BİL, uluslararası eğitim programlarıyla öğrencilerine dünyanın kapılarını açıyor




Yeşim YAVAŞ
BİL Eğitim Kurumları Yabancı Diller Koordinatörü

yesim_yavas_nisan_2025“BİL Eğitim Kurumları olarak, küreselleşme sürecinde dünyadaki gelişmelere duyulan yakın ilgi ve yurt dışında eğitim isteğini dikkate alarak, yaratıcılık ve esnekliği geliştirmek, teknoloji ve bilim dilinin öğrenilmesini sağlamak, öğretme değil öğrenme ve öğrencilerin öğrenme gereksinimleri ile öğrenme yöntemlerini dikkate alarak geliştirdiğimiz vizyonumuzla eğitimin her alanında çok sayıda başarıya imza atarak yolumuza devam ediyoruz.”

Uluslararası eğitim, özel okullarda önemli bir alan olarak ön plana çıkıyor. Bu kapsamda BİL Eğitim Kurumları olarak, hangi çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz?
Uluslararası eğitim programları, nitelik arayan öğrencilerin ve becerileri tüm dünyada geçerli vatandaşlar yetiştirmek isteyen özel okulların önündeki en güçlü alternatiflerden biridir. Küreselleşen dünyanın getirdiği gereklilik neticesinde K-12 seviyesindeki eğitim kurumlarında uluslararası programlar kendine yer bulmaya başlamıştır. Her ne kadar ilkokuldan itibaren uygulanabiliyor olsa da, özellikle ortaöğretim kurumlarımızda uluslararası eğitim uygulamaları artmaktadır.
Uluslararası eğitim programları; öğrenciye dünya ile birleşik, bütünleşik ve barışık ilişkiler kurma becerisi kazandıran, akademik anlamda niteliği ve başarısı kanıtlanmış, en önemlisi ise kültürel farklılıkları gözeterek şekillendiği için çoğu ulusal müfredata kıyasla daha kapsayıcı programlardan oluşuyor.
BİL Eğitim Kurumları olarak; Advanced Placement (AP) Programı, Çift Diploma Programları, IGSCE & A-Level Programları, Yurt Dışı Yaz Kampları, Yurt Dışı Akademik Programlar, Yurt Dışı Sertifika ve Diploma Programları, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Erasmus+ Projeleri, MUN konferansları, iş birliği yaptığımız uluslararası üniversitelerle, özellikle tıp ve veterinerlik alanında anlaşmamız olan, GUS Medical School ile öğrencilerimize uluslararası eğitim ve kariyer yolculuklarında destek veriyoruz.

1000'İN ÜZERİNDE ULUSLARARASI OKULLA İŞ BİRLİĞİ
BİL Eğitim Kurumlarının uluslararası alanda iş birliği yaptığı kurumlar hangileridir? Bu kurumlarla nasıl bir iş birliği yapılıyor?
BİL Uluslararası Ofis ve Rehberlik ve Kariyer Merkezi tarafından yürütülen programda başta İngiltere, Amerika, Almanya, İspanya, İtalya, Polonya, Çekya, Avustralya, Fransa olmak üzere dünyanın hemen hemen her yerine öğrenci gönderebiliyoruz. 1000'in üzerinde uluslararası okulla iş birliğimiz bulunuyor.
Sürece öğrencimizle bilgi, beceri, yetenek ve ilgi alanlarına göre gelecekte hangi mesleği yapmak istediği konusunda görüşülerek başlarız. Bu hususlar belirlendikten sonra, sahip olmayı istediği mesleği yapabilmek için okuması gereken bölüm veya bölümlerin hangi üniversitelerde olduğu araştırılır. Hangi üniversitelerin programlarının öğrencimize uygun olduğu belirlenir. Tüm kriterlerin uyduğu üniversitelerin konumu, fiziki şartları, vermiş olduğu burs olanakları, akademik yeterliliği, öğrencimizin hangi üniversiteye başvuracağı ile ilgili aşama aşama değerlendirmeler yapılır ve belirlenen hedefler doğrultusunda başvuru sürecine geçilir.
Öğrencilerimiz anlaşmalı olduğumuz okullardan herhangi birini tercih etmeye karar verdiklerinde vize başvurusu, program, okul seçimi ve başvuru kabulleri, okul başvuru belgelerinin tercümesi, dokümantasyon ve ödemeler, seyahat düzenlemeleri gibi tüm aşamalarda BİL Uluslararası Ofis danışanlarımız kendilerine destek sağlıyor.

Çift diploma imkânı ile öğrencilerinize hangi olanakları sağlıyorsunuz?
Çift Diploma Programı, anaokulundan liseye kadar tüm öğrencilerin normal okul saatlerinden sonra online olarak Amerika’dan İngilizce dilinde dersler alabildiği bir programdır. Öğrenci mezun olurken hem Türkiye’deki okulundan hem de Amerika’daki okulundan diploma sahibi olur ve bu ikinci diploma tüm ülkelerde geçerlidir. Çift diploma ile öğrenciler dil becerilerini, eleştirel düşünme yeteneklerini ve kültürel farkındalıklarını geliştirmektedirler. Bu diplomaya sahip olan öğrenciler, ABD’de yaşayan bir öğrenciyle akademik olarak aynı haklara ve avantajlara sahip olur. Bu haklar COGNIA (ABD Millî Eğitim Bakanlığı’nın diplomalarını tanıdığı akredite kurum) tarafından güvence altına alınır. “Amerikan Lisesinden Mezun” ifadesi öğrencinin CV’sinde hayatı boyunca yer alır. Öğrenci, Avrupa ve Amerika’daki eğitim kurumlarında lise diploması denklik sorunu ile karşılaşmaz.
Çift Diploma Programı, öğrencilerin hedeflerine ulaşmalarına üç ana temelde yardımcı olur. İlk olarak, dil becerilerinin gelişimine katkı sağlar. Dönem boyunca dersler senkronize ve interaktif bir şekilde yapılır. Öğrencinin dersler sırasında aldığı dönütler, ikinci dil olarak İngilizce dil gelişiminde kayda değer bir ilerleme sağlar. İkinci olarak teknoloji okuryazarlığının gelişimi; öğrenci, dijital öğrenim için ileri teknoloji kullanımına hakim olur. Üçüncü olarak kişisel becerilerinin gelişimi; öğrenci, güçlü bir zaman yönetimi becerisi edinir. Farklı ve çok kültürlü ortamlarda çalışma becerisiyle işlerinde sorumluluk ve olgunluk kazanır.

Uluslararası eğitimde yabancı dil en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bu çerçevede kurumlarınızda yabancı dil eğitiminde nelere önem veriyorsunuz?
İngilizce, iş dünyası, bilim, teknoloji ve diplomasi gibi birçok alanda ortak dil olarak kabul edilmektedir. Bu kapsamda kurumlarımızda eğitim gören öğrencilerimizin özellikle konuşma becerilerini destekleyerek, küresel ölçekte etkili iletişim kurabilme becerisine sahip olmalarını sağlıyoruz. Eleştirel düşünme, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan titiz bir müfredat sunarak, akademik mükemmeliyete verdiğimiz bu önemle, öğrencilerimizin yüksek öğrenime ve gelecekteki mesleki uğraşlarına hazırlıklı olmalarını, bu dil yeterliliği ile prestijli üniversitelere, uluslararası kariyerlere ve kültürler arası deneyimlere adım atmalarına yardımcı oluyoruz.

Öğrencilerinize dünya vatandaşı vizyonu kazandırmak için nasıl programlar uyguluyorsunuz?
Dünya vatandaşlığına ilişkin tanımlar incelendiğinde, dünya vatandaşlığının üç temel bileşen üzerinde temellendirildiği görülmektedir. Bu bileşenler, bilgi-anlayış, beceri, değerler-tutumlar olarak sıralanabilir. Dünyanın öncü eğitim kurumları, dünya vatandaşlığı bilincinin geliştirilmesini önemsiyor ve mezunlarının birer dünya vatandaşı olmaları için çaba gösteriyor. Bu kapsamda öncelikle öğretmenlerin, okul idarecilerinin ve öğrencilerin dünya vatandaşlığı algılarının tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu noktada değerler eğitimi çalışmaları ile ulusal ve uluslararası programlar ön plana çıkmaktadır.
BİL Eğitim Kurumları olarak biz, bu misyonu öğrencilerimizin yurt dışında eğitim almalarını sağlayan Yurt Dışı Yaz Kampları, Yurt Dışı Akademik Programlar, Yurt Dışı Sertifika ve Diploma Programları, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Erasmus+ Projeleri ve MUN konferansları eğitim programlarıyla sağlamaktayız. Çift Diploma Programı ile öğrencilerimize lise yıllarında yurt dışında eğitim alabilme imkânı sunuyoruz. Lise öğrencilerimiz 9. ve 10. sınıfta Türkiye’de, kendi okullarımızda eğitim aldıktan sonra 11. ve 12. sınıfta İngiltere, Amerika ve Kanada’da anlaşmalı olduğumuz liselerde eğitim alabiliyorlar. Bu programları uygulayan okulların vizyonu; öğrencilere eleştirel düşünme, kültürler arası anlayış ve çeşitli bakış açılarına sahip olma imkânı tanıyarak, dünya vatandaşı olma yolunda ilerleyerek mezun olmalarını sağlamalarıdır.

Lise veya üniversitede eğitimini yurt dışında devam ettirmek isteyen öğrencilerinize nasıl destek oluyorsunuz?
İngilizce eğitim veren özel okullara devam etmek, genellikle çeşitli öğrenci topluluklarının bir parçası olmayı da beraberinde getirir. Bu çok kültürlü ortam, farklı kültürlere ve bakış açılarına değer verilmesini teşvik eder, kapsayıcılığı ve empatiyi artırır. Bu bağlamda, yurt dışı eğitim programları arasında lise değişim programı Erasmus+ öğrencinin vizyonunu geliştirmek, kapsamlı bir yurt dışı deneyimi yaşamak, yurt içi ve yurt dışı eğitim tecrübelerini birleştirerek kendini geliştirmek için ilerletilmiş ve Türkiye’de yıllardır desteklenen bir programdı. Çoğunlukla 1 akademik yıl, zaman zaman öğrenci talebine göre 1 akademik dönem (5 ay) süresince yapılabilir. Lise değişim programını başarı ile tamamlayan öğrenciler Türkiye’ye geri döndüklerinde Millî Eğitim üzerinden başvuru yaparak denkliklerini alma şansına sahiptirler. Ayrıca International Student Exchange Programs yani ISEP, öğrencilere dünyanın dört bir yanındaki üniversite ve kolejlerde yurt dışı eğitim fırsatı sunar. ISEP öğrenci değişim programı, 50 farklı ülkede 300’den fazla kurumla yürütülmektedir. Buna göre kurum, ISEP üyesiyse başka bir ISEP değişim kurumundan bir öğrenci ile yer değiştirebilir.
BİL Eğitim Kurumlarında öğrenci değişim programlarını uygulamamızın temel amacı, öğrencilerimizin yeni bir kültürü keşfederek kendileri gibi dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle iletişim kurmalarını teşvik etmek, problem çözme, ekip çalışması, adaptasyon, girişimcilik, etkili iletişim, yaratıcılık gibi çok sayıda beceriye sahip olmalarını, farklı bir eğitim sistemini deneyimlemelerini, yabancı dillerini geliştirmelerini, CV'lerine ekleyecekleri harika bir deneyim kazanmalarını ve özgüvenlerini geliştirmelerini sağlamaktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.