Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi




Milli Eğitim Bakanlığı, SBS’nin yerine bu yıldan itibaren uygulanacak yeni sınav sistemi ile ilgili “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi” kitapçığı yayınladı.

temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemiEğitimtercihi- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi” kitapçığı MEB insan kaynakları http://ikgm.meb.gov.tr/ sitesinden erişime açıldı.

Yayınlanan kitapçıkta, yeni modelin amaçları, modelin nasıl uygulanacağı, yerleştirme puanının nasıl hesaplanacağı, müfredatın nasıl eş zamanlı işleneceği gibi daha bir çok konuda merak edilenler anlatıldı.

Yeni sistemde “Ortak Değerlendirme Kapsamındaki Dersler” şu şekilde belirlendi;

Fen ve Teknoloji

Matematik

Türkçe

Yabancı Dil

Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Yanlış cevap doğruyu götürmeyecek

Yeni sistemde en önemli değişiklik yanlış cevabın doğru cevapları etkilemeyecek olması. Kitapçıkta şunlar yer aldı;

“Ortak değerlendirmeler, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak

Ortak değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak, o günlerde okullar tatil edilecekSorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek”

Sistemin Uygulanması

Ortak değerlendirmeler orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecek

Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller dışında kendi okullarında girecek

Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapacak.

Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılacak

Puan Eşitliği Halinde Ortaöğretime Yerleştirme Nasıl Gerçekleşecek?

Yerleştirmeye esas puanların eşit olması durumunda aşağıdaki öncelik sıralamasına göre yerleştirme yapılacaktır:

1. Tercih önceliği,

2. Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıf lardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği,

3. Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı.

Ortaöğretime Geçiş Nasıl Gerçekleşecek?

Yerleştirmeye esas puan, öğrencinin bir sonraki eğitim kademesinde devam edeceği okulun belirlenmesinde kullanılacak.

Öğrencilerin yaptıkları okul tercihleri puan esasına göre değerlendirilecek ve yerleştirmeler merkezi olarak elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Yerleştirmeye Esas Puanlar nasıl hesaplanacak?

 

  Katkı Oranı           Katkı Puanı

 

6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması  : 74.1779              30%                     22,2534

 

8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanı                          : 73,4706              70%                      51,4294

 

Yerleştirmeye esas puan                                                    :                                                    73.6828


 

Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması

6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının %30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının %70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacaktır.

Yılsonu başarı puanının hesaplanması

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi” kitapçığı için Tıklayın

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.