banner

Başöğretmenlik sistemi geri dönüyor!




Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 900 bin öğretmen için kariyer basamak sistemine geçiyor. Buna göre öğretmenler, 5 kariyer basamağına bölünerek değerlendirilecek.

bas ogretmenÖğretmenlik mesleği, stajyer öğretmenlikle başlayacak. Kariyer basamakları, öğretmen, uzman öğretmen, kıdemli uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde devam edecek. Her kademenin özlük hakkı farklı olacak. Bir üst basamağa geçmek için eğitim yılı, eğitim durumu ve meslekî performansı belirleyici olacak. Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenler, kariyer basamaklarında hızla yükselecek. Bunun yanında bilimsel makalesi yayınlanan, araştırma yapan ve proje yürüten öğretmenler daha hızlı yükselme imkanı bulacak.

MEB, öğretmenlik mesleğine ilişkin kariyer sistemine son şeklini verdi. Çalışma, ekonomi yönetimin onayının alınmasının ardından uygulamaya konacak. Buna göre öğretmenlik mesleğine Cumhuriyet tarihinde ilk kez performans ve kıdem uygulaması getiriliyor. 900 bin öğretmeninin maaşlarını ve özlük haklarını sil baştan yeniden düzenlenecek. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bakanlık koltuğuna oturmasının hemen ardından öğretmenlik mesleğinin yeniden yapılandırılması için düğmeye basmıştı. Antalya’da Ulusal Öğretmenlik Çalıştayı düzenleyen bakanlık, bütün tarafların görüşlerin alarak bir yol haritası belirledi. Bir yıldır üzerinde çalışılan projeye son şekli verildi. Buna göre öğretmenlik mesleği için etkili bir kariyer ve performans sistemi uygulanacak. Her kariyerdeki öğretmenin maaşı, sorumluluğu, iş yükü ve özlük hakları farklı olacak.

Öğretmenlerin bir üst kariyer basamağına çıkmasında etkili olacak bir sınav yapılacak. Belli hizmet yılını tamamlayan öğretmenler, bir üst basamağa çıkmak için bu sınava girecek. 7 yılını dolduran öğretmenler uzman öğretmenlik, 12 yılını dolduran öğretmenler kıdemli uzman öğretmenlik, 17 yılını dolduran öğretmenler ise başöğretmenlik sınavlarına katılabilecek. Öğretmenler için hazırlanan kariyer ve performans sisteminde en önemli noktalardan birini, çalışmanın maliyeti oluşturuyor. MEB’de görev yapan yaklaşık 900 bin öğretmen bulunduğu için, yapılacak küçük iyileştirmelerin bile bütçeye yansıması yüklü olabiliyor. Bu nedenle MEB ile Maliye Bakanlığı ve Hazine yetkilileri, kariyer basamak sisteminin bütçeye en az yük getireceği formülü bulmaya çalışıyor. Ayrıca son yıllarda bütçeden personel giderlerine ayrılan kaynak sürekli arttığından öğretmen maaşlarında yapılacak bir iyileştirme için ekonomi yönetiminin ikna edilmesi gerekiyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.