Bu eğitim sisteminde ceza ve ödül yok!
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Cuma, 15 Şubat 2013 09:19 tarihinde oluşturuldu
Ödül ve cezanın olmadığı ”Montessori” eğitim sistemi İstanbul’daki Bahçelievler ilçesinde beş devlet okulunda uygulanmaya başlandı
İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde, kaymakamlık tarafından ilk kez bu eğitim-öğretim döneminde beş okulda uygulanan “Montessori eğitimi sistemi”nde, anaokulu çağındaki çocuklara ceza ve ödüle tabi tutulmadan eğitim veriliyor. Bahçelievler Kaymakamı Şevket Cinbir, modern bir eğitim sistemi olan Montessori isteminin çocuğu merkez alan bir eğitim sistemi olduğunu belirterek, sistemin çocuğu esas alan, çocuğun ritmini bozmadan eğitilmesi ve fıtri kabiliyetlerinin ortaya çıkmasına zemin oluşturmayı temel kabul eden bir sistem olduğunu söyledi.
Her çocuğun hakkı
Montessori sisteminin dünyanın birçok ülkesinde uygulandığını söyleyen Cinbir, şunları kaydetti: “Montessori eğitim sistemi özellikle gelişmiş ülkelerde uygulanan bir sistem. Örneğin ABD’de Montessori eğitim sistemiyle eğitim alan çocuklar üniversitelerde burslu okutuluyor.
Ülkemizde 80’den fazla özel ana okulunda bu sistemin uygulandığını biliyoruz. Ancak daha önce devlet ana okullarında bunun bir örneğini görmedik. Özel anaokullarına tabii ki maddi durumu iyi olan aileler çocuklarını gönderebiliyor. Bahçelievler’de yaşayan çocukların da bu sistemden yararlanma hakkı var.”
50 ana sınıfı hedef
Kaymakam Cinbir, Bahçelievler’de 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde 50 ana sınıfında Montessori eğitimi sistemini uygulamayı hedeflediklerini anlatarak, sistemle ilgili İstanbul Kalkınma Ajansı’na sundukları projelerinin de desteklenmeye değer görüldüğünü ve gerekli sözleşmelerin imzalandığını kaydetti.
‘Bize de uygulanabilir’
Kaymakam Cinbir’in eşi ve Gönüllü Proje Koordinatörü Hayriye Cinbir, metodun İtalyan tıp doktoru Maria Montessori tarafından geliştirilmiş modern bir eğitim sistemi olduğunu belirterek, ”Montessori eğitim sistemi her kültüre uyarlanarak uygulanabilen yani her kültürün kendi Montessori eğitimini oluşturabileceği bir sistemdir.
Biz, bizim kültürümüze uygun bir çalışmayı yürütüyoruz. Çocuk her yerde çocuk olsa da kültür farklılıkları çocuğun terbiyesinde dikkate alınmalıdır diye düşünüyoruz”dedi.
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
3 ve 4. Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumları kapılarını açmaya hazırlanıyor
-
‘Kadın eğitimcilerin liderlik ettikleri okullarda başarı oranları artış gösteriyor’
-
‘Geleceğin eğitiminde kadınlar sistemin şekillendiricileri ve dönüştürücüleri olacak’
-
‘Bakanlığın destekleyici politikalarıyla eğitimde kadın yönetici sayısı artıyor’
-
Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı
-
Final 45. yılında eğitimin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor
-
DAS Akademie, insan kaynakları uygulamaları ile fark yaratıyor!
-
Özel okullarımızın sesi duyulmalı, haklı taleplerimiz değerlendirilmeli!
-
YETEV ve Boğaziçi Üniversitesi Montessori Eğitiminde öğretmenlere yeni kapılar açacak
-
Eğitimin farklı ‘SES’leri Antalya’da buluştu