banner

Mektebim’den Eğitimde Endüstri 4.0 yaklaşımı




6 kampüste 6 bin kadrosuyla 30 bini aşkın öğrenciye hizmet veren Mektebim Okulları ulusal ve uluslararası alanda büyümeye devam ediyor. Eğitim modelini de Endüstri 4.0 ile entegre ettiklerini belirten Mektebim Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kalko ile Mektebim’in yeni yatırımlarını konuştuk. 

ümit_kalkoMektebim Okulları olarak yeni eğitim-öğretim dönemine hangi yatırımlarla gireceksiniz?

Mektebim’in İstanbul Silivri, Büyükçekmece, Beykent, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Avcılar, Atakent, Bahçelievler, Bakırköy, Fatih, Kartal, Kurtköy, Ümraniye ve Ataşehir’de, Ankara Oran, Etimesgut, Batıkent, İncek, Eryaman, Yaşamkent, Mamak ve Keçiören’de, İzmir Çiğli, Bornova, Güzelbahçe ve Buca’da, Tekirdağ Merkez ve Çorlu’da, Balıkesir Edremit’te, Adana Çukurova ve 100. Yıl’da, Samsun, Trabzon, Yalova, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Şırnak, Afyon Merkez ve Sandıklı, Konya, Manisa Merkez ve Turgutlu, Ordu, Kırklareli Lüleburgaz’da, Çanakkale’de, Ağrı, Mersin ve Kayseri’de kampüsleri bulunmaktadır. Türkiye genelinde 65 kampüsümüz, 204 okulumuz, 6 bine yakın personelimiz ve 30 binin üzerinde öğrencimiz bulunuyor. İstanbul’da açmayı planladığımız Mektebim Üniversitesi’nin çalışmaları da hızla devam ediyor. Yurtdışı projelerimize Londra’dan start vereceğiz. 2017 yılı itibariyle uluslararası platformda eğitim için küresel bir model olmak amacıyla yola çıkarak “Mektebim Internationals Schools” (MIS)’u kurduk. Mektebim’in uluslararası markası olan MIS, Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek değerlerini ve dinamiklerini dünyaya doğru anlatarak, ulusal değerleri evrensel düzeyde tanınır ve benimsenir hale getirmek için çalışmalarını sürdürecek. Okul öncesinden liseye kadar her kademenin yer aldığı ve ülkelerin eğitim sistemlerine pozitif yönde katkı sağlayacak kampüsler açmayı planlıyoruz. Ayrıca Türkiye’de eğitim öğretim faaliyetlerini sürdüren öğrencilerin yabancı dil gelişimlerine katkı sağlayacak dil okulları ile de hizmet vereceğiz. İlk yurtdışı projemiz olan ve İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleşecek kampüs yatırımımız için imzaları attık.

Eğitim sektöründe özellikle kampüs ortamlarının daha modern ve teknolojiye uygun olmasına önem gösteriliyor. Çocukların sınav başarısı kadar yaşam başarısı da elde edebilmeleri için sosyo-kültürel alanların arttığını, fiziksel gelişim için sportif faaliyetlere daha fazla önem verildiğini görüyoruz. Yeni eğitim modellerinin oluşturulması, dünyadaki gelişmeye ve değişime ayak uyduracak teknolojik sistemlerin eğitim sitemlerine dâhil edilmesi, inovasyon ve girişimcilik gibi konulara önem verilmesi son zamanlarda gördüğümüz olgular. Uluslararası işbirliklerinin artırılması ve öğrencilerin bir değil iki yabancı dili öğrenmesi gerekiyor. Biz Mektebim olarak çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyor. Geleceğin insanını yetiştirebilme için eğitim modellerimizi ve sistemlerimizi bu yönde kurguluyoruz.

 

ENDÜSTRİ 4.0’I EĞİTİME ENTEGRE ETTİK

Eğitim modelinde yenilikler var mı?

Geçtiğimiz yıl Endüstri 4.0’ın teknolojik unsurlarını 21. yüzyıl becerileriyle entegre ederek müfredatımıza dahil ettik, eğitimde teknoloji kullanımı, yabancı dil eğitimi ve tabi ki ülkemizin gerçeği olan sınavlara hazırlık çalışmaları ile fark yaratıyoruz. Okul öncesinden liseye kadar uyguladığımız “Yenilikçi Eğitim Programları”nı eğitim içeriklerimize dahil ederek; okul öncesinde Kritik Düşünme Becerileri, M+ Station ve İnovasyon derslerini, ilkokulda Finansal Okuryazarlık, Küresel Farkındalık ve Kodlama derslerini, ortaokulda STEM, 3D ve Kodlama uygulamalarını, lisede ise tüm gruplarda Kodlama ve M-LEAD derslerini girişimcilik, inovasyon üzerine yoğunlaşarak uyguluyoruz.

STEM ve Endüstri 4.0 süreçlerini Bütünsel Eğitim Modeli ile kesintisiz olarak tamamlayan öğrenciler, ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılara imza atıyor. Eğitim modelleri, teknoloji uygulamaları, yabancı dil eğitimi ve sosyo-kültürel faaliyetleriyle fark yaratan Mektebim, dünyanın her yerinde kendini cesurca ifade edebilen, takdir gören, liderlik yönü güçlü, yabancı dil ve teknoloji uygulamaları konusunda donanımlı bireyler yetiştiriyor. Mektebim kampüslerinde çocukların bedensel, ruhsal ve psikolojik gelişimini destekleyen kapalı yüzme havuzları, spor salonları, dans ve bale salonları, buz pisti, cep sineması, konferans salonu, müzik ve güzel sanatlar atölyesi, 3D laboratuvarları ve branş laboratuvarları yer alıyor.

Öğrencileri yeni dönemde sanatta, sporda ve kültürde neler bekliyor?

Yeni dönemde, 21.yüzyılın ilk 18 yılını geride bırakmış olacağız. 2000 yılı öncesinde dünyada sanat, spor ve kültür alanındaki çalışmalara baktığımızda artık günümüzde bu çalışmaların teknoloji ile entegre olduğunu görmekteyiz. Özellikle kodlama ile desteklenen çalışmalar, yeni dönemde daha fazla önemsenecek ve yaygınlaşacak. Mektebim olarak tüm alanlardaki çalışmalarımızı Eğitimde Endüstri 4.0 Yaklaşımı ile modelliyoruz. Sadece bilgi odaklı bir eğitim yerine teorik bilgileri destekleyen beceri odaklı eğitimimiz ile ulusal ve uluslararası alanda başarılar elde eden çalışmalarımız devam edecek. 

HEDEFİMİZ ÜRETKEN BİR NESİL

2018-2019 eğitim – öğretim yılında ulusal ve uluslararası alanda hangi okul hangi projeleri ön plana çıkacak?

Son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda öncelikli olarak bilişim alanı ile ortak çalışmalar yürüten disiplinlerarası projeler öne çıkmaktadır. Bu durum yeni eğitim-öğretim yılında da devam edecektir. Artık sadece matematik alanında yürütülen bir çalışmadan ziyade matematik ve bilişim, matematik ve fizik gibi en az iki alanda yürütülen her iki alana katkıda bulunan nitelikli çalışmalar öne çıkacak. Ulusal ve uluslararası alanda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında tüm Mektebim kampüslerinde başladığımız çalışmalarda hedefimiz, tüm branşlarda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi üretken bir neslin yetişmesine katkıda bulunmaktır. 

LİSE ÖĞRENCİLERİNE GÖLGE STAJ İMKANI

Yeni proje ve yatırımlarla öğrencilerinin gelişimine nasıl bir katkı sağlamayı düşünüyorsunuz?

Öğrencilerimizin okulu bir yaşam merkezi olarak görmeleri için gerekli fiziki ve akademik içeriğimizi oluşturduk. Okul öncesinde uygulanan programda öğrencinin gelişim raporlarını profesyonel bir şekilde gözlemleyerek gerekli ek çalışmaları öğrenci bazında planlıyoruz. İlkokulda yenilikçi derslerimiz ve keşif odaklı içeriklerimizi geleceğin dünyasında kullanabilecekleri hale getiriyoruz. Endüstri 4.0’a uygun bir şekilde tüm seviyelerde iyi bir altyapı ile hem kodlama derslerini özel müfredatla veriyor hem de E-Stem dersleriyle hayattaki uygulama alanlarının bir örneğini yapmalarını sağlıyoruz. Lise de öğrencinin gelişim aşaması da büyük ölçüde tamamlandığı için ülke genelindeki büyük firmalarla protokoller yaptık. Lise öğrencilerimiz seçtikleri büyük firmalarda gölge staj imkânı sayesinde hem iş hayatını deneyimliyor hem de gözlemleri doğrultusunda iş hayatında kullanılabilecek yeni projeler üretiyor. İş ortamındaki iletişim mekanizması, iş akışı birçok alanda gözlemler yaparak hayata tam olarak hazır hale gelmeleri için destek oluyoruz. 

Sınav hazırlıkları bu yıl nasıl yürütülecek? Hangi programlar uygulanacak?

Geçtiğimiz yıl uygulanan liseye giriş sınavı ve üniversiteye giriş sınavı incelendiğinde öğrencilerin sadece soru eksiklerinin tamamlamalarının yeterli olmadığı görülmüştür. Sınav hazırlıklarında müfredat konularının tam olarak kavranması, bilgi-kavrama-uygulama-analiz-sentez-değerlendirme düzeyinde de yorum gücü ve düşünme becerilerinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Bu açıdan sınav hazırlıkları liseye giriş sınavında sadece 8.sınıf yerine daha alt sınıflarda, üniversiteye giriş sınavında sadece 12.sınıf yerine daha alt sınıflarda etkili bir sınav hazırlık programı ile desteklenmelidir. 

Veli, öğrenci ve öğretmenlerin yeni eğitim – öğretim yılına nasıl başlamaları gerekiyor? Neler tavsiye edersiniz?  

Yeni eğitim-öğretim yılına veli, öğrenci ve öğretmenlerin öncelikli olarak iletişim halinde başlamaları gerekmektedir. Okullarda yapılacak ilk veli toplantılarına ve ilk zümre toplantılarına katılım çok önemlidir. Velilerin okulun açıldığı ilk gün hatta okul açılmadan önce okul yöneticileri ve öğretmenleri ile işbirliği halinde öğrencilerini gözlemlemesi gerekir. Öğretmenlerin yaz tatili sonrasında öğrencilerin okula adaptasyonunu daha kısa sürede sağlamak için öğrenci motivasyonlarını ve ders ilgilerini arttıracak oryantasyon çalışmaları yürütmelidir. Yeni eğitim-öğretim yılında veli, öğrenci ve öğretmenlere başarılı ve mutlu günler dilerim.

EĞİTİMDE KALİTE ÇITASINI YÜKSELTMEK İÇİN HANGİ ADIMLAR ATILMALI?

Eğitimde kalite, öncelikli olarak iyi bir yönetim ve iyi bir denetim ile mümkündür. Eğitimde kalite çıtasını yükseltmek için yürütülen çalışmalarda en önemli dikkat edilmesi gereken kavramlardan biri de sürdürülebilirliktir. Günümüzde başarılı eğitim çalışmalarının devamlılığının sağlanması için elde edilen başarıların sürdürülebilirliklerinin ele alınarak değerlendirilmesi gerekir. Eğitimdeki çalışmaları birer proje olarak ele alınıp planlama, uygulama basamaklarının detaylandırılması ve hedeflerinin, yol haritalarının belirlenmesi kaliteyi arttıracaktır.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.