MEB 4+4+4 için yol haritasını belirledi
- Ayrıntılar
- Kategori: Gündem
- Salı, 17 Nisan 2012 09:20 tarihinde oluşturuldu
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 4+4+4 kademeli zorunlu eğitim kapsamında hem müfredat çalışmalarına hız vererek sınavları ortadan kaldıracak formüller üzerinde çalışıyor. Liseye geçiş ve üniversiteye giriş sınavlarında MEB’in izleyeceği yol haritası da ortaya çıktı. Sınavları birkaç yıl içinde kaldırmayı planlayan MEB’in planı şöyle:
Seçme yerine beceri odaklı
Okul türleri arasında programlardan kaynaklanan kalite farklılıkları ortadan kaldırılacak. Lise türleri bir veya ikiye indirilecek. Öğrenci ilgi duyduğu alanın zorunlu ve seçmeli derslerine ağırlık verecek. Ortaokul ve lisede aldığı derslerin ağırlığına göre istediği üniversitenin bölümüne geçiş yapabilecek.
Ayrı binalarda eğitim
MEB, her üç kademenin de ayrı binalarda olması için çalışma yapacak. İmkan ve şartlara göre ortaokulların, ilkokul veya liselerle birlikte kurulması halinde de imam hatip ortaokulları hariç ortaokul yapısı ve adı değişmeyecek. Böylece bir eğitim bölgesinden kayıt yapan bir ilkokulu bitiren öğrenciler, yine aynı eğitim bölgesinde yer alan ortaokula veya imam hatip ortaokuluna, sınava dayalı bir seçme olmaksızın kayıt yaptırarak devam edecekler.
Lise türü azalacak
Ortaokulu bitiren öğrencilerin liselere devamı konusunda ise birkaç yıl daha Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yapılmaya devam edecek. Son yıllarda türlerin azaltılması ve programların güncellenerek artırılması yönünde bir çalışma yapan MEB, Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu öğretmen liseleri ve güzel sanatlar ve spor liseleri olmak üzere tür sayısını 6’ya kadar indirmişti. MEB, iki öğretim yılı boyunca uygulamaya devam edilen genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi çalışmalarına da devam edecek. Önümüzdeki öğretim yılı sonunda bu çalışma tamamlanarak genel liseler tamamen kaldırılacak ve bunlar ya Anadolu Lisesi ya da mesleki ve teknik liseye dönüşmüş olacak.
Seçme ve sıralama yok
Mesleki ve teknik eğitimde türlerin tamamının kaldırılması ve programların güncellenerek artırılması çalışması da sürdürülecek. Böylece türler arasında programlardan kaynaklanan kalite farklılıkları kaldırılmış olacak ve ortaokullardan liselere geçişler de seçme ve sıralamaya dayalı merkezi sınav uygulaması da gereksiz hale gelecek.
(hürriyet)
YASAL UYARI:
Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
-
Eğitimde Güçlü Stratejik İletişim: Halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim ile marka değeriniz nasıl yükselir?
-
'Özel okulların yaklaşık %50 kapasitesi atıl durumda olacak'
-
İbrahim Taşel Ortaokulunun açılışını Bakan Yusuf Tekin yaptı
-
‘Okul standartları gelecekte global ölçekte değerlendirilecek’
-
Bakan Yusuf Tekin’den TÜSİAD konferansında 12 zor soru
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İzleme ve Değerlendirme Sistemi TTKB-İDES hayata geçirildi
-
MEB’den okullarda şiddete karşı yeni genelge
-
Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli yaygınlaştırılacak
-
Çevreci okullara Yeşil Bayrak
-
Girne Koleji yeni Kampüsünü Manisa’da açtı