sunmayı hedefliyoruz. Yine öğretmenlerimiz için “Sanal Sınıf Yönetimi” özelliğimizi geliştirmeye çalışmalarımız devam edecek.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.