banner

Nasa destekli bilim projesiyle küresel arkadaşlık 6 bin kişiye ulaştı




Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) işbirliği ile yürütülen Nasa destekli bilim projesinde küresel arkadaşlık 6 bin kişiye ulaştı.

Türkiye’den ve farklı ülkelerden öğrencileri eşleştirerek, fen ve uzay teknolojileri konularında ortak çalışmalar yapmalarını, daha sonra da Uzay Kampı Türkiye’de özel programda buluşturarak kültür paylaşımında bulunmalarını sağlayan Kardeş Okullarla Bilim Programı (PSSP) büyümeye devam ediyor. 2003 yılında başlatılan programa katılan öğrencilerin sayısı 6 bini geçti.

Uzay Kampı Türkiye ve Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) ile birlikte yürütülen programda, farklı ülkeden öğrencilere, NASA’nın uzaktan eğitim program materyalleri aracılığıyla uzay bilimleri ve teknolojileri konularında ortak çalışmalar yaptırılıyor. Yaptıkları çalışmaları videokonferanslarla birbirlerine anlatan öğrenciler,  çalıştıkları konu hakkında NASA uzmanlarından da bilgi alma ayrıcalığını yaşıyorlar. Tüm programı baştan sona yöneten GFTSE Müdürü Tolga Yıldırım, “Kardeş Okullarla Bilim Programı’nda yer alan öğrenciler fen, astronomi ve uzay teknolojileri hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Öğrencilere ‘görev arması’, ‘güneş sisteminde tatil’ ve ‘uzayda oyuncaklar’ gibi projeler sunarak fen bilgilerini uzayla bağdaştırarak uygulamaya dökecekleri fırsatlar sunuyoruz. NASA uzmanlarından videokonferanslar aracılığıyla alınan dersler de çok önemli bir eğitim tecrübesi oluyor” dedi.

PROJE BİRÇOK KAZANIMLAR BARINDIRIYOR

Uzay Kampı Türkiye’den PSSP kapsamında NASA’ya yapılan videokonferans bağlantılarının sonuncusu ABD’den New York MS328 Okulu ve İzmir Özel Türk Koleji öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. PSSP kapsamında; ABD’deki akranlarıyla beraber aynı anda NASA’ya bağlanıp hem birbirlerini gören hem de NASA uzmanından bilgi alan İzmir Türk Koleji (İTK) öğrencileri kendilerini tanıtıp çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra NASA’nın Marshall Uzay Merkezi’nde görev yapan uzman Scott Anderson’ın konuyla ilgili açıklamalarını dinlediler.

PSSP sadece uzay ile ilgili bir proje gibi görünse de altında çok farklı kazanımlar barındırdığını ifade eden İTK Fen ve Teknoloji Zümre Başkanı Bahar Ergin Faat şunları söyledi: “Öncelikle İngilizce fen terimlerini öğreniyorlar. Kendi dilleri dışında bilimsel proje hazırlıyorlar ve bunları kardeş okulu ile NASA’ya sunuyorlar. Bu da özgüvenlerini arttırıyor. Bunun dışında partner öğrencileri ile kültürel paylaşımda bulunuyorlar ki bu da dünyadaki farklı kültürlerin kardeşliğini başlatıyor. PSSP’de edindikleri arkadaşlıkları yıllarca sürdüren öğrencilerim var. Bilim farklı kültürlerdeki öğrencilerin arkadaşlığına aracı oluyor sadece...”

Türk ve Amerikalı öğrenciler eğitim yılı sonunda; “E-Pal Haftası” olarak bilinen özel 6 Günlük Uluslararası Yaz Kampı’nda bir araya gelerek astronot simülatörlerini kullanımı, sanal uzay mekiği uçuş görevi, kültür paylaşımı gecesi, barbekü partisi gibi bilim ve eğlence dolu etkinliklere birlikte katılarak kültür paylaşımında bulunacaklar.

RAKAMLARLA PSSP

• 2003 yılında başlatılan projede 158 videokonferans bağlantısı gerçekleştirildi.

• Programa Bulgaristan, İsrail, Türkiye, ABD, Kanada, Italya ve Polonya’dan toplam 61 okul ve 6 bini aşkın öğrenci katıldı.

• NASA’ya bağlı Glenn Araştırma Merkezi, Marshall, Stennis ve Johnson Uzay Merkezlerine toplam 82 videokonferans bağlantısı gerçekleştirildi.

• 2013 yılında, 10. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında; NASA Marshall Uzay Merkezi’nden Scott Anderson ve NASA Astronotu Michael López-Alegria davetli olarak 6 Günlük Uluslararası Yaz Kampı programına katıldı.

• Bu yılki projede İstanbul, Ankara ve İzmir’den 13, ABD’den 5, Kanada, İtalya ve Polonya’dan 1’er olmak üzere toplam 21 okul yer alıyor.

• 2013 -2014 eğitim yılında NASA ile 15’ten fazla video konferans yapılması planlanıyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.