Kadın değişirse tüm toplum değişir!




Derya SARGIN - Altındağ BİL Koleji Kampüs Müdürü
Tuğçe Gamze ACAR - Yapracık BİL Koleji Kampüs Müdürü

Tuğçe Gamze Acar: İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren BİL Koleji, kapsayıcı ve eşitlikçi bir toplum inşasında kadınların güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına büyük önem vermektedir.
Derya Sargın: Eğitim kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan güçlenmesini desteklerken, toplumsal eşitsizliklerin aşılmasına ve daha adil bir toplumun yeşermesine katkı sağlar.

 

derya_sargin_tugce_gamze_acarOkulunuzda uygulanan eğitim modelini anlatır mısınız?
Derya SargınKurum olarak, Holistik öğrenme modelini benimsiyoruz. Holistik öğrenme, öğrencilerin sadece bilgi ezberlemek yerine, öğrendiklerini hayatlarına nasıl entegre edeceklerini anlamalarını sağlayan maarif modelle örtüşen bir eğitim modelidir. Bu model, eleştirel düşünme, problem çözme ve yaratıcılık gibi becerileri geliştirmek için oldukça etkilidir. Her kademede öğrencilerin gelişim özelliklerine göre farklı eğitim programları uygulayarak, öğrencilerimizin yaşlarına göre öğrenme ihtiyaçlarının karşılanmasına ve çok yönlü bireyler olarak yetişmelerine imkân sağlamaktayız. BİL Eğitim Kurumları öğrencilerin düşünme sorgulama, planlama ve değerlendirme becerilerinin yanında; akademik, sanatsal, kültürel dil ve sosyal gelişimlerini de destekleyerek, problem çözme becerilerini geliştiren proje ve rutinler ile atölye çalışmalarına yer veren, günümüzde her çocuğa dokunan holistik eğitim modeli ile sektörün önde gelen ve örnek gösterilen okulu BİL Koleji olmuştur.

Kurumunuzda kadınların yeri nedir? Kadınlar yönetim kademelerinde nasıl yer alıyorlar?
Tuğçe Gamze Acar: Ülkemizin önemli vakıf üniversitelerinden biri olan İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren BİL Koleji, kapsayıcı ve eşitlikçi bir toplum inşasında kadınların güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına büyük önem vermektedir. Toplumsal gelişim ve dönüşüm ise elbette eğitimde başlar. BİL Koleji yöneticileri olarak, tüm kampüslerimizde çalışanlarımızla birlikte bu gelişim ve dönüşüme katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Kadınların çalışma hayatında karşılaştığı zorlukların farkında olarak işe alım süreçlerinden çalışma şartlarına kadar cinsiyete dayalı herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmamaları için her zaman emek veriyoruz. Kadın çalışanlarımızın mesleki ilerlemelerini desteklemek ve alanlarında değişim yaratma potansiyellerini geliştirmelerini teşvik etmek bizim önceliklerimizdendir. Kurumumuzda kadın çalışanlarımızın yaratıcılık becerilerini ve girişimlerini beslemek, fırsat eşitliğini sağlamak, kariyer gelişimlerinde ihtiyaçlarını belirleyip buna yönelik çalışmalar yürütmek ise önem verdiğimiz noktalardan başlıcaları. Kurumumuzda kadın çalışanlarımız ile birlikte olmak, onları kariyerlerinde attıkları her adımda desteklemek ve olumlu dönütler almak her anlamda gurur verici ve hep birlikte ortaya çıkardığımız işler bizim için ilham kaynağı olmaktadır.
BİL Koleji idari pozisyonlardaki kadın yöneticilerimiz güçlü bir motivasyona sahiptir. Özellikle kadınların sezgisel güçlerinin yönetime daha insancıl yaklaşmalarını sağladığına inanmaktayız. Kadınların bu özelliklerini bilgi ve deneyimleriyle destekleyerek yönetimde etkin bir şekilde kullanmaları, başarılarını artırmaktadır. Evini, ailesini, kariyerini, sosyal hayatını aynı anda çevirebilen kadın çalışanlarımızın içinde bulundukları bu çok yönlülük; kolay özdeşim kurabilme, olaylara farklı pencerelerden bakabilme, pratik ve işlevsel çözümler bulabilme gibi faydalar getirmektedir.

BAŞARILI KADIN ROL MODELLERİ ÖN PLANA ÇIKARTILMALI
Sektörde girişimci kadın sayısını artırmak için neler yapılmalı?
Tuğçe Gamze Acar:
BİL Koleji olarak sürdürülebilirlik ilkesine çok önem veriyoruz. Bu kapsamda gelişmiş ülke sıfatına sahip olabilmek için BM'nin belirlediği sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden bir tanesi de toplumsal cinsiyet eşitliği. Eğitim sektörüne bu kapsamda baktığımızda aslında birçok kadın meslektaşımız olduğunu görüyoruz ve kurumlarda kadın öğretmen sayısı çoğu zaman erkek öğretmen sayısından fazla. Fakat yönetim kademeleri ve girişimcilik perspektifinden baktığımızda bu oran bir anda değişmekte ve meslekteki kadın sayısının çoğunluğuna rağmen, eğitim sektöründeki yönetici kademelerinde kadınların çok daha az yer aldığını görmekteyiz. Eğitim sektöründe kadın öğretmenlerimizin istihdam oranı mutlu edici olsa da kadınların karar verici pozisyonlara gelmeleri için hala yapılacak çok şey var. Toplumumuz kadının değiştirme gücünü, pratik zekâsını, yönetici vasfını hafife alsa da aslında kadınlarımıza baktığımızda evini, ailesini, kariyerini, sosyal hayatını aynı anda çevirebilen, sorunlara pratik çözümler üretebilen, bunların yanında otoritesini de hissettirebilenin yine kadınlar olduğunu görebiliriz. Bu negatif algının kırılması için yapılacak en temel şey ise kuşkusuz nitelikli eğitimdir. Eğitim hayatında eşitlikçi ve demokratik ortamlar sunmak, cinsiyetçi söylemlerden uzak durmak, her alanda liyakatli bir düzeni aşılamak hususunda yine biz eğitimcilere büyük görevler düşmektedir. Kadınlarımızın içindeki girişimci ruhu uyandırmak için başarılı kadın rol modelleri ön plana çıkartmak, kadın girişimciliğini destekleyen STK'lar ile ortak etkinlikler düzenlemek de bu alandaki bilinci arttırabilir. Fakat hiç kuşkusuz en büyük etki geniş kapsamlı devlet politikaları ve yatırımları ile mümkündür. Bu kapsamda kadın yöneticilerin sayısının ve kadın girişimcileri destekleyen hibe programlarının artırılması, eşit üretime eşit ücret ve hak denetlemelerinin yapılması, kadınların çalışma hayatındaki haklarının korunması için yasal düzenlemelerin uygulanması gerekmektedir.

Kadınların değişim ve değiştirme gücünün eğitimde yarattığı farklılıklar neler?
Tuğçe Gamze Acar: Kadınların yaşamı zaten tarihteki en güçlü değişim anlatılarından biri. Hakları ve eşit yaşama idealleri için verdikleri mücadele toplumumuzda bir dönüşüm yarattı. Eğitim sektöründe de kadınların değişim yaratma güçlerine güveniyorum. Çünkü kadınlar aslında doğuştan birer eğitimcidir. Kadın ona verilen her şeyi büyütür, güzelleştirir. Eğitim alanında ise kadın eğitimciler kız öğrenciler için eğitimle neler başarabileceklerine, erkek öğrenciler içinse aşılamaya çalıştığımız eşitlikçi yapıya dair çok iyi birer rol model olmaktadır. Öğretmen-anne özdeşlemesini yapan çoğu öğrenci için kadın eğitimcinin destekleyici ve sevecen yaklaşımı hem akademik hem sosyal yaşamda olumlu sonuçlar doğurur. Kadınlar eğitimde eşitlikçi yaklaşımların geliştirilmesini ve bu konuda duyarlılığın artırılmasını sağlayarak eğitimi daha kapsayıcı bir hale getirmektedir. Toplumda eşitliği sağlamak adına atılan her adım dönüşümü destekler. Bu yolun en başında ise eğitim gelmektedir. Kadınlarımızın bu yolda attıkları her adım başka bir kadına umut ışığı olmaktadır.

Geleceğin eğitiminde kadınların rolü ne olacak?
Derya Sargın: Her alanla başarılarını kanıtlayan kadınların eğitimde de birçok rolü vardır. Bilimden teknolojiye, mühendislikten matematiğe, sanattan spora çeşitli bakış açılarını sunarak, yenilikçi sürdürülebilir yaklaşımlarıyla kadın elinin değdiği her yerin güzelleştiği gerçeği eğitimde de fark yaratıyor.
Kadınların bakış açısı ve detaylı düşünme becerisi, analitik ve hızlı yaklaşımlarıyla son yıllarda yönetici pozisyonlarında ayrılan koltukların çoğunluğuna sahip olmaları ve çalışmalarını başarılı sonuçlar ile taçlandırmaları eğitimde rol model olarak ilham vermektedir. Eğitimdeki kadın sayısının artması gelişmekte olan ülkelerdeki kız çocuklarına fırsat sunarak, kadın ve erkek arasındaki fırsat eşitsizliğini azaltacaktır. Eğitim almış anneler, çocuklarının eğitimine daha fazla katkı sağlar ve bu da nesiller boyu yükselen bir ivme ile karşımıza çıkar. Eğitim kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan güçlenmesini desteklerken, toplumsal eşitsizliklerin aşılmasına ve daha adil bir toplumun yeşermesine katkı sağlar. Emin ve güçlü adımlarla yürüyeceğimiz yollarda kadınları desteklemeliyiz. Çağdaş bakış açısı ile toplumsal yapının değişmesine büyük katkıda bulunan kadınlar, erkeklerin de kendilerini sorgulamalarına fırsat verir.
Kadın değişirse tüm toplum değişir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; “
Şuna inanmak lâzımdır ki, Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’’

 

 

 

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.