banner

TEOG sonrası okul tercihinde nelere dikkat edilmeli?




Ahmet Sait Yurtseven / Kültür Temel Liseleri Genel Müdürü

ahmet_sait_yurtseven_12016-2017 yılında liseye başlayacak 8. sınıf öğrencilerine yönelik Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) ikinci ayağı 27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleştirildi. 1,2 milyondan fazla 8. sınıf öğrencisi, 6 oturumdan oluşan son merkezi sınava katıldılar ve bu sınav bazı derslerin de son sınavı oldu.

Şimdi ise sonuçların açıklanmasının ardından öğrencileri, okul tercih süreci bekliyor. Aday öğrencilerin tercih yaparken sadece puana bakarak değil, ilgi ve yeteneklerini de gözeterek tercih yapmaları gerekiyor. Öte yandan kariyer beklentilerine uygun okullara yönelmeleri de önemli bir husus. Zira tercih edilebilir okullar listesinde Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi ve Mesleki Eğitim Veren Liseler gibi çok farklı program uygulayan liseler var.

Özellikle büyük metropollerde okullar çok geniş bir lokasyona dağılmış durumda olduğu için, okula erişim ve trafikte kaybedilecek süre de tercihlerin belirlenmesinde önemli bir unsur.

Okulun türü yanında fiziki ve pedagojik yeterlilikleri de tercihte belirleyici olan unsurlardan bir tanesi. Fen laboratuvarları, dil öğretme becerileri, merkezi sınav başarıları, bir üst okula öğrenci taşıma becerisi gibi pek çok parametre de tercihlerin belirlenmesinde ön plana çıkıyor.

TEOG’da tercih sürecine velilerin de katılımı oldukça yüksek. Bazen öğrenci yeterliliklerinin önüne geçen veli değerlendirmeleri ile karşı karşıya kalınabiliyor. Bu nedenle velilerin çocuklarının akademik ve teknik becerilerini göz ardı etmeden bu süreçte öğrencilere destek olmaları gerekiyor. Kendi uhdelerinde yarım kalmış bir eğitim sürecini çocukları ile tamamlama eğilimine girmeleri sorunları da beraberinde getiriyor. Böyle bir tutum çocukların sınav kaygısını artıran unsurlardan birisi...

Aday öğrenciler ve veliler tercihleri yaparken çocuğun sınav performansına yakın yerlerden seçim yapmaları en doğru olanı. Bu nedenle bir önceki yıl oluşan verilerden yararlanabilirler. Çocuğun performansının çok üstündeki yerlerden oluşacak bir liste doğru bir tercih stratejisi değil. Zira okulların yerleştirme puanları büyük değişiklikler göstermiyor.

Bir meslek lisesine gitmek istemeyen ama puanı da bir Anadolu lisesine yetecek düzeyde olmayan aday öğrenciler için özel okul gamı her yılkinden daha fazla. Geçen yıldan beri eğitim sistemine dahil olan Temel Liseler bu durumdaki öğrenciler için az maliyetli okullar olarak göze çarpıyor. Bu liselere giden öğrencilerin büyük bölümünün devlet teşviklerinden yararlanması nedeniyle eğitim ücretlerinin bir dershane ücretine neredeyse eşdeğer olması da farklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.