banner

Rusya'da burslu nükleer eğitimi fırsatı




Rusya'da burslu nükleer eğitimi alan öğrencilere 100 öğrenci daha ilave edilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'da nükleer eğitimi alan öğrencilere 100 öğrenci daha eklemek için süreci başlattıklarını bildirdi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2011 yılından bu yana Rusya’ya öğrenci gönderdiğini ve şu anda 190 öğrencinin nükleer mühendislik eğitimi aldığını söyledi.

İTÜ, ODTÜ, Yıldız Teknik, Hacettepe, Gazi ve Ankara gibi birçok üniversiteden öğrencilerin Rusya’da eğitimlerine devam ettiğini anlatan Yıldız, bu öğrencilere 100 öğrenci daha eklemek için süreci başlattıklarını belirtti.

Sınav başvurularının Akkuyu NGS Elektrik Üretim şirketinin internet sitesi üzerinden yapılabileceğini ifade eden Yıldız, sınav için Türkiye'deki üniversitelerin, Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin fizik veya matematik derslerinin okutulduğu bölümlerin 1, 2, 3. ve 4. sınıfındaki öğrencilerin başvurabileceğini bildirdi.

Yazılı ve sözlü sınavlardan sonra bu eğitimi almaya hak kazanan öğrencilerin 1 yıl hazırlık ve 4 yıl lisans eğitimi, 2 yıllık da yüksek lisans eğitimi alabileceklerini anlatan Yıldız, yüksek lisans eğitimi almayacak olanların 6 ay – 2 yıl arasında Rusya’daki nükleer santrallerde uygulama stajı göreceklerini kaydetti. Yıldız, eğitimlerini başarıyla tamamlayanların Akkuyu’daki nükleer santralde görev alabileceklerini söyledi.

Öğrencilerin aylık 500 dolarlık burs, konaklama, eğitim materyallerinin masrafları ve sigortaların proje şirketi tarafından karşılanacağını ifade eden Yıldız, bu öğrencilerle Rusya'ya giden toplam öğrenci sayısının 290’a çıkacağını ve önümüzdeki yıllarda bunun 600’e tamamlanacağını kaydetti. Yıldız, "Türkiye'de nükleer güç santralleriyle ilgili kültürün ve insanımızın bu işle alakalı yapısının oluşmasına, mühendislerinin tamamlanmasına katkı koymuş olacağız. Nükleer güç santrallerinin yerli katkısının artırılmasında aynı yaklaşımı hedefliyoruz" diye konuştu.

Rosatom şirketiyle yaptıkları görüşmeler doğrultusunda Türkiye'de en az 2 üniversitede nükleer eğitimi verilmesini amaçladıklarını dile getiren Yıldız, böylece öğrencilerin 6-7 yıl Rusya'da öğrenim görmesinin yanı sıra 3 yıl Türkiye'de, 4 yıl Rusya'da gibi farklı seçenekleri de hayata geçireceklerini ifade etti. 

Rusya'da öğrenim gören öğrencilerin 3 bin 500- 4 bin kişi arasından seçildiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Rusya'ya giden öğrencilerimizin önemli bir bölümünü başarılı olarak görüyorum ve son derece iyi bir performansları var. Hazırlık sınıfı okuyorlar. Rusça öğreniyorlar, İngilizceleri zaten olacak. Şu ana kadar çok ciddi bir sıkıntı oluşmadı. 1-2 disiplin suçlarıyla alakalı sıkıntılar var. Gittiği yere intibak edemeyen öğrencilerimiz olabiliyor. Bunları da son derece normal karşılıyoruz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.