banner

Test Okul, eğitimcilerin işini kolaylaştırıyor




Eksen Yayıncılığın okullar için geliştirdiği ölçme/değerlendirme markası: TEST OKUL

Eksen Yayıncılığın okullar için geliştirdiği Test Okul, eğitimcilerin işini bir hayli kolaylaştırıyor. Eksen /Test Okul Editörü Nilgün Aydoğan, bu yöntemle öğrencilerin süreçlere daha hakim ve sürdürülebilir bir eğitim faaliyeti içinde olduklarını belirtti.

“Tam öğrenme, öğrenciler için herhangi bir dersin herhangi bir konusunun öğrenilmesi ve özümsenmesi, öğretmen nazarında ise öğretim yaptığı sınıfın tüm bireylerinin ilgili kazanımları edinmesidir” diyen Eksen /Test Okul Editörü Nilgün Aydoğan bu tanımdan yola çıkarak şunları söyledi: “Bu genel tanımlamanın dayanağı Amerikalı bir eğitimci olan Benjamin Bloom’un geliştirdiği Tam Öğrenme Kuramı’dır. Bloom’un kuramı özetle şunu söyler: ‘Gerekli koşullar sağlandığında herkes her şeyi öğrenebilir.’ Başka bir ifadeyle koşulları uygun hale getirirseniz bir gruptaki, bir sınıftaki, bir okuldaki tüm öğrencilerin anlatılanları kavramasını, yani öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Buradaki gerekli koşulların yarısı öğrencinin geçmişte öğrendiklerinin belirlenmesi ve tamamlanması, diğer yarısı da yeni konularda öğretimin uygun şekilde yapılmasıdır. Test Okul ile Tam Öğrenme de, bahsedilen gerekli koşulları sağlayarak Bloom’un kuramında ön gördüğü ‘tam öğrenme’yi gerçekleştirmek için kurgulanmış bir yöntemdir.” Bu yöntemin; öğrenme, uygulama, pekiştirme, ödev, ölçme ve değerlendirme ve tamamlama gibi yabancısı olmadığımız ve eğitim öğretim yapılan ortamlarda kullandığımız temel süreçler üzerinden yürüdüğünü dile getiren Aydoğan, bu süreçleri sağlayacak her türlü doküman ve hizmetin öğrenci ve öğretmenlere sunulduğunu ifade etti.

TEST OKUL İLE TAM ÖĞRENME NASIL SAĞLANIR?

Test okul ile Tam Öğrenme yönteminde birçok aşama var. Bu aşamaların kendi içerisinde de uygulamalar içeriyor. Bu uygulamalar neticesinde tam öğrenme sağlanıyor.

Öğrenme ve Uygulama Aşaması: Bu aşama öğretimin temel aşamasıdır ve öğretmenin öğrenci ile birlikte bir konuya başlamasıyla etkin hale gelir. Müfredatın gerektirdiği kazanımların uygun yöntemlerle sınıf içinde edinilmesi amaçlanır. Öğretmen, kazanımların anlatımını yaparken, anlatımın öğrencide karşılık bulup bulmadığını uygulama evraklarıyla kontrol eder. Bu aşamada Öğrenme Modülü adını verdiğimiz, akıllı tahtalarda kullanılabilen, öğretmen ve öğrencinin karşılıklı iletişimleriyle işlevsel hale gelen dokümanlar ve Mikro Konu Tarama isimli testler kullanılabilir.

Pekiştirme Aşaması: Sınıfta öğrenilenlerin kalıcı hale gelmesi için pekiştirme önemli ve gerekli bir süreçtir. Bu süreçte öğretmen uygun dokümanlarla hem ödev verebilir hem de pekiştirme yapmış olur. Bu sayede öğrenciler kazanımları edinme aşamasından kopmaz ve süreç bozulmaz. Bu aşamayı konu ve kazanımlarla ilgili birçok sorunun yer aldığı soru kitaplarımızla gerçekleştirebiliriz.

Ölçme ve Değerlendirme Aşaması: Bir konu bittiğinde o konunun ve kazanımlarının ne oranda öğrenildiği, kimlerin hangi kazanımlarda eksik kaldığını belirlemek ölçme ve değerlendirme sürecinin ana faaliyetidir. Bu süreç tam öğrenmenin sağlanması yolunda oluşması muhtemel küçük çatlakların fark edilmesini sağlar. Bu sayede kimlere ve hangi kazanımlara nokta atışı yapmak gerektiği ortaya çıkmış olur. Bu aşamanın gerçekleşmesini her bir sorusunu hangi kazanımı ölçtüğü bilinen sınav evraklarımız sağlamaktadır. Bu evrakların ölçme ve değerlendirme platformumuzda değerlendirilmesi sonucu farklı veriler sunan 50’ye yakın sınav analiz raporu elde edilebilmektedir.

Tamamlama Aşaması: Ölçme ve değerlendirme aşaması sonucu tek tek öğrenci bazında bilgilere ulaşabilen öğretmen hangi öğrencinin konuyu kavradığını, hangisinin anlayamadığını görebilir. Bu sonuçlara göre de ya yeni konuya geçer ya da bireysel veya sınıf geneli tekrar yapar. Bunun için vakit yoksa bile öğrencileri yönlendirerek eksikliklerin giderilmesine çalışır. Sonuçta tüm sınıfta tam öğrenme sağlanmış olur.

Bu sistemde her sınıfın her dersi / her dersin her ünitesi, konusu, kazanımı ve bunların öğrenme sürecindeki yeri ve zamanı belirlenmiş; öğrencilerin tamamının öğrenebilmesi için gerekli her tür doküman, pekiştireç ve sınav evrakları ile ölçme ve değerlendirmeye yönelik araç ve yazılımlar hazırlanmıştır.

TEST OKUL İLE TAM ÖĞRENME’NİN FAYDALARI

•             Öğrencinin öğrenme ihtiyacını merkeze alan bireyselleştirilmiş bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu sayede eğitimde fırsat eşitliği sağlar.

•             Öğrenme hedeflerinin ve sürecin ayrıntılı olarak planlanması öğretmenin ne yapacağını önceden bilmesini sağlar. Bu sayede öğretmenin başarısı artar.

•             Sınıfların tek tek ve toplu olarak doğal ve tatlı bir rekabet içinde olması okulun toplam kalitesinin artmasına yardımcı olur.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.