banner

PDR mezunları MEB taslağını protesto etti




Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik taslağını Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto etti.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR) üyeleri ,Milli Eğitim Bakanlığı önünde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik taslağını basın açıklamasıyla protesto etti.

Basın açıklamasında dernek adına konuşan Prof. Dr. Filiz Bilge, son yıllarda Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümlerine ilk yüzdelik dilimlerden öğrenci alındığını, mezun olan öğrencilerin başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere; Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bağlı pek çok kurumda istihdam edildiğini belirterek şu açıklamayı yaptı; Üniversitelerimiz,  Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü, öğrencilerini günün koşullarına, ihtiyaç duyulan alanlara uygun yeterlilikte yetiştirme gayreti içinde çalışmaktadırlar. Bundan dolayıdır ki, mezunlarımız ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan ve aranan eleman konumundadırlar.

Üniversitelerimizin PDR bölümlerini bitiren mezunlarımız; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her seviyedeki okullarımızda; başta öğrencilerimize koruyucu ruh sağlığı hizmeti sunarak çatışma ve problem çözme ile iletişim becerileri kazanmaları, eğitim ve öğretim sürecinden ilgi ve yetenekleri ölçüsünde en iyi şekilde yararlanmaları konularında çalışmalar yürütmektedirler. Mezunlarımız bu ve benzeri hizmetleri; öğretmenlerimiz ve öğrenci velilerimize de vermektedirler.

Meslektaşlarımızın verdiği bu değerli hizmetlere karşın unvan sorunumuz bir türlü çözülememektedir. Bugüne kadar mezunlarımızı en çok istihdam eden, Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Şubat 2014 tarihine kadar mezunlarımızı “Rehber Öğretmen” unvanı ile istihdam etmekte iken; bu tarihten sonra alan adımızı “Rehberlik”  olarak değiştirmiştir. Neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğu konusunda doğru, sağlıklı ve net bir bilgiye sahip değiliz. Okullarda çalışan mezunlarımız,  fiili olarak öğretmenlik görevi yapmamalarına rağmen yıllarca “rehber öğretmen” ünvanı ile kimlik karmaşası içinde çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Mezunlarımızın yaptığı iş ile unvanımız arasındaki uyuşmazlığı gidermek konusunda yaptığımız tüm girişimler (TBMM’ye Meslek yasası teklifi, Devlet Personel Başkanlığı 190 sayılı cetvele “Psikolojik Danışman” unvanının eklenmesi vb.) sonuçsuz kalmıştır.

MEB’in yayınladığı taslakla ilgili şu önerilerde bulunuldu;

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri ile Özel Eğitim Hizmetleri ayrı iki disiplin ve çalışma alanıdır. Bundan dolayı Yönetmelikleri de ayrı olmalıdır.

-Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetleri tüm öğrencilere açık bir hizmet alanıdır; oysa Özel Eğitim sadece özel eğitim gerektiren öğrencilere yönelik bir hizmet alanıdır. Bu nedenle Yönetmelikleri de ayrı olmalıdır.

-Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri çok kapsamlı ve süreklilik arz eden bir hizmet alanıdır, bu nedenle; kendi yönetmeliği olmalıdır.

-Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Özel Eğitim Hizmetlerinin içinde yürütülecek bir hizmet alanı değildir. Bu nedenle Yönetmelikleri de ayrı olmalıdır.

-Ayrıca Yönetmelikte; görev tanımı ve ifadeler açık ve anlaşılır olmalıdır. Hazırlanan taslak bu konuda oldukça yetersiz ve karmaşıktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.